Man aan het lassen

3M Adflo motoraangedreven ademhalingssysteem

Bij 3M zijn verschillende motor- en luchtaangedreven ademhalingssystemen te vinden. We hebben al eerder een blog geschreven over de efficiënte Versaflo en daarom focussen we ons in deze blog op de 3M Adflo motorunit. De Adflo haalt stofdeeltjes uit de lucht en zorgt ervoor dat je zonder problemen gerust adem kunt halen. Omdat het Adflo ademhalingssysteem specifiek is ontworpen voor de las- en metaalindustrie weet hij alle wensen van een lasser of metaalbewerker te vervullen.

Motor- en luchtaangedreven ademhalingssystemen

Een ademhalingssysteem beschermt de ogen, de adem en het gezicht tegen stof, vonken en vervuilde lucht die bij het lassen tot stand komen. Lassen wordt vaak gedaan onder zeer diverse omstandigheden en binnen lassen zelf zijn er ook verschillende soorten. Daarom is het belangrijk om een ademhalingssysteem te dragen die je in elke situatie beschermt.

Bij motoraangedreven ademhalingssystemen wordt gefilterde lucht via een ventilator aangevoerd. Bij een luchtaangedreven systeem is dit anders. Daar wordt juist van flessen of een compressor gebruik gemaakt. In andere woorden wordt lucht bij een motoraangedreven systeem eerst gefilterd en daarna pas aangevoerd terwijl dit bij een luchtaangedreven systeem al is gedaan. Een luchtaangedreven systeem wordt sneller gebruikt in kleine omgevingen met een hoog niveau aan luchtvervuiling of waar lucht direct moet worden toegevoerd.

Systeem opbouw

Het Adflo ademhalingssysteem is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Adflo vonkenvanger: deze houdt hitte en vonken weg van de rest van de onderdelen. Aangezien dit vaak vrijkomt tijdens het lassen is het belangrijk dat dit onderdeel up-to-date is en wordt vervangen wanneer dit niet zo is.
 • Adflo voorfilter: dit filter verlengt de levensduur van het stoffilter door te dienen als een extra filter die extra grote stofdeeltjes tegenhoudt.
 • Adflo deeltjesfilter: dit onderdeel moet altijd gebruikt worden met de motorunit.
 • Adflo A1B1E1 gasfilter: dit filter biedt bescherming tegen organisch (A), anorganisch (B) en zure (E) gastypes. Deze gasfilters zijn eenvoudig vast te klikken aan de motorunit. Wanneer je veel werkt met aluminium en roestvrijstaal in een omgeving met beperkte ventilatie zijn de A1B1E1-filters van het grootste belang. Dit gasfilter is optioneel.
 • Adflo A1 gasfilter: de A1 filter beschermt tegen organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C, zoals benzine, terpentine, propaan en butaan. Net als de andere filters is het A1 filter eenvoudig vast te klikken en te vervangen.
 • Adflo geurfilter: Dit filter houdt nare geurtjes buiten. De geurfilter is apart verkrijgbaar en moet worden gebruikt in combinatie met het Adflo deeltjesfilter. Deze filter kan eenvoudig worden vastgeklikt aan de motorunit.
 • Adflo motorunit: zorgt ervoor dat de lucht die binnenkomt correct wordt gefilterd. De motorunit zorgt voor een constant stroom van minimaal 170 liter per minuut. Dit kan met de Airflow Plus functie worden verhoogd naar 200 liter per minuut. Deze motor gaat driemaal langer mee dan een conventionele motor en is eenvoudig te bedienen met de aan en uitknop en het is mogelijk om naar de Airflow Plus functie te wisselen door een tweede keer op de aan knop te drukken.
 • Adflo Heavy Duty batterij: door het lichte ontwerp van de Lithium-ion batterijen is deze Heavy Duty batterij extra licht in gewicht. De batterij gaat 10 tot 13 uur mee en is binnen 5.5 uur volledige opgeladen.
 • Adflo Comfort riem: deze comfort riem is extra breed zodat het gewicht van het ademhalingssysteem gelijk wordt verdeelt over de rug. De riem is extra duurzaam en is eenvoudig te vervangen. Het is essentieel dat een verouderde of versleten riem wordt vervangen.
 • Adflo ademslang: op het gebied van ademslangen voor de Adflo zijn er twee opties. De 3M 834016 is gemaakt van polyurethaan en de lengte van de slang is eenvoudig aan te passen. Door de QRS-koppeling is het makkelijk om de slang snel los en vast te maken. Ook de 834017 ademslang beschikt over een QRS-koppeling maar deze slang is gemaakt van heavy-duty rubber wat ze meer geschikt maakt voor zware omstandigheden. Beide slangen zijn te combineren met de Adflo motorunit of Versaflo V-serie regelaar en de Speedglas laskap of M-serie hoofdkap. De luchtslang is parallel aan de rug van de lasser aangesloten. Dit zorgt ervoor dat de slang minder naar buiten kan draaien en hierdoor kan blijven haken aan apparatuur. Zo heb je complete vrijheid niet alleen op het gebied van adembescherming.

