Veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen beschermen het hoofd tegen hoofdletsel. Deze helmen worden gebruikt in uiteenlopende omstandigheden en bij diverse werkzaamheden. Een van de sectoren waar veiligheidshelmen vaak voorkomen is in de bouw. Een goede veiligheidshelm verhoogt de veiligheid van de drager in geval van vallende voorwerpen, stoten en ander gevaar. Onze producten zijn speciaal gekozen voor hun functionaliteit, kwaliteit en beschermingsniveau. Bekijk ons uitgebreide assortiment op deze productpagina en bestel veiligheidshelmen van merken zoals 3M en Uvex tegen de laagste prijs! 

Lees meer
248 resultaten (1-48)
Sorteren op:

Wat is de beste veiligheidshelm?

Wat de beste veiligheidshelm is, is afhankelijk van de werkomstandigheden en het materiaal waarvan de helm gemaakt is. Wij vinden dat de beste veiligheidshelm de 3M G3000NUV is. Dit is een witte helm die uiterst geschikt is als allrounder. Er zijn ook meerdere variaties helmen met verschillende eigenschappen voor specifieke toepassingen. Voor omgevingen met explosiegevaar is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de helm ATEX-gecertificeerd is voor optimale bescherming. Daarnaast zijn helmen verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Polycarbonaat is minder sterk dan bijvoorbeeld glasvezel en heeft een kortere levensduur. Ook een veiligheidsbril nodig? Dan kan je overwegen om een helm met geïntegreerde bril aan te schaffen.

Soorten veiligheidshelmen

Onze veiligheidshelmen zijn allemaal ontworpen om de beste bescherming te bieden voor verschillende omstandigheden en werkzaamheden. De soorten die in ons assortiment te vinden zijn, zijn onder andere de volgende: 

  • Bouwhelmen 
  • Veiligheidshelmen met bril 
  • Veiligheidshelmen met vizier 

Een bouwhelm wordt gedragen in de bouw en op bouwplaatsen en beperken schade aan het hoofd door vallende voorwerpen of stoten. Een veiligheidshelm met ingebouwde bril biedt ook bescherming aan de ogen. Wanneer bescherming van het gezicht vereist is, is een veiligheidshelm met vizier de juiste keuze. Vizieren zorgen ervoor dat het gelaat vrij blijft van schade door opspattende materialen en stofdeeltjes. 

Materialen veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen kunnen gemaakt zijn van materialen als: 

  • ABS 
  • HDPE 
  • Glasvezelversterkt nylon 
  • Textielphenol 
  • Glasvezelversterkt polyester 
  • Polyethyleen 

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. Het materiaal bepaalt onder meer wat de levensduur en het beschermingsniveau van een bouwhelm is. 

Ventilatieopeningen

Ventilatieopeningen zorgen voor extra comfort en voorkomen oververhitting. Ventilatie is alleen niet gewenst voor elektriciens. Voor werken met elektriciteit mag de helm niet geventileerd zijn en dient de binnenkant en schaal geheel gesloten te zijn. Er zijn ook veiligheidshelmen met variabele ventilatieopeningen verkrijgbaar, zoals de Uvex Pheos B-WR 9772 en Uvex Pheos B-S-WR 9772

Binnenwerkophanging en - sluiting

Je kan kiezen voor een 4- en 6-punts binnenwerk. Over het algemeen geldt: hoe meer punten, hoe hoger het draagcomfort. Deze bevestigingspunten verdelen de druk namelijk over je hoofd. Daarnaast is vrijwel elke werkhelm voorzien van een verstelmogelijkheid voor het creëren van de perfecte pasvorm. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur ga je voor een schuifinstelling of handige snelsluiting met draaiknop.

Wat is de functie van het binnenwerk?

Het binnenwerk houdt de veiligheidshelm op zijn plaats door middel van een draaiknop of schuifinstelling. Zo wordt voorkomen dat de helm kan verschuiven of afvallen tijdens de werkzaamheden. Verder vangt het bij een incident een deel van de klap op. 

Welk materiaal van het binnenwerk heeft de voorkeur?

Binnenwerken komen in verschillende materialen. Als je dagelijks een veiligheidshelm draagt is een binnenwerk van textiel ideaal. Dit materiaal draagt bij aan het comfort en heeft een hoge weerstand. Kunststof zorgt voor meer hygiëne.

Wanneer moet ik het binnenwerk vervangen?

Binnenwerken gemaakt van polyethyleen zijn 3 jaar na de fabricagedatum aan vervanging toe. Exemplaren van thermoplastische materialen moeten om de 5 jaar worden vervangen.

