Lijmspray
Lijmspray is dé oplossing als je lichte werkzaamheden uitvoert waarbij je niet wilt smeren met vloeibare lijm. Met een spuitbus breng je de lijm snel en consistent aan en is de hechtingslijn vrijwel onzichtbaar. Dit product is ideaal als je, bijvoorbeeld, auto interieurs bekleedt, isolatiemateriaal monteert of meubels maakt. Of je iets permanent of tijdelijk wilt hechten, lijmspray biedt dé oplossing in een dynamische werkomgeving.
In ons assortiment vind je verschillende soorten lijmsprays. Van lijmen die hitte- en vochtbestendig zijn tot lijmen speciaal gemaakt voor hechten aan rubber. Kijk snel en ontdek de perfecte lijm voor jouw klus!
Lees meerWat is de beste lijmspray?
Dit hangt af van verschillende dingen, zoals het materiaal waar je mee werkt, of je onderdelen nog wilt kunnen verschuiven na hechting, en of het bestand moet zijn tegen extreme temperaturen. Maar hoe weet je dan welke lijmspray geschikt is? Wij leggen het je graag uit.
Materiaal
Werk je met veel verschillende materialen? Dan is een universele lijmspray perfect. Dit soort sprays hechten op een breed scala van ondergronden, waaronder metalen, hout, tapijt of textiel. De 3M 77 Super universele lijmspray is hier een goed voorbeeld van. Als je moeilijkere ondergronden gebruikt is het beter om een spray aan te schaffen dat daar specifiek voor gemaakt is. Zo kan je de 3M 80 Rubber & Vinyl Lijmspray gebruiken om rubberen en vinyl oppervlakken te verlijmen. Werk je veel met auto’s en moet je lijm hemels in het interieur bevestigen? Kies dan voor de 3M 08080 Aerosol lijmspray die veel gebruikt wordt in de auto-industrie.
Droogtijd
Sommige onderdelen wil je vrijwel direct aan elkaar kunnen plakken. Maar soms is het fijner als de lijm niet direct droogt zodat je nog aanpassingen kan doen. Elke lijmspray heeft weer een andere droogtijd. Sommigen blijven nog hechten tot een halfuur na aanbrengen, en andere lijmsprays hechten al na 1 minuut. Wil je snel doorwerken? Kijk dan naar de 3M 90 Hi-Strength lijmspray.
Aanpasbare spuitdop
Soms kan het fijn zijn om dezelfde spuitbus te kunnen gebruiken voor zowel kleine als grote oppervlakken. Er zijn lijmsprays die een spuitdop hebben met verschillende standen, zoals de 3M 08080 Aerosol lijmspray. Zo kan je grote oppervlakken snel inspuiten, terwijl je niet in hoeft te leveren bij kleine oppervlakken. Dit scheelt je ook weer afplakwerk en verlies van je product.
Externe omstandigheden
Hoewel lijmsprays over het algemeen niet zo goed opgewassen zijn tegen weersomstandigheden, zijn ze nog steeds erg sterk. Er zijn sprays die goed tegen extreme temperaturen kunnen tot zelfs +95 °C. Sommige zijn ook vochtbestendig of kunnen tegen weekmakers. De 3M 08080 Aerosol lijmspray, bijvoorbeeld, is bestand tegen uitdrogen, zelfs als je de dop eraf laat.
Aanbrengen
Het aanbrengen van lijmspray kan nog een uitdaging vormen. Maar zodra je eenmaal weet hoe je te werk kan gaan, scheelt het een hoop tijd en gedoe. Volg ons stappenplan en je bent verzekerd van succes!
- Zorg dat je ruimte goed geventileerd is.
- Bescherm je omgeving tegen de spray. Leg bijvoorbeeld doeken over meubels heen of plak geverfde oppervlakken af.
- Schudt de spuitbus minimaal 10 - 15 seconden zodat je lijm goed kan mengen.
- Test eerst een stukje verwaarloos oppervlak om er zeker van te zijn dat je lijm goed werkt.
- Maak je oppervlak schoon en droog.
- Houdt je spuitbus op 15 - 20 centimeter afstand van je oppervlak en spuit de lijm loodrecht en met een vegende beweging. Begin en eindig buiten de randen van je oppervlak zodat de lijm gelijkmatig aangebracht wordt.
- Breng de lijm op beide oppervlakken aan voor een permanente hechting. Soms kan je zelfs twee lagen opspuiten. Wil je een minder sterke hechting? Spuit de lijm dan alleen op één van de twee onderdelen.
- Laat de lijm kort verdampen en plakkerig worden. Hoe lang hangt af van de spray die je gebruikt. Druk je onderdelen vervolgens tegen elkaar.
- Wacht tot je lijm volledig gedroogd is voor de beste hechting.
- Keer je spuitbus op de kop en spuit het ventiel leeg. Maak de dop desnoods schoon met een oplosmiddel, zoals aceton.
De ene lijm is de ander niet. Sommige stappen kunnen afwijken van het product dat jij in je handen hebt. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door zodat je zeker weet hoe jouw lijm werkt.
Verwijderen
Wat moet je doen als je lijmspray wilt verwijderen? Hoewel het misschien niet altijd en overal te verwijderen is, zijn er zeker dingen die je kan proberen. Middelen die je in kan zetten zijn:
- Lijmafbijtmiddel: Breng dit product aan, laat het een tijdje inwerken en krab de lijm er vervolgens vanaf met een spatel. Verwijder lijmresten met warm water of een harde borstel.
- Oplosmiddel, zoals heptaan of aceton: gebruik een doek of spons doordrenkt met oplosmiddel. Wrijf dit over het oppervlak tot lijm loslaat en schraap lijmresten eraf met spatel. De 3M VHB transparante oppervlakte reiniger is hier een goed voorbeeld van.
- Olie, zoals kokosolie of plantaardige olie: breng de olie aan op het oppervlak en laat goed intrekken. Vervolgens kan je de lijm er afschrapen
Natuurlijk is elke lijm anders en werkt de ene oplossing beter dan de ander. Test je gekozen methode eerst op een klein stukje lijm om er zeker van te zijn dat het werkt.
Lijmspray kopen?
De beste kwaliteit lijmsprays vind je bij ons. Of je een sneldrogende of hittebestendige spray wilt, er is altijd een perfecte lijmspray voor jouw wensen. Bestel nu en wees verzekerd van de scherpste prijzen en altijd persoonlijke service!
Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op dit nummer +31 85 065 69 29 en dan helpen we je graag verder.