Verwisselbare 3M gasfilters met bajonetaansluiting en 3M 6200 halfgelaatsmasker

Gas- en dampfilters: Alles wat je moet weten

In dit blog lees je alles over gas - en dampfilters. Hoe werken ze en welke soorten zijn er? Maar voordat je een filter uitkiest om mee te werken, zijn er een aantal belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen zal bepalen wat voor soort filter geschikt is voor jou.

  • Met welke schadelijke stof werk je? Dit houdt in:
    • Wat is de concentratie van de stof?
    • Bestaat het uit gas, deeltjes, damp of een combinatie?
    • Kan je het ruiken of proeven?
    • Wat zijn de grenswaarden bij blootstelling?
  • Hoeveel zuurstof is aanwezig?
  • Heb je andere beschermingsmiddelen nodig?

Zodra je al die informatie bij elkaar hebt, kan je de beste keus maken voor jouw werkomstandigheden!

Hoe werkt een gas- en dampfilter?

Een gas- en dampfilter beschermt jouw luchtwegen doordat de koolstofkorrels in het filter schadelijke stoffen absorberen. Zo blijf jij veilig als je werkt met, bijvoorbeeld, organische stoffen, zwaveloxide, ammoniak of kwikdamp. Al deze filters moeten voldoen aan de Europese normering EN14387.

Let er wel op dat deze filters alleen gas- en dampmoleculen tegenhouden. Als je ook beschermt wilt zijn tegen deeltjes, kies dan voor een combinatiefilter of een stoffilter.

Wanneer kan je gas- en dampfilters beter NIET gebruiken?

Het kan voorkomen dat je jezelf in een situatie bevindt waar het gebruik van een gas- en dampfilter niet geschikt is. Let erop dat je zeker weet of je filter geschikt is of niet. Maar waar moet je dan op letten?

Ten eerste mag het zuurstofniveau niet onder een percentage van 19,5% zijn of komen.

Ten tweede is het belangrijk om zeker te weten dat je met stoffen werkt die jouw filter tegen kan houden. Is dit niet zo? Gebruik het filter dan niet en gebruik ander product dat die stoffen wél goed filtert. Dit geldt ook voor hoge concentraties van zwevende gas- en dampstoffen.

Daarnaast is het cruciaal om je te laten leiden door de informatie die je hebt van de luchtkwaliteit in een ruimte. Is de ruimte afgesloten en slecht geventileerd? Dan is dit soort filter niet geschikt. Denk aan ruimtes zoals tunnels of containers. Wanneer je in een ruimte werkt met een hogere concentratie van een vervuilde stof, mag deze concentratie niet hoger zijn dan wat jouw filter aan kan. Verder moet je extra goed oppassen als de vervuilende stof niet te herkennen is met je zintuigen, zoals smaak, geur of andere irritatie. Gas- en dampfilters zijn dan niet effectief genoeg. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn koolstofmonoxide, benzeen of ozon.

Tenslotte moet je rekening houden met jouw lokale wet- en regelgeving. Is het jou verplicht om een ander type stofmasker te gebruiken? Dan moet je die regel altijd aanhouden.

Wat betekenen de letters en kleuren op een gasfilter?

Er zijn een aantal soorten gas- en dampfilters. Sommige filters beschermen je tegen één specifieke gas of damp. Dus als je uitsluitend met één stof werkt, is dit filter een goede keus. Zo weet je zeker dat je de optimale bescherming hebt.

Andere filters kunnen je tegen meerdere gassen en dampen beschermen. Een voorbeeld hiervan is een ABEK filter. Denk aan stoffen als ammoniak, organische dampen of zure gassen.

Maar hoe weet je dan waar het filter geschikt voor is? Elk filter komt met een specifieke codering gebaseerd op letters en kleuren. Zo kan jij gelijk zien welke je nodig hebt voor jouw taken:

  • Type A (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C.
  • Type AX (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt lager dan 65°C.
  • Type B (grijs): anorganische gassen en dampen zoals chloor, waterstofsulfide en waterstofcyanide (HCN of blauwzuurgas).
  • Type E (geel): zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen.
  • Type K (groen): ammoniak en organische ammoniakderivaten.
  • Type CO (zwart): koolstofmonoxide.
  • Type Hg (rood): kwikdamp.
  • Type NO (blauw): nitreuze gassen zoals stikstofmonoxide.
  • Type Reactor (oranje): radioactieve stoffen.

Op basis van hun filtercapaciteit kunnen ze verder worden onderverdeeld in drie klassen (1, 2, 3). Categorie 3 vertegenwoordigt het hoogste prestatieniveau. In de praktijk zien we dat klasse 2 het meest gebruikt wordt.

Hoe lang gaan gasfilters mee?

Dit hangt af van veel externe factoren: Hoe vervuild de lucht is, Adem je snel? Dan heeft het filter een kortere levensduur. Ook wordt de levensduur beperkt als de schadelijke stof in hoge concentraties aanwezig is. Verder moet je rekening houden met de luchtvochtigheid en de temperatuur van je omgeving. Over het algemeen geldt: als deze waardes hoger zijn, gaat je filter minder lang mee.