Veiligheidshelmen met een korte klep

Veiligheidshelmen met een klep bieden een goede bescherming tegen de zon, regen en vallende voorwerpen. Exemplaren met een korte klep zijn ideaal voor wanneer een maximaal opwaarts zicht nodig is. Maar ook in het geval van ruimtegebrek, zoals bij het beklimmen van masten. Sommige helmen, zoals de 3M Peltor G3001NUV en 3M Peltor G3000NUV, hebben een omkeerbaar binnenwerk. Zo kan je switchen tussen een korte en lange klep. 

Wanneer gebruik je een veiligheidshelm met verlengde achterkant?

Een veiligheidshelm met verlengde achterkant is goed geschikt voor mensen die veel gebukt werken. Zij lopen namelijk een grotere kans om vallende voorwerpen in hun nek of op het achterhoofd te krijgen.

ATEX gecertificeerde helmen

Voor werkomgevingen waar explosiegevaar aanwezig is, is een ATEX gecertificeerde veiligheidshelm vereist. Helmen die aan de ATEX norm voldoen zijn bestand tegen de schadelijke effecten van explosies zoals hitte en rondvliegend materiaal. De MSA veiligheidshelmen uit de volgende series hebben een ATEX-certificaat: V-Gard 500, 520, 930 en 950. Deze helmen zijn geschikt voor Atex zones 0, 1 en 2.

Verschillende kleuren helmen

Veiligheidshelmen komen in een breed scala aan kleuren. Zij zijn er helmen in een oranje kleur, maar ook meerdere variaties als geel, wit, zwart, blauw or fluorescerend. Vereisen de werkzaamheden een hoge zichtbaarheid? Kies dan voor een veiligheidshelm in een fluorescerende kleur of met reflecterende strepen. Ook is het mogelijk om de kleuren te categoriseren aan de hand van functies of werkzaamheden. Lees ons blog over verschillende kleuren veiligheidshelmen voor meer informatie.

Veiligheidshelmen met een kinband

Een veiligheidshelm met kinband is ideaal voor werken op hoogte en voor mensen die veel moeten bukken. De riem zal ervoor zorgen dat de helm niet van het hoofd zal afvallen. Ook houdt het de helm goed in positie als het bijvoorbeeld hard waait. Heeft het model dat je op het oog hebt geen kinriem? Voor sommige helmen zijn ze ook los verkrijgbaar.

Wat is de levensduur van een veiligheidshelm?

De levensduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van het materiaal en de gebruiksomstandigheden. Het advies is om exemplaren van polyethyleen (PE en HDPE) uiterlijk 3 jaar na de fabricagedatum te vervangen. Helmen van ABS-polymeriaat (ABS) en polycarbonaat (PC) gaan bij ‘normaal gebruik' uiterlijk 5 jaar mee. Normaal gebruik wil zeggen: bij daglicht en temperaturen van -5 tot 30 °C. Als de fabrikant een andere tijd aangeeft, volg je dit advies natuurlijk op. Veiligheidshelmen vervaardigd van textielfenol, glasvezel of polyester hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. Om zeker te zijn van de beschermende functie, kan je de helm het best regelmatig controleren op beschadigingen. Bewaar hem ook op een droge, koele plaats en uit de buurt van chemicaliën.

Levensduur-indicator

Helmen die veelvuldig worden blootgesteld aan uv-straling hebben een kortere maximale levensduur. Enkele 3M veiligheidshelmen zijn voorzien van een handige uvicator-sensor die het mogelijk maakt om de daadwerkelijke veroudering nauwkeurig te beoordelen. Om te weten of de maximale levensduur van je producten is bereikt, moet er gekeken worden naar de verkleuring van de indicator. 

Veiligheidshelm in combinatie met gehoorbescherming

Wanneer er gehoorbescherming vereist is, is het belangrijk dat de veiligheidshelm daar op uitgekozen wordt. Een goede veiligheidshelm heeft een aansluiting voor oorkappen zodat deze op de helm bevestigd kunnen worden, of biedt ruimte om een gehoorkap met nekband te dragen. Wij adviseren altijd om de helm en gehoorbeschermers van hetzelfde merk te kiezen. Andere variaties kunnen mogelijk zijn, maar kies hetzelfde merk voor optimaal draagcomfort. Hetzelfde geld overigens voor het combineren met een een veiligheidsbril.

Veiligheidshelm kopen?

Bij ons kan je eenvoudig online een veiligheidshelm bestellen voor allerlei omstandigheden. Bekijk al onze producten en bestel snel en eenvoudig. Dan zorgen wij voor een snelle verzending! Is een keuze maken toch lastig en heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op: +31 85 065 69 29.