Veiligheidsharnassen

Bij werkzaamheden op 2,5 meter hoogte of meer is er sprake van valgevaar en dienen veiligheidsmaatregelen getroffen te worden. Vanuit de wetgeving is het dan verplicht om valbescherming te gebruiken. Een goed veiligheidsharnas is hier een onderdeel van. Wij hebben kwalitatieve, scherp geprijsde valharnassen van de topmerken Edge, OXXA en MSA in het assortiment.

Lees meer
31 resultaten (1-31)
Sorteren op:

Zorg ervoor dat het valharnas past bij de werksituatie

Er zijn veel verschillende soorten harnasgordels op de markt te vinden. Omdat niet alle harnassen, gebruikers, werkzaamheden en omstandigheden hetzelfde zijn, moet er goed gekeken worden naar welk type veiligheidsharnas geschikt is. Daarnaast moet het voor optimale bescherming correct vastgemaakt, afgesteld en aangehaakt worden.

Alleen veiligheidsharnassen met schouder- en beenbanden zijn geschikt voor het opvangen van een val. Een lenden- of heupgordel biedt geen valbescherming.   

Er zijn drie soorten harnassen:

 • Standaard harnas: 1 of 2 ankerpunten (op rug en/of borst)
 • Positioneringsharnas: 2 ankerpunten + positioneringsgordel
 • Zitharnas: 2 ankerpunten + positioneringsgordel + D-ring

In onze webwinkel vind je standaard harnassen in meerdere uitvoeringen, variërend van basic tot geavanceerd. Van Edge hebben we diverse basismodellen: Edge 1, Edge 2Dynamic 1 en Dynamic 2. Er zijn ook valharnassen met comfort verhogende eigenschappen verkrijgbaar, zoals: Edge Vancouver, Edge Enterprise en Edge Endeavour. Premium varianten bevatten extra eigenschappen, denk aan dijbeenbanden en versteviging op de schouders. De Edge Toronto en Winx zijn hier voorbeelden van. Laatstgenoemde is het lichtste 3D harnas van Edge. Bovendien hebben we speciale veiligheidsharnassen in het assortiment, zoals de Edge Offshore voor veilig werken op hoogte boven zeewater. De Edge Highlight Basic Automatic combineert valbescherming met hoge zichtbaarheid en de Edge Heatcruiser biedt een optimale combinatie van valbeveiliging en vlamvertragende eigenschappen.

Een positioneringsharnas mag uitsluitend worden gebruikt als gebiedsbegrenzing en nooit in situaties met valgevaar. Met een zitharnas kan je veilig afdalen aan een lier of touw en zittend werken. Je herkent dit type vaak aan de rechte beenbanden.

Het veiligheidsharnas correct aantrekken

Na een zorgvuldige selectie is het belangrijk om de harnasgordel goed aan te trekken. Hangen in een harnas kan na een val namelijk levensbedreigend zijn, zeker als deze niet correct is aangetrokken. Door de druk op de aderen kan het bloed namelijk niet meer goed vanuit de benen naar boven worden gepompt waardoor onder andere de bloeddruk daalt. Dit wordt een Harness Suspension Trauma (HST) of Hangtrauma genoemd.

Hieronder een beknopt stappenplan voor het correct aantrekken van een veiligheidsharnas:

 • Controleer het harnas op afwijkingen en bekijk of er een keuringssticker aanwezig is waarop staat dat deze is geïnspecteerd.
 • Zorg ervoor dat de banden niet gekruist of verdraaid zijn. Bekijk wat de voor-, achter-, boven- en onderkant is.
 • Laat de riemen over de schouders glijden.
 • Haal de schouderbanden aan, maar trek ze nog niet strak.
 • Verbind de bovenbeengespen en trek de riemen strak aan, op zo’n manier dat je je platte hand eronderdoor kunt steken
 • Trek vervolgens de schouderriemen op dezelfde manier aan
 • Zorg ervoor dat de D-ring aan de achterzijde tussen de schouderbladen zit. Indien van toepassing: controleer of het ankerpunt op de voorzijde ter hoogte van het borstbeen zit.
 • Verbind de gespen van de borstband, indien aanwezig, en trek de band aan.
 • Trek de buikriem, indien aanwezig, strak aan.
 • Tot slot: controleer of alles goed zit, zonder te veel of te weinig (bewegings)ruimte.

Valbeveiligingsuitrusting

Om je valbeveiligingsuitrusting compleet te maken heb je naast een valharnas ook een ankerpunt en verbindingselement, zoals een vanglijn of valstopapparaat, nodig. Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Meer informatie lees je in ons blogitem Valbeveiligingsuitrusting samenstellen: productuitleg & advies.

Er zijn ook vooraf samengestelde valbeveiligingssets leverbaar. Deze bevatten een combinatie van producten die geschikt is voor veelvoorkomende situaties. We hebben onder meer sets voor werken op hellende daken, platte daken, steigers en hoogwerkers.

Tips bij het kopen van een harnasgordel

Ga je een veiligheidsharnas kopen? Hieronder enkele tips die je mee kan nemen:

 • Niet gewend om een harnas te dragen? Kies dan voor een makkelijk aan te trekken exemplaar en simpele been- en schouderbanden
 • Elastische schouderbanden zorgen voor meer comfort als je vaak moet bukken of boven het hoofd moet werken
 • Snelsluitingen zijn comfortabeler en gebruiksvriendelijker dan klassieke platte sluitingen (gesp door gesp)
 • Een hangtrauma treedt sneller op bij beenbanden in de lies dan bij rechte beenbanden

Valharnas kopen bij PBM discounter

Een valgordel kopen van hoge kwaliteit doe je natuurlijk bij PBM discounter. Wij hebben de laagste prijzen voor A-merken. Maak je uitrusting compleet met de andere valbeveiligingsproducten in ons assortiment. Wij hebben alles voor veilig werken op hoogte. Neem bij vragen en/of voor advies gerust vrijblijvend advies met ons op!