verschillende FFP2 stofmaskers

Wanneer een FFP2 stofmasker inzetten?

In dit blog lees je alles over FFP2 stofmaskers. Wij leggen je uit wat een FFP2 stofmasker is, wanneer je het gebruikt en tegen welke gevaarlijke stoffen een FFP2 masker je beschermt. Het is essentieel om alle benodigde informatie te verzamelen. Zo weet jij zeker welk masker je nodig hebt en kan je veilig te werk gaan.

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen met welke specifieke stof je te maken hebt. Weet je of de stof een gas is, een damp, deelvormig of een combinatie? Kan je het ruiken of proeven? Overschrijdt het de grenswaarde? Dit kunnen indicators zijn voor de soort stof. Zodra je hebt bepaald wat het soort, aard en concentratie van de stof zijn (CAS-nummer), weet je ook of een FFP2 mondkapje geschikt is. Ook moet je vaststellen hoeveel zuurstof aanwezig is. Welk percentage dit moet zijn volgens wettelijke voorschriften kan verschillen per land. Zoek dus goed uit wat de wet- en regelgeving is.

Houd er altijd rekening mee dat een grondig onderzoek van de werkplek en schadelijke stoffen nodig is. Alleen zo kan je erachter komen welke adembescherming de beste keus is. Dit blog helpt je om een stap in de goede richting te zetten!

Wat is een FFP2 stofmasker?

Een FFP2 stofmasker is een masker van een gemiddelde veiligheidsklasse. De laagste klasse is een FFP1 stofmasker en het FFP3 stofmasker biedt de hoogste mate van bescherming. FFP2 maskers geven je dus goede bescherming als je met schadelijke stoffen werkt waar je niet de hoogste beveiliging voor nodig hebt. Werk je in omgevingen met deeltjes, stof, vaste en vloeibare aerosolen, nevel of rook? Dan kan je een FFP2 masker gebruiken. Deze maskers beschermen jou tot maximaal 10 keer de Wettelijke Nederlandse Grenswaarde (WNG).

Wanneer wissel je een FFP2 stofmasker?

In de algemene regel kan je een FFP2 stofmasker een hele werkshift van 8 uur gebruiken. Werk je met giftige stoffen? Dan kan je het maar één keer gebruiken. Zodra je het masker afzet moet je gelijk een nieuw masker pakken. Ook moet je een masker gelijk vervangen zodra je merkt dat de ademweerstand te veel toeneemt. Dat betekent dat het filter vol zit met de schadelijke stof waar je mee werkt.

Hoewel veel FFP2 maskers wegwerpmaskers zijn, kan je sommige een tweede shift dragen. Is het masker gemarkeerd met de letter ‘R’? Dan is dit zo’n herbruikbaar masker. Het is wel belangrijk dat je het tussen gebruik schoonmaakt met een reinigingsspray of schoonmaakdoekjes. Deze moeten voldoen aan bepaalde normen. Hier onder vindt je producten die daaraan voldoen.

Welke werkzaamheden vereisen een FFP2 masker?

Bij welke werkzaamheden is een FFP2 masker geschikt? Soms moet jij je houden aan regels van je werkplaats, andere keren bestaat er wet- en regelgeving. Maar andere keren moet jij zelf een inschatting maken. Hier geven wij je een overzicht van de meest voorkomende taken waarbij een FFP2 masker geschikt is:

  • Houtbewerking
  • Bouwindustrie
  • Metaalbewerking
  • Afvalverwerking/ reinigingswerkzaamheden
  • Landbouw
  • Medische sector

Als je zacht houdt snijdt en slijpt, is een FFP2 stofmasker ideaal. Ook houdt het stof tegen dat vrijkomt bij het schuren van wateroplosbare verf dat koper, chroom of arsenicum bevat.

Werk je in de bouw? Dan is dit masker geschikt voor veel verschillende werkzaamheden. Denk aan verwerken van cement, snijden en boren, sloopwerkzaamheden, gips- en stucwerk, dakisolatie, verwerken van glas- en mineraalvezels en nog veel meer.

Binnen de metaalbewerking kan je een FFP2 masker inzetten als je moet boren, frezen of slijpen.

Verzamel of sorteer je afval? Dan is dit ook een geschikt stofmasker.

Gebruik dit mondmasker ook binnen de landbouw als je, bijvoorbeeld, hooi en graan verwerkt of silo’s moet legen.

Tenslotte is dit masker ook geschikt voor de medische wereld. Werk je in een omgeving met allergieën, pollen, huisstof of dierenharen? Dit masker beschermt jou daar allemaal tegen!

Twee mannen met FFP2 stofmaskers in ruimte met gevaarlijke stoffen

Veelvoorkomende gevaarlijke stoffen die een FFP2 stofmasker vereisen

Stof

CAS-NR.

Grenswaarde mg/m3

Aluminiumchloride

 

 

Ammoniumchloride

 

 

As

 

 

 

Asbest tot 100.000 v/m3

1332-21-4

 

Atrazine

1912-24-9

1

Barium legering

 

0,5

Benzoëzuur

 

 

Beton (spuiten)

 

 

Beton (spuiten)

 

 

Broxide-boorzuur 10043-35-3

 

0,5

Calciumhydroxide

1305-62-0

1

Calciumoxide

1305-78-8

1

Calciumsulfaat

7778-18-9

6

Cement

 

 

Cyanide

 

2

Disulfiram

97-77-8

2

Fluoriden

 

1

Fosforpentoxide

1314-56-3

2

Gips zie calciumsulfaat

 

 

Glasvezels

 

 

Houtstof

 

 

IJzeroxide

 

1,25

IJzerstof

 

1,25

Kaliumhydroxide

 

 

Koolstofvezels

 

 

Koper

7440-50-8

0,01

Mangaan en verbindingen

 

0,05

Meelstof

 

 

Molybdeen en verbindingen

 

 

Natriumazide

247-852-1

0,2

Natriumhydroxid, bijtende soda

1310-73-2

 

Nikkel

 

0,5

Oxaalzuur

144-62-7

1

Pebblegas

 

0,3

Polyvinylchloride (PVC)

9002-86-2

1,25

Roet

 

 

Schimmelsporen (risicogroep 2)

 

 

Siliciumcarbide

409-21-2

 

Steenstof (kwartshoudend)

 

 

Stuifmeel

 

 

Tabak stof

 

 

Talk

 

 

Thiram

137-26-8

1

Zinkoxide dampen

1314-13-2

0,1

FFP2 masker online bestellen?

Bij ons vind je een variatie aan FFP2 maskers. Zo zit er altijd eentje bij die perfect aansluit bij jouw wensen! Bekijk ons assortiment nu en bestel snel en voordelig bij ons.

Kom je er nog niet uit? Neem gerust contact met ons op via ons telefoonnummer: +31 85 065 69 29. Dan helpen we je graag verder!