Stofmaskers

Een stofmasker bedekt je mond en neus en filtert de lucht voordat je die inademt. Het wordt ook wel een fijnstofmasker, mondkapje of mondmasker genoemd en is geschikt voor werksituaties waarin hinderlijke en/of schadelijke deeltjes vrij kunnen komen.

In de Arbowet staat dat blootstelling aan dergelijke deeltjes zoveel mogelijk beperkt moet worden en de risico’s allereerst bij de bron bestreden moeten worden. Wanneer blijkt dat andere veiligheidsmaatregelen onvoldoende zijn, is de werkgever verplicht om stofmaskers beschikbaar te stellen. 

Wij bieden een ruim aanbod aan stofmaskers met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. In onze PBM webshop vind je kapjes van topmerken als 3M, Moldex en OXXA in alle beschermingsklassen: FFP1, FFP2 en FFP3.

Lees meer
79 resultaten (1-48)
Sorteren op:

Een stofmasker kopen, maar welke?

Je wilt een stofmasker met filter bestellen, maar weet niet welk exemplaar het best geschikt is voor jouw situatie? Wij helpen je graag bij het keuzeproces! Allereerst is het belangrijk om de benodigde mate van bescherming te bepalen. Vervolgens maak je keuzes op het gebied van het model, de gebruiksduur en het comfort. Houd er ook rekening mee dat bepaalde werkzaamheden een specifiek filtermasker vereisen.

Beschermingsklassen

De veiligheidsklasse van een mondneusmasker wordt aangeduid met een FFP-code. We onderscheiden drie niveaus: FFP1, FFP2 en FFP3.

FFP1 maskers hebben een minimale filterefficiëntie van 80%. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) is maximaal 22%. Dit masker wordt gebruikt bij hinderlijke stoffen waarbij maximaal 4 keer de MAC-waarde (maximaal aanvaardbare concentratie) wordt overschreden.

FFP2 maskers hebben een minimale filterefficiëntie van 94%. De zijkant lekkage is maximaal 8%. Het masker wordt gebruikt voor gevaarlijke stoffen waarbij maximaal 10 keer de MAC-waarde wordt overschreden.

FFP3 maskers hebben een minimale filterefficiëntie van 99%. De zijkant lekkage is maximaal 2%. Het masker wordt gebruikt bij giftige stoffen waarbij maximaal 50 keer de MAC-waarde wordt overschreden.

Baardgroei kan ervoor zorgen dat de zijkant lekkage toeneemt. Daarom is het raadzaam om het gezicht voor aanvang van de werkzaamheden glad te scheren. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar ons blog Baardgroei maakt adembescherming onbetrouwbaar.

Een opvouwbaar of cupvormig masker?

Welk model je het best kan aanschaffen, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Vouwmaskers zijn flexibel en nemen nauwelijks ruimte in. Cupvormige stofmaskers behouden hun vorm tijdens het dragen en zijn bestand tegen inklappen.

Een herbruikbaar of wegwerp stofmasker?

Een herbruikbaar stofmasker is voorzien van de codering ‘R’ (reusable) en ideaal voor werknemers die meerdere keren op één dag blootgesteld worden aan deeltjes. Je kan een dergelijk kapje tijdens meerdere shifts op één dag gebruiken en vervolgens weggooien. Wegwerp stofmaskers hebben de code ‘NR’ (non-reusable) en zijn slechts gedurende één shift inzetbaar.

Stofmaskers voor specifieke werkzaamheden

Wat het beste stofmasker is, is afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden. Zo heb je bij het lassen een exemplaar nodig dat specifiek bescherming biedt tegen lasrook. We helpen je graag bij het vinden van een fijnstofmasker dat aansluit bij jouw werkzaamheden.  

Lassen

Lasrookdeeltjes vormen een groot gevaar voor de gezondheid en kunnen ernstige ziekten veroorzaken. Goede adembescherming, zoals een professioneel stofmasker, is dus van groot belang. De 3M 9922 en 9928 kapjes zijn specifiek ontworpen voor gebruik tijdens lastoepassingen. Dankzij de laag actieve koolstof beschermen ze tegen las- en ozondampen die vrijkomen tijdens MIG-, TIG- en booglassen.  

Lees ons blog Adembescherming tegen lasrook voor meer informatie.

Asbestsanering

Voor kortdurende werkzaamheden met asbest kan een FFP3 stofmasker worden gebruikt, zoals de 3M Aura 9332.

Lees ons blog Adembescherming tegen asbestvezels voor meer informatie.

Werken met voedingsmiddelen

De 3M Aura 9422 (FFP2) is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de voedingsindustrie.

Lees ons blog PBM voor de voedingsindustrie voor meer informatie.

Werken met epoxy

Draag tijdens het schuren van hout waarin gaten zijn opgevuld met epoxy altijd een FFP3 stofmasker, zoals de Moldex 2505.  

Afvalverwerking

Voor afvalverwerking en reinigingswerkzaamheden kan een FFP2 of FFP3 masker ingezet worden, mits het kortdurende werkzaamheden (minder dan 30 minuten) betreft.

Stofmaskers voor brildragers

Beslaat jouw bril in combinatie met een mondmasker? In ons blog Stofmaskers voor brildragers benoemen we diverse kapjes die dit effect minimaliseren.

Stofmasker bestellen?

Een stofmasker online kopen kan heel voordelig en eenvoudig in onze webshop. We hebben FFP1, FFP2 en FFP3 maskers in diverse uitvoeringen. Ontdek het aanbod en bestel je ideale exemplaar.

Voor aanvullend advies verwijzen we je graag door naar ons blog Stofmaskers: wanneer inzetten en welk soort? Contact opnemen met onze productspecialist (+31 85 065 69 29) kan natuurlijk ook!