Close up van arts die blauwe wegwerphandschoenen uittrekt

In 5 stappen de beste disposable werkhandschoenen

Disposable werkhandschoenen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en maten. Het kan lastig zijn om het juiste paar te kiezen als er zoveel aanbod is. Na het lezen van dit blogitem weet je precies welke wegwerphandschoenen je moet bestellen.

Waarom kiezen voor wegwerphandschoenen?

Disposable werkhandschoenen zijn perfect voor omgevingen waar hygiëne van essentieel belang is, zoals in de medische sector en voedingsindustrie. Ze worden gebruikt voor minder veeleisende taken. Denk aan het verzorgen van een persoon of het bereiden van voedsel. De dunne handschoenen bieden beweeglijkheid en kunnen na gebruik gewoon weggegooid worden. Voor hoge bescherming tegen specifieke risico’s (bijv. snijwonden, chemicaliën en thermische gevaren) worden vaak herbruikbare handschoenen gedragen.

Vrouw gooit blauwe disposable werkhandschoenen in de vuilnisbak

Stappenplan om tot de juiste keuze te komen

Volg onderstaande stappen en je weet precies welke wegwerp handschoenen het best bij jouw werksituatie passen.

1. Kijk naar de werkzaamheden

Welke disposable werkhandschoenen je precies nodig hebt, is afhankelijk van de uit te voeren taken. Er worden normen en eisen gesteld aan wegwerphandschoenen die het eenvoudiger maken om het juiste paar te kiezen. De Europese Richtlijn 89/686/EEG verdeelt persoonlijke beschermingsmiddelen in drie categorieën CE-markeringen:

 • Categorie 1: geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte risico’s
 • Categorie 2: geschikt voor toepassingen met middelmatige risico’s, zoals mechanische risico’s
 • Categorie 3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico’s

De NEN-normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoenen bescherming bieden. Onder meer de kwaliteit en eigenschappen staan hierin beschreven. De meest voorkomende normeringen en bijbehorende gevaren zijn:

 • EN 388: mechanische risico’s
 • EN 374: chemicaliën en micro-organismen
 • EN 407: hitte en vuur
 • EN 420: algemene vereisten
 • EN 421: ioniserende straling en radioactieve besmetting
 • EN 511: kou

Wegwerphandschoenen voor medisch gebruik moeten voldoen aan de Europese Norm EN 455. Voor voedselbereiding dienen de handschoenen de Foodkeur te bevatten.

2. Kies het materiaal

Disposable handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: latex, vinyl, nitril, polyethyleen en neopreen.

Nitril en latex handschoenen zijn zeer populair in de medische sector, voedingsmiddelenindustrie en in onderzoekslaboratoria. Exemplaren van vinyl en polyethyleen zijn dunner en minder sterk en daardoor ook goedkoper. Neopreen wegwerphandschoenen zijn uitstekend bestand tegen zuren, bases en alcoholen.

Om tot een goede materiaalkeuze te komen is het belangrijk om te weten wat de specifieke toepassingen zijn en waartegen de handschoenen bescherming moeten bieden. Hieronder benoemen we de kenmerken per materiaalsoort.

Latex

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en zeer elastisch en sterk. Ook de pasvorm is goed. Maar het nadeel is de aanwezigheid van eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarnaast kan de elasticiteit gaatjes maskeren, wat gevolgen heeft voor mensen die werken met chemicaliën en micro-organismen. Latex werkhandschoenen kunnen niet gebruikt worden in combinatie met olie en vet. Hieronder vind je 3 soorten latex wegwerphandschoenen:

Nitril

Nitril handschoenen zijn zeer elastisch en bieden een goede pasvorm, grip en chemische weerstand. Ze zijn ook bestand tegen vetten, oliën, stikstof, ketonen en oxiderende zuren. Nitril is vervaardigd van synthetisch rubber waardoor je geen risico loopt op allergieën. Het heeft ook een langere levensduur dan latex. Kortom, nitril handschoenen zijn een uitstekend alternatief voor latex handschoenen. Hieronder zie je onze meest verkochte modellen:

Vinyl

Vinyl is bestand tegen vetten en oliën, maar niet tegen ketonen en oplosmiddelen. Het materiaal is dunner en daardoor ook minder goed bestand tegen chemische belasting en perforatie. Werk je met gevaarlijke stoffen? Kies dan liever voor latex of nitril. Vinyl is relatief goedkoop en daardoor ideaal voor wanneer handschoenen vaak gewisseld moeten worden. Hieronder vind je een voorbeeld van deze soort werkhandschoenen:

Polyethyleen

Disposable werkhandschoenen van polyethyleen (PE) zijn ook relatief goedkoop en hebben een ruime pasvorm waardoor vrijwel iedereen ze past. Maar dit zorgt er ook voor dat ze minder geschikt zijn voor nauwkeurige werkzaamheden. Deze handschoenen worden vaak ingezet bij tankstations en kapperszaken. Hieronder een voorbeeld:

Neopreen

Werk je in de chemische sector en heb je bescherming nodig tegen zuren, bases en alcoholen? Dan zijn de volgende disposable werkhandschoenen van neopreen een goede keuze:

In onderstaande tabel staan een aantal taken met daarachter welk materiaal hiervoor geschikt is.

Taak Latex Nitril Vinyl

PE

Neopreen

Chemicaliën X X X X
Algemene reinigingszaken X X X X
Medische toepassingen X X
Laboratoria gebruik X
Keuken en catering X
Voedselindustrie en slagerij X
Industriële omgeving X
Automotive X
Tankstations X X
Kappers X

3. Wel of niet gepoederd?

Er moet ook een keuze gemaakt worden tussen ongepoederde of gepoederde handschoenen. Bij gepoederde exemplaren zit een laagje maiszetmeel aan de binnenkant. Dit zorgt voor vochtopname en maakt het aantrekken gemakkelijker. Deze handschoenen zijn niet toegestaan in de voedingsmiddelenindustrie omdat het poeder in het voedsel terecht kan komen.

Disposable werkhandschoenen worden standaard geproduceerd met poeder. Bij ongepoederde varianten moet het poeder worden verwijderd en daarom zijn deze vaak duurder.

4. Kies de kleur

Wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. De meest gangbare kleuren zijn wit en blauw. Binnen de voedingsmiddelenindustrie wordt vaak gebruikgemaakt van blauwe handschoenen. Deze kleur is namelijk goed traceerbaar in een product, mocht er een handschoen zijn verloren. Daarnaast kan het voor een bedrijf handig zijn om met verschillende kleuren te werken. Zo kunnen ze aangeven welke werkzaamheden met welke kleur handschoen worden verricht.

Close up van blauwe wegwerphandschoenen bij sushi

5. Selecteer de juiste maat

Het kan lastig zijn om de juiste maat te selecteren. Terwijl dit juist zo belangrijk is om prettig en veilig te werken. Raadpleeg ons blogitem De juiste maat werkhandschoenen kopen voor handige meetmethodes.

Tips bij het gebruik van wegwerphandschoenen

 • Was of desinfecteer je handen voor en na gebruik van handschoenen
 • Verwissel de handschoenen direct als ze zichtbaar kapot, nat of vies zijn
 • Werk indien mogelijk van schoon naar minder schoon of vies
 • Draag geen ringen, polshorloge of nagellak onder de handschoenen
 • Zorg ervoor dat handschoenen tijdens het dragen niet in contact komen met je gezicht, kleding, andere persoonlijke beschermingsmiddelen, mobiele telefoons, apparatuur, deurknoppen enzovoorts

Disposable werkhandschoenen kopen?

Wegwerphandschoenen voor op het werk bestel je eenvoudig in onze webshop. Al onze producten zijn uiterst concurrerend geprijsd en van de hoogste kwaliteit. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via +31 85 065 69 29.