Vier mensen dragen persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder adembescherming, tijdens asbestsanering

Adembescherming tegen asbestvezels

Bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht is het risico op ziekte erg groot. Om te voorkomen dat de vezels in je longen terechtkomen, moet je tijdens het werken met asbest adembescherming dragen. In dit blog vertellen we welk asbest masker je het best kan kopen voor optimale bescherming.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een reeks mineralen (silicaten) die zich steeds verder splitsen tot fijne “onzichtbare” vezels. Het tevens lichte gewicht zorgt ervoor dat ze lang in de lucht blijven zweven en makkelijk ingeademd kunnen worden.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Asbest komt in verschillende varianten voor, de twee hoofdgroepen zijn: hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Zoals de naam al doet vermoeden zitten bij hechtgebonden asbest de vezels vast in het materiaal. Alleen bij mechanische bewerking als boren, zagen of schuren komen ze vrij. De vezels van niet-hechtgebonden asbest zitten niet goed vast en kunnen relatief gemakkelijk in de lucht komen.

Het gevaar van asbestvezels

Werken met asbest kan hoge gezondheidsgevaren met zich meebrengen. De kleine vezeltjes waaruit asbest bestaat zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar erg schadelijk bij langdurige blootstelling. Ingeademde asbestvezels kunnen diep in de longen doordringen en - vaak na jaren - longkanker of mesothelioom (longvlies- of buikvlieskanker) veroorzaken. De kans dat dit gebeurt hangt af van de hoeveelheid ingeademde asbestvezels en de duur van de blootstelling.

Waarschuwingsbord voor asbest

Welke adembescherming?

Als er, ondanks de genomen bron-, collectieve- en individuele maatregelen, nog steeds een kans bestaat dat men wordt blootgesteld aan asbestvezels, moet adembescherming beschikbaar worden gesteld. Er bestaan verschillende soorten asbest maskers.

FFP3 asbest masker

FFP3 maskers, zoals de 3M 8835+ en de 3M aura 9332+, zijn inzetbaar tegen asbestvezels. Houd er rekening mee dat deze alleen geschikt zijn voor kortdurende werkzaamheden. Daarnaast moet de drager een gladgeschoren gezicht hebben omdat baardgroei de aansluiting op het gelaat belemmert.

Gelaatsmasker met P3 filter

Bij langdurige blootstelling aan asbestvezels biedt een eenvoudig masker onvoldoende bescherming. Je kan een half- of volgelaatsmasker met P3 filter gebruiken. Een bijkomend voordeel van een volgelaatsmasker: het is uitgerust met geïntegreerde oogbescherming. Hieronder de maskers en filters die wij aanraden:

Motoraangedreven ademhalingssysteem

Voor een optimale bescherming raden wij een motoraangedreven ademhalingssysteem (bijv. MSA Optimair 3000 A + 3S Basic volgelaatsmasker + 3000 P3 filter) aan. Naast dat deze systemen een hoge graad van bescherming bieden, zijn ze ook erg comfortabel en daardoor geschikt voor langdurig gebruik. De hoge bescherming is echter geen vanzelfsprekendheid: het masker moet goed aansluiten op het gezicht. Wanneer dit niet het geval is kan een lek ontstaan en geldt de nominale protectiefactor (verhouding tussen de concentratie stof buiten het masker en in het masker) niet. Dit betekent dat de gebruiker alsnog verontreinigde lucht inademt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de beschermingsmiddelen op een juiste manier gebruikt worden.

Aanvullende PBM

Je dient niet alleen je longen te beschermen tegen asbestvezels, maar ook de rest van het lichaam. Wij raden een asbest overall, handschoenen en werklaarzen aan voor een optimale persoonlijke bescherming bij asbestsanering. 

Twee werknemers dragen persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens werkzaamheden met asbest

Asbest masker kopen?

Je wilt een asbest masker kopen en bent op zoek naar een goed exemplaar voor jouw situatie? Wij hopen je met onze tips op weg geholpen te hebben. Heb je aanvullend advies nodig? Neem contact met ons op via +31 85 065 69 29 en wij helpen graag!