Een leidinggevende, medewerker en technische operator met een verschillende kleur veiligheidshelm op de bouwplaats

Uitleg over de verschillende kleuren veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen zijn meestal gekleurd en misschien is het je wel eens opgevallen dat niet iedereen dezelfde kleur helm draagt. Dit heeft niks met uitstraling te maken, op de werkplek hebben alle kleuren een functionele betekenis. In dit blogitem geven we verdere uitleg.

Veiligheidshelmen hebben kleurcodes

Veiligheidshelmen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en elke kleur wordt afgestemd op een beroep of functie. De codes kunnen per land of organisatie verschillen. Daarom is het belangrijk om op voorhand alle betrokkenen op de hoogte te brengen van de kleurcode in het bedrijf.

Waarom verschillende kleuren?

De voornaamste functie van een veiligheidshelm is natuurlijk hoofdbescherming bieden. Daarnaast zorgt het voor overzicht op de werkvloer. Je kan precies zien wie met welke taak bezig is door alleen naar de kleur van de helm te kijken. Dat maakt direct communiceren ook een stuk eenvoudiger.

Vooral in de bouw zie je een bonte verzameling van veel verschillende kleuren. Functies in deze sector zijn namelijk heel gevarieerd. 

Niet gebaseerd op wetgeving

In de meeste landen is er geen wettelijke kleurcode van veiligheidshelmen. In Nederland, België, Frankrijk en Duitsland staat het bedrijven vrij om gekleurde helmen naar wens te dragen. Daarom is het wel extra belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken om misverstanden te voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de bouwsector sinds 2017 wel een officiële code met vier kleuren.

Kleine vs grote bedrijven

Over het algemeen neemt de diversiteit van functies toe, naar mate de omvang van het bedrijf toeneemt. Daarom zie je voornamelijk bij grote organisaties veel verschillende kleuren veiligheidshelmen. Daarnaast worden zij vaak gecontroleerd op veiligheid door medewerkers van de gemeente.

Medewerkers van kleinere organisaties dragen vaak dezelfde kleur helm, passend bij het bedrijfslogo. Soms hebben alleen leidinggevenden een andere kleur zodat die makkelijk worden herkend. Eén gezamenlijke kleur ziet er misschien leuk uit, maar is niet altijd even handig.

Een rode, witte en blauwe veiligheidshelm op een bouwtekening

Helmkleuren en hun betekenis

Hieronder benoemen we de meest voorkomende kleuren en hun betekenis.

Witte veiligheidshelm

Witte veiligheidshelmen sieren meestal de hoofden van leidinggevenden. Het kan gaan om managers, maar ook specialisten die op een bepaald gebied de eindverantwoordelijkheid hebben. Denk aan ingenieurs en voormannen.

Blauwe veiligheidshelm

Een blauwe helm is bedoeld voor technische operators. Dit kunnen elektriciens, timmerlieden en andere technische professionals zijn.

Rode veiligheidshelm

Rode helmen zijn exclusief voorbehouden aan brandweerlieden en worden meestal gebruikt bij het uitvoeren van een inspectie.

Groene veiligheidshelm

Groene helmen worden gedragen door veiligheidsinspecteurs, zoals handhavers en controleurs van de Arbowet. Maar ook door nieuwe werknemers of werknemers op proef.

Gele veiligheidshelm

Gele veiligheidshelmen worden gedragen door arbeiders, uitvoerende medewerkers en grondverzetters.

Oranje veiligheidshelm

De oranje varianten zijn bedoeld voor wegenbouwers.

Grijze veiligheidshelm

Dan is er tot slot nog de grijze helm. Deze kleur behoort toe aan bezoekers, om duidelijk te maken dat zij geen functie op de werkplaats uitoefenen.

Bruine veiligheidshelm

Een bruine helm is gereserveerd voor degenen die betrokken zijn bij toepassingen met hoge temperaturen, zoals lassers. Dergelijke exemplaren worden niet alleen gedragen om een functie te communiceren, maar ook om te waarschuwen voor gevaar.

Kies het juiste type veiligheidshelm

Iedere functie brengt andere taken en dus andere vormen van gevaar met zich mee. Het allerbelangrijkst is dat de veiligheidshelm past bij de werkzaamheden en de daarbij behorende risico´s. Voor bescherming tegen vallende voorwerpen moet de helm volgens de norm EN 397 zijn gecertificeerd. Daarnaast kan een veiligheidshelm beschermen tegen gevaren als hitte, uv-straling en gevaarlijke stoffen. Let ook op de levensduur: Afhankelijk van het materiaal moet hij om de drie tot tien jaar vervangen worden. Zaken als comfort kunnen ook een rol spelen bij het selecteren van de juiste helm.

Veiligheidshelm kopen?

Bij PBM discounter hebben we helmen van 3M, MSA, OXXA en Uvex in allerlei kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Uiteraard zijn ze allemaal gekeurd en voldoen ze aan de hoogste normen. En dat voor de scherpste prijs. Hieronder een greep uit ons assortiment gesorteerd op kleur.

Ontdek ons uitgebreide assortiment van veiligheidshelmen en neem voor advies gerust vrijblijvend contact op via +31 85 065 69 29 .