Gas- en dampfilters

In onze PBM webshop vind je goedkoopste gas- en dampfilters van bekende merken zoals: 3M, MSA, Moldex en Spasciani.

Lees meer
43 resultaten (1-43)
Sorteren op:

Wanneer veel wordt gewerkt met gevaarlijk gassen en dampen, is een goede gas-en dampfilter noodzakelijk en soms zelfs verplicht. Een gas- en dampfilter beschermt tegen verschillende soorten gassen, organische- en anorganische dampen, zwaveldioxide ammoniak en kwikdamp. Tegen welke specifieke dampen en gassen de filter beschermt is afhankelijk van het type filter. Een gas- en dampfilter kan beschermen tegen de volgende soorten gassen en dampen: 

 • Type A (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C
 • Type AX (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt lager dan 65°C
 • Type B (grijs): anorganische gassen en dampen. Bijvoorbeeld chloor, waterstofsulfide en waterstofcyanide (HCN of blauwzuurgas)
 • Type E (geel): zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen
 • Type K (groen): ammoniak en organische ammoniakderivaten
 • Type CO (zwart): koolstofmonoxide
 • Type Hg (rood): kwikdamp
 • Type NO (blauw): nitreuze gassen, zoals stikstofmonoxide
 • Type Reactor (oranje): radioactief jodium, inclusief radioactief methyljodide

Alle damp- en gasfilters moeten voldoen aan de juiste Europese normering, in het geval van gas en dampfilters is dit de norm EN14387. Een gasfilter kan de gevaarlijke gassen en dampen absorberen of tegenhouden met een chemische reactie. Dit heet chemisorptie. De filter klasse waaronder de damp- en gasfilter valt is afhankelijk van hoe efficiënt de filter is. Klasse 1 filters filteren tot 99,9% van gassen en dampen. Klasse 2 filters filteren tot 99,5%.

Hoelang gaan gasfilters mee?

Wanneer een gasfilter uit de verpakking is gehaald kan hij nog maximaal zes maanden worden gebruikt. Daarnaast zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de levensduur van de filter. Dit zijn:

 • De ademsnelheid van de drager;
 • De concentratie van het gas of de damp;
 • De hoeveelheid gassen die moet gefilterd;
 • De luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving;

Hoe hoger deze waardes zijn, hoe korter de levensduur van de gasfilter. Als de filter niet gebruikt wordt, moet deze bewaard worden in een luchtdichte omgeving.

Filters tijdig vervangen

Om ervoor te zorgen dat filters optimaal kunnen functioneren is het belangrijk om de filter op tijd te vervangen. Check dus regelmatig of het filter verzadigd is. Wanneer je merkt dat de ademweerstand van de filter is verhoogd, of dat de filter niet fris meer ruikt of smaakt, is het tijd om deze te vervangen. AX-filters mogen slechts voor een korte periode worden gebruikt (40-60 minuten) en moeten hierna gelijk worden weggegooid. Ook de CO- en NO-filters kunnen slechts 1 shift worden gebruikt. Een Hg-filter kan langer worden gebruikt (max 50 uur).

Aansluitingen

Een gas- en dampfilter heeft in het algemeen vaak een van de volgende twee aansluitingen: een bajonetaansluiting of een schroefdraadaansluiting (RD-40). Het verschil tussen deze twee aansluitingen is hoe vaak aan de filter moet worden gedraaid voordat hij goed vastzit. Een bajonetaansluiting is merkgebonden en hoef je maar een keer te draaien terwijl je bij een schroefdraadaansluiting (EN148-1) vaker moet draaien, filters met schroefdraadaansluiting kunnen gebruikt worden met andere half- en volgelaatsmaskers van andere merken met een EN 148-1 schroefdraadaansluiting.

Behuizing filters

Filters kunnen verschillende soorten behuizing hebben. Van schokbestendig plastic tot stevig metaal. De filters van 3M bestaan meestal uit een polypropyleen of polyester behuizing. De Moldex filters zijn gemaakt van thermoplastisch elastomeer. De MSA gasfilters zijn een stuk steviger door hun metalen behuizing. Tot slot hebben de filters van Spasciani ook een plastic behuizing die anti-oplosbaar en shockbestendig zijn. De Honeywell filters zijn gemaakt van aluminium.

3M gas- en dampfilters

Zoals eerder benoemd kunnen de filters van 3M twee verschillende soorten aansluiting hebben: een bajonet of een Secure Click. De Secure Click aansluiting zorgt ervoor dat de drager optimaal is beschermd door de extra Secure Check knop op het HF-800 halfgelaatsmasker. Hiermee kan ook worden gecheckt of het masker goed op het gelaat aansluit. De 3M gasfilters staan bekend om hun wijde assortiment. Daarnaast is het ook mogelijk om filters met elkaar te combineren om tot een combinatiefilter te komen. Met de 3M 501 filterhouder is het mogelijk om verschillende gas- en dampfilters met een stoffilter te combineren.

Moldex gas- en dampfilters

De Moldex gas- en dampfilters gaan nog een stapje verder. Het is mogelijk om de Moldex 9000 serie filters te combineren zonder een filterhouder of adapter. Met een bajonetaansluiting kan je ze eenvoudig op elkaar draaien. Bij de 8000 serie filters is het nog wel nodig om gebruik te maken van een filterhouder. Dit kan bijvoorbeeld de 8090 of 8095 filterhouder zijn. De Moldex gasfilters zijn kostenefficiënt en geschikt voor verschillende werkzaamheden.

MSA gas- en dampfilters

De MSA gas- en dampfilters staan voor optimale veiligheid. Met hun 90 en Advantage serie weten zij dit ook te bereiken. De MSA 90 serie maakt gebruik van een RD-40 schroefdraadverbinding terwijl de MSA 2000 serie beschikt over een bajonetaansluiting. De MSA filters zijn gemaakt van efficiënt filtermateriaal en hebben een geringe ademweerstand.

Spasciani gas- en dampfilters

De Spasciani gasfilters maken ook gebruik van een schroefdraad- of bajonetaansluiting. De Spasciani 200 serie filters beschikt over een EN 148-1 schroefdraadaansluiting en de 2000 serie heeft een bajonet aansluiting. De Spasciani filters zijn makkelijk te bevestigen en hebben anti-oplosbare en shockbestendige eigenschappen.

Honeywell gas- en dampfilters

De Honeywell gasfilters die beschikbaar zijn bij PBM discounter hebben een schroefdraadaansluiting. De Honeywell filters maken gebruik van de meest innoverende ontwikkelingen op het gebied van gas- en dampfilters.