Het Adflo ademhalingssysteem is te combineren met de volgende 3M producten:

Compact en licht in gewicht

De Adflo is enorm mobiel en licht in gewicht. Om te beginnen is het design van de unit al licht in gewicht en erg gebruiksvriendelijk. Door het strakke en compacte ontwerp is het eenvoudig om de unit te blijven dragen ook in kleine ruimtes. Er steken geen draden of batterijen uit, dus de 3M Adflo blijft nergens aan haken. De extra brede lederen riem waaraan de Adflo is bevestigd, zorgt voor betere bescherming zonder dat je rug er onder hoeft te lijden. En omdat de motor midden op de rug zit, raak je ook niet snel uit balans wat ook weer helpt met de mobiliteit. Naast de motor is de batterij ook lichter en compacter gemaakt wat voor een nog groter niveau aan comfort zorgt. Al met al heeft de Adflo dus alles in huis om ervoor te zorgen dat je geniet van optimale ademhaling- en gezichtsbescherming zonder dat je hiervoor ook maar iets van je vrijheid in hoeft te leveren. Maar het lichte gewicht van de Adflo is niet het enige voordeel dat het te bieden heeft.

Airflow plus

Door het motorsysteem dat de luchttoevoerstroom van de Adflo reguleert, heeft de luchtstroom een constante nominale waarde van 170 l/min, ongeacht de batterijspanning of de verzadigingsgraad van het filter. Tijdens verschillende laswerkzaamheden is het van belang dat er een constante toevoer van lucht is, zeker om ervoor te zorgen dat je comfortabel kan werken. Ook zorgt een constante toevoer ervoor dat de filters langer goed blijven. Wanneer wordt gewerkt onder hete en vochtige omstandigheden, is het mogelijk om de Airflow Plus-stand te activeren. Door de Aan-knop twee keer in te drukken, wordt de luchttoevoer verhoogd van 170 naar 200 l/min. Zo hoef je niet eerst de luchttoevoer handmatig in te stellen en is deze wisseling makkelijk gedaan met maar één klik. De Airflow Plus-stand komt ook van pas bij hoog ampère las- of snijwerkzaamheden. De Adflo geeft met knipperende LED lichten aan of de Airflow Plus-stand aan of uit staat. Ook wordt de gebruiker gewaarschuwd als de luchttoevoer of batterijspanning te laag is. Deze batterijspanning wordt continu gemeten dus je weet precies wanneer de batterij leeg is.

Lassen zonder onderbrekingen

Naast de constante toevoer van de juiste hoeveelheid lucht is de 3M Adflo ook nog duurzaam op een paar andere manieren. De gewone Adflo batterij gaat 8 uur lang mee maar kan ook weer in 4,5 uur volledig worden opgeladen. Wanneer je veel werkt in de Airflow Plus-stand of met een extra ABE-gasfilter wordt de levensduur verminderd. Daarom is het verstandig om een Heavy-Duty Adflo batterij aan te schaffen als je de Airflow Plus-stand veel gebruikt of van plan bent de Adflo zelf veel te gebruiken. De Heavy-Duty Adflo batterij gaat 10 tot 13 uur lang mee. De batterijen kunnen in combinatie met de Adflo of apart worden opgeladen en zijn gebaseerd op de milieuvriendelijk en lichtgewichte NiMH-technologie. De batterijen beschikken over een lange levensduur en zijn altijd volledig opgeladen door het slimme laadapparaat. Wanneer de batterijen volledig zijn opgeladen gaat het laadapparaat automatisch over in ‘’stand by’’ modus. Zo gaat er geen onnodig energie verloren.

Het ademhalingssysteem wordt geleverd met een Adflo deeltjesfilter/stoffilter. Het is mogelijk om de bescherming te vergroten door middel van een gasfilter (A of ABE). Het is mogelijk om beide filters afzonderlijk te vervangen. En je hoeft hiervoor niet eens de lashelm af te doen. De Adflo voldoet aan de EN 12941 reglementen.

In de volgende video wordt duidelijk uitgelegd hoe je een Adflo motorunit kan checken op veroudering of beschadiging. Zo gaat hij nog langer mee.

Adflo accessoires

Het is mogelijk om verschillende onderdelen voor de Adflo apart aan te schaffen. Dit kan worden gedaan om verouderede onderdelen te vervangen of om extra’s aan de Adflo toe te voegen. Deze onderdelen zijn als volgt:

 • 3M Speedglas Adflo opbergtas: de perfecte tas om jouw Adflo systeem in op te bergen en te beschermen tegen krassen.
 • 3M Adflo 834018 Ademslang beschermhoes: door een beschermhoes gaat de ademslang van jouw Adflo extra lang mee.
 • 3M Adflo bretels: deze bretels maken de kans dat de Adflo afzakt kleiner.

3M Adflo kopen?

Ben je geïnteresseerd in een 3M Adflo ademhalingssysteem? In onze webshop vind je een ruim assortiment van Adflo en Speedglas onderdelen. Ook vervangingsonderdelen of extra filters zijn op onze webshop te vinden.