Er zijn wat uitzonderingen voor een aantal gasfilters:

  • AX-filters zijn eenmalig te gebruiken voor korte periodes van 40 tot 60 minuten.
  • CO- en NO-filters zijn één shift lang te gebruiken.
  • Een Hg-filter gaat tot maximaal 50 uur mee

Wanneer moet een gasfilter vervangen worden?

Weten wanneer je een gasfilter moet vervangen is cruciaal voor jouw gezondheid en veiligheid. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo weet jij zeker dat je altijd een goed presterend filter gebruikt!

Ten eerste moet je een filter altijd vervangen zodra je de schadelijke stof door het filter heen ruikt of proeft. Heeft een stof geen geur en kan je het niet proeven? Dan is dit soort filter niet geschikt.

Daarnaast moet je erop letten dat je filter geen zichtbare schade heeft. Is dat wel het geval? Dan moet je het direct verwisselen.

Tenslotte geeft de datum op de verpakking ook aan tot wanneer een filter bruikbaar is. Gebruik het filter dan ook niet meer na die datum. Om ervoor te zorgen dat je dit niet vergeet, kan je de datum op het filter zelf schrijven bij het uitpakken. Ook is het verstandig om een standaard schema voor het wisselen te hanteren. Op die manier voorkom je dat je vergeet om een nieuw filter te pakken!,

Blijft de beschermende werking van een gasfilter intact, ook als het niet wordt gebruikt?

Een filter dat niet wordt gebruikt, maar wel wordt bewaard in een verontreinigde ruimte neemt de stoffen en/of gassen en dampen alsnog op. Dat verkort de levensduur. Bewaar het filter daarom in een schone en luchtdichte omgeving.

Welke aansluitingen zijn er beschikbaar?

Er zijn diverse aansluitingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een filter of gelaatsmasker. Het moet natuurlijk wel op elkaar aansluiten. Sommige aansluitingen zijn universeel, maar er bestaan ook specifieke systemen die merkafhankelijk zijn.

Over het algemeen zijn er drie soorten aansluitingen:

  • Bajonet
  • Schroefdraad
  • Secure-Click

Hierbij is schroefdraad (RD-40) vaak een universele aansluiting. Een bajonet aansluiting is wel afhankelijk van het merk. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden bij de aanschaf. Tenslotte is het Secure-Click systeem speciaal ontworpen door 3M. Het werkt dan ook alleen met de 3M HF-800 halfgelaatsmaskers of de 3M FF-800 volgelaatsmakers.

3M gas- en dampfilter 3M 501 filterhouder op halfgelaatsmasker

Hoe verwissel je een gasfilter?

Een filter verwisselen hoeft niet moeilijk te zijn. Maar het is wel handig om te weten hoe je het verwisselt, zeker als je verschillende aansluitingen hebt. Bij een bajonetaansluiting hoef je maar één keer te draaien. Heb je een schroefdraadsysteem? Dan moet je vaker draaien. In principe draai je tot je een klik voelt of hoort.

Als je het filter wilt verwijderen, draai je het simpelweg in de tegenovergestelde richting.

Bij Secure-Click filters werkt het anders. Deze filters kan je op de aansluiting duwen tot je een klik hoort of voelt. Wil je dit filter verwijderen? Druk dan op de knop naast de aansluiting om het filter eruit te kunnen halen.

Combinatiefilters, hoe zit dat?

Met een gas-en dampfilter ben je wel beschermd tegen gassen en dampen, maar niet tegen deeltjes. Moet je ook beschermd zijn tegen deeltjes? Dan kan een combinatiefilter de uitkomst bieden. Deze houden namelijk ook vaste en vloeibare deeltjes tegen, naast de gas- en dampmoleculen. De meest voorkomende filter in deze categorie is de ABEK-P3.

Het gedeelte van deze filters dat stof tegenhoudt, komt in drie beschermingsklassen, namelijk:

  • P1
  • P2
  • P3

Hierbij geldt, hoe hoger het getal, hoe beter je beschermd bent. Een P1 filter houdt grove en hinderlijke deeltjes tegen. Een P2 beschermt jou tegen fijnere en schadelijkere deeltjes. Werk je met fijne, giftige deeltjes die in je bloed opgenomen kunnen worden? Kies dan een P3 filter.

Als je hele specifieke wensen hebt en zelf een combinatiefilter wilt samenstellen, heeft 3M daar een mooie oplossing voor. Ze maken namelijk speciale houders, zoals de 3M 501 en 3M D701.

Gas-en dampfilters voor gelaatsmasker kopen?

In ons assortiment vind je alle soorten filters die je maar nodig hebt. Nu je alle informatie hebt om de beste keus te maken, hoef je jouw nieuwe filter alleen nog maar te vinden. Bestel al jouw filters nu voor de scherpste prijzen bij ons!

Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op! Wij zijn bereikbaar via ons telefoonnummer: +31 85 065 69 29. Bel ons en we helpen je graag verder.