man draagt stofmasker op straat

De beste maskers tegen virussen

Door hoesten en niezen verspreiden veel virussen, zoals het griep- of coronavirus, zich via kleine druppeltjes in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, kunnen zij geïnfecteerd raken met het virus. Een mondkapje of gelaatsmasker kan de kans op besmetting verminderen. Wij vertellen welke maskers geschikt zijn om te gebruiken tegen virussen en in hoeverre ze bescherming bieden.

Maskers als wapen tegen virussen?

Adembescherming vermindert het risico om geïnfecteerd te raken als iemand in de buurt niest of hoest. Ook is de kans dat het virus via de handen in de mond of neus terechtkomt kleiner. Bovendien kunnen besmette personen met behulp van een masker de verspreiding afremmen. De effectiviteit is afhankelijk van onder meer het type masker en gebruik. Zo moet een kapje minimaal over een P2 filter beschikken, goed aansluiten op het gezicht en elke dag worden vervangen.

Om de eerdergenoemde redenen sluit adembescherming het oplopen van infecties niet geheel uit. Daarnaast kan een virus ook via de handen in de ogen terechtkomen. Het is daarom raadzaam regelmatig de handen te wassen, desinfecterende gel te gebruiken én de ogen te beschermen.

Mondkapjes

Mondkapjes bedekken zowel de mond als de neus en zijn onder te verdelen in drie klassen: FFP1, FFP2 en FFP3. De klasse geeft aan in hoeverre de ziektekiemen worden tegengehouden. Een FFP2 masker heeft een minimale filterefficiëntie van 92% en is daardoor goed inzetbaar tegen een virus. Een FFP3 masker biedt met een minimale filterefficiëntie van 98% de hoogste mate van bescherming.

Wil je een mondkapje tegen besmetting kopen, maar weet je niet welke? Het aanbod aan FFP2 en FFP3 maskers is ruim en in principe bieden alle exemplaren bescherming tegen ziektