Gele veiligheidshelm op een buitenwerkplek

Alles over verschillende soorten hoofdbescherming

Voor diverse werkzaamheden en beroepen bestaat er een verhoogd risico op verwonding of letsel. Bij het werken met vallende objecten is het dragen van hoofdbescherming noodzakelijk en zelfs verplicht. Denk hierbij aan het dragen van een veiligheidshelm, een stootpet of bijvoorbeeld een muts. Aan de hand van normeringen en eisen worden deze producten getest op veiligheid en functionaliteit. In dit blog item gaan wij dieper in op de beschermmiddelen die speciaal ontworpen zijn om je hoofd te beschermen.

Waarom is hoofdbescherming nodig? De risico’s.

In diverse werkomstandigheden bestaat er een verhoogd risico op ernstige schade van het hoofd of zelfs van de hersenen. Er zijn diverse soorten hoofdbescherming ontwikkeld om ongevallen met ernstige gevolgen te voorkomen en impact te verkleinen. Om je een goed beeld te geven van de mogelijke gevaren, beschrijven wij een aantal voorkomende ongevallen.

Zijwaartse impact

Bij het vervoeren van middelen, waarbij er onderdelen de lucht in worden gehesen, is zijwaartse impact een van de risico’s. De slaap aan de zijkant van het hoofd is erg kwetsbaar en kan bij hevig stoten of botsen ernstige gevolgen hebben.

Rondvliegende deeltjes en chemicaliën

Bij snijwerkzaamheden, voornamelijk wanneer dit machinaal wordt gedaan, is de kans op rondvliegende deeltjes zeer groot. Dit kunnen zowel vlammen zijn als metaal of glas en steen. Alles wat met kracht opspat kan schadelijk zijn voor de huid en in ernstige gevallen verwondingen veroorzaken. Hiervoor kan je het beste een hittebestendige, ongeventileerde helm kiezen. Voorbeelden van dit soort helmen zijn:

Ook chemicaliën kunnen opspatten tijdens werkzaamheden in bijvoorbeeld een laboratorium. Dit kan van invloed zijn op de gezondheid. Een helm met chemische resistentie helpt dit te vermijden. Wij hebben de volgende helmen met chemische resistentie in ons assortiment:

Elektriciteit

In beroepen zoals elektriciën, maar ook in de bouw wordt je blootgesteld aan open elektriciteit. Hier zit (nog) niet de bescherming en zekering op die we wel in onze huizen hebben. Om te voorkomen dat de gevolgen bij contact met elektriciteit ernstige gevolgen hebben, is er hoofdbescherming verkrijgbaar waarbij de impact van de elektrische schok wordt gedempt door de elektrische isolatie. Hieronder vind je enkele exemplaren die bescherming bieden tegen laagspanning volgens normering EN 50365:

Explosiegevaarlijke zones

Om risico’s in explosiegevaarlijke zones te verkleinen, zijn schokdempende beschermmiddelen nodig. Antistatische helmen hebben een schokdempende functie ingebouwd, deze worden als geschikt in ATEX omgevingen aangeduid, dit staat voor ATmosphere EXplosible. Hieronder vind je een aantal ‘ATEX helmen’

Koude omstandigheden

Voor werkzaamheden waarbij de werknemer aan extreme kou wordt blootgesteld, zijn er bivakmutsen. Ook kunnen er gewone mutsen bijvoorbeeld onder een helm worden gedragen. Zo ben je beschermd tegen veiligheidsrisico’s en houdt je het hoofd warm. Verder in het blog komen we hierop terug.

Veiligheidshelmen

Het dragen van een bouwhelm is op diverse werkplekken verplicht, zoals in de bouw, in grote magazijnen of bijvoorbeeld in de bosbouw. Locaties waar het risico op stoten, schokken en vallende objecten een gevaar vormt voor het welzijn. De veiligheidshelm of bouwhelm bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is een soort van schaal, gemaakt van hard en stevig materiaal, zoals ABS of polyethyleen. Deze laag heeft een kaatsende werking en zorgt ervoor dat de kracht van de stoot of een vallend object wordt opgevangen.

De binnenlaag bevat een schokabsorberende laag. Dit is gemaakt van dempend materiaal zoals schuim om de schok te verdelen en zo de inslag op het hoofd te beperken. Vaak is er een verstelbare band aan de helm bevestigd, maar deze kan je ook los aanschaffen indien deze niet wordt bijgeleverd. Met een harnas of verstelbare band creëer je de perfecte pasvorm en zorg je ervoor dat de helm stevig blijft zitten.

Afvoergoot

Bouwhelmen zijn vaak voorzien van een afvoergootje aan de rand van de helm. Dit zorgt ervoor dat water en vuil niet de kans krijgen om in het gezicht te druppelen. Hierdoor worden de werkzaamheden niet belemmerd en blijft het gezicht vrij van nattigheid.

