Filters voor gelaatsmaskers

Wij hebben een ruim assortiment van filters voor gelaatsmaskers. Voor elke klus vind je een geschikt exemplaar.

Lees meer
107 resultaten (1-48)
Sorteren op:

Filtertype

Herbruikbare half- en volgelaatsmaskers zijn te combineren met een stoffilter, gas- en dampfilter en een combinatiefilter. De keuze is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden.

Stoffilters

Stoffilters bieden bescherming tegen het inademen van aërosolen als nevels, dampen, vezels, rook en stof. Welke vaste en vloeibare deeltjes precies worden tegengehouden, is afhankelijk van de beschermingsklasse.

Gas- en dampfilters

Zoals de naam al aangeeft, bieden gas- en dampfilters bescherming tegen gassen en dampen in de omgevingslucht. Vaste en vloeibare deeltjes worden niet tegengehouden. Er zijn enkelvoudige en meervoudige filters verkrijgbaar. Laatstgenoemde absorberen meer dan één groep gassen en/of dampen. 

De filters zijn voorzien van een letter- en kleurcodering waaruit je kan afleiden welk type je nodig hebt. Meer informatie hierover lees je onder het kopje ‘filterklasse’.

Combinatiefilters

Als je bescherming nodig hebt tegen vaste en vloeibare deeltjes én gassen en/of dampen, kies je voor een combinatiefilter. 3M heeft een speciale houder (3M 501) in het assortiment waarmee je zelf een combinatiefilter kan maken.

Beschermingsklasse

Er zijn verschillende stof-, gas-, damp- en combinatiefilters verkrijgbaar. Welk exemplaar je nodig hebt, is afhankelijk van de benodigde beschermingsklasse.

Stoffilters zijn beschikbaar in drie klassen (P1, P2 en P3) en worden ingedeeld op basis van efficiëntie. De code geeft aan tegen welke verontreinigen bescherming wordt geboden:

 • P1 filters: grove, hinderlijke deeltjes
 • P2 filters: fijnere, schadelijke deeltjes
 • P3 filters: fijne, giftige deeltjes die kunnen worden opgenomen in het bloed

Onderstaande codes geven aan waartegen een gas- en dampfilter beschermt:

 • Type A (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C.
 • Type AX (bruin): organische gassen en dampen met een kookpunt lager dan 65°C.
 • Type B (grijs): anorganische gassen en dampen. Bijvoorbeeld chloor, waterstofsulfide en waterstofcyanide (HCN of blauwzuurgas).
 • Type E (geel): zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen.
 • Type K (groen): ammoniak en organische ammoniakderivaten.
 • Type CO (zwart): koolstofmonoxide
 • Type Hg (rood): kwikdamp
 • Type NO (blauw): nitreuze gassen, zoals stikstofmonoxide
 • Type Reactor (oranje): radioactief jodium, inclusief radioactief methyljodide
 • Type P (wit): deeltjes

Ze kunnen op basis van hun filtercapaciteit verder onderverdeeld worden in drie klassen (1, 2, 3). Categorie 3 vertegenwoordigt het hoogste prestatieniveau.

AB-filters en ABEK-filters zijn de meest voorkomende meervoudige gasfilters.

Een combinatiefilter kan bijvoorbeeld de klasse A2P3 hebben. Een dergelijk exemplaar biedt bescherming tegen organische gassen en dampen met een kookpunt van meer dan 65°C (type A), vertegenwoordigt een gemiddelde beschermingsgraad (2) en beschermt tegen giftige deeltjes (P3). 

Aansluiting

Een filter heeft een bajonet-, schroefdraad- of Secure Click-verbinding. Selecteer een filter dat over dezelfde aansluiting beschikt als het gelaatsmasker en houd rekening met merkspecifieke systemen. Secure Click-filters kan je enkel gebruiken met het 3M HF-800 halfgelaatsmasker en elk merk heeft een eigen bajonetverbinding. Filters met een algemene EN 148-1 aansluiting (RD-40) passen wel op maskers van verschillende merken.

Filter tijdig vervangen

Voor een optimale bescherming is het belangrijk om het filter op tijd te vervangen. Controleer regelmatig of het filter verzadigd is. Een stoffilter is verzadigd wanneer de ademweerstand verhoogt, een gas- en dampfilter is vol zodra de verontreinigingen door reuk of smaak waargenomen kunnen worden.

AX-filters mogen slechts eenmalig en voor een korte duur gebruikt worden (40-60 minuten aaneengesloten). CO- en NO-filters zijn ook uitsluitend geschikt voor eenmalig gebruik. Een Hg-filter mag je maximaal 50 uur inzetten.

Filter voor gelaatsmasker kopen?

Filters voor gelaatsmaskers bestel je eenvoudig online in onze webshop. Al onze producten zijn van hoge kwaliteit en uiterst scherp geprijsd. Neem bij vragen en voor persoonlijk advies gerust contact met ons op via +31 85 065 69 29.