Accessoires zoals vizieren en gehoorkappen

De veiligheidshelmen bieden de mogelijkheid om een vizier toe te voegen. Met een vizier bescherm je de ogen en het gezicht. Er bestaan verschillende soorten vizieren, ook wel gelaatsschermen genoemd. Een transparant vizier gemaakt van hard plastic waar je volledig doorheen kan kijken, beschermt het gezicht tegen spatten, vonken en opvliegende deeltjes. Je kan ook kiezen voor een gaasvizier, afhankelijk van de soort werkzaamheden die je verricht, kan dit een prettigere keuze zijn. Er zijn kant-en-klare combinatiesets beschikbaar:

Bevestiging voor accessoires

De veiligheidshelmen zijn vaak voorzien van een 30mm gleuf bevestigingssysteem. Hiermee kan je diverse accessoires aan de helm vastmaken, zoals gehoorkappen met helmbevestiging of een vizierhouder. Je kan de montage sets ook los aanschaffen, zo kan je de functies van de helm eenvoudig uitbreiden.

Stootpetten

Stootpetten bieden de eerste bescherming tegen lichte stoten, schokken en de impact van bewegende objecten. Deze petten bieden een alternatief voor werkomgevingen waar veiligheidshelmen niet noodzakelijk zijn, maar waar een vorm van hoofdbescherming een prettig gevoel biedt.

De stootpetten hebben een verstevigde binnenlaag met voering die zorgt dat de impact wordt geabsorbeerd. De buitenkant oogt als een normale pet en is gemaakt van stof. De klep kan zowel kort als lang zijn, afhankelijk van het gewenste zicht kan je uit verschillende lengtes kiezen. Het dragen van een stootpet geeft de drager een beschermd gevoel en kan bovendien bijdragen aan de zichtbaarheid op de werkplek. Al onze stootpetten voldoen aan de normering EN 812.

Haarnetjes

Haarnetjes en andere disposable hoofdbescherming zien we vooral terug op werkplekken waar hygiëne een belangrijke rol speelt. Vooral waar losse haren niet in aanraking mogen komen met het product en waar er vanwege medische voorschriften netjes over het haar moeten worden gedragen.

Hieronder benoemen wij een aantal vakgebieden waar haarnetjes vaak als verplicht worden gesteld.

  • Voedselproductie, zoals in fabrieken waar voedsel wordt verwerkt
  • Medische sector, in de zorg waar met patiënten wordt gewerkt
  • Farmacie, als er met medicatie wordt omgegaan
  • Keukens, waar voedsel wordt bereid

Bivakmutsen

Bivakmutsen bieden uitkomst bij een breed scala aan werkzaamheden. Bij het gebruik van bivakmutsen denk je al gauw aan extreme kou. Dit is een van de soort omstandigheden waarbij je een bivakmuts kan dragen. Werkzaamheden zoals aan de weg of in de bouw als het koud is of personeel dat veel buiten loopt in koud weer. Bij werk in de bergen zoals sneeuwruimers en werknemers in skigebieden, maar ook voor werkzaamheden in gekoelde ruimtes.

Naast de functie van bivakmutsen voor werkzaamheden in de kou, biedt het ook een goede oplossing voor bepaalde taken in de chemische industrie of bij brandbestrijding. Er zijn bivakmutsen die vlamvertragend werken en die de huid beschermen tegen schadelijke middelen of spatten.

Niet geheel onbelangrijk is de functie van de bivakmuts bij militair ingrijpen en politiewerk. In deze gevallen dient de bivakmuts zowel voor het verbergen van de identiteit als het beschermen van de huid tegen rondvliegend materiaal zoals scherven.

Andere werkmutsen

Een muts die speciaal bedoeld is voor gebruik tijdens werkzaamheden, kan vaak onder een helm worden gedragen. Deze zijn meestal eenvoudig van ontwerp, maar gemaakt van hoogwaardige materialen. Denk bijvoorbeeld aan polyester en fleece, of acryl. Sommige mutsen zijn voorzien van oorflappen, zodat je oren ook bedekt en beschermd zijn. De mutsen bieden voornamelijk warmte in koude omstandigheden, wanneer een helm alleen niet voldoende is.

Normering van hoofdbescherming

Bij het toekennen van een normering voor beschermmiddelen wordt er op een aantal zaken scherp gelet en getest. In het geval van hoofdbescherming is dit misschien nog wel het allerbelangrijkste, hoofdletsel kan uiteindelijk sneller fatale gevolgen hebben. Criteria zoals brandbestendigheid, schokabsorptie, en elektrische weerstand zijn een paar van die essentiële veiligheidsnormen waarop veiligheidshelmen beoordeeld worden. Maar ook kan de bescherming tegen extreme temperaturen van groot belang zijn.

De normering code EN 397 geldt voor Europa, welke eisen voor de hoofd beschermmiddelen worden getest, sommen we hier voor je op:

  • Penetratieweerstand
  • Vlambestendigheid
  • Schokabsorptie
  • Elektrische isolatie
  • Temperatuur weerstand
  • Vervorming (lateraal)

Zodra de gekozen hoofdbescherming de EN 397 normering krijgt toegekend, ben je er dus van verzekerd dat het aan bepaalde standaard veiligheidseisen voldoet. Ben je op zoek naar helmen die geschikt zijn voor gebruik met laagspanning? Zoek dan een helm die voldoet aan normering EN 50365.

Hoofdbescherming bij PBM discounter

Ben je op zoek naar de ideale hoofdbescherming voor op de werkvloer? Wij hebben een ruim assortiment aan beschermmiddelen en de nodige accessoires. Neem een kijkje in onze webshop of neem contact op als je eerst advies wilt hebben. We helpen je graag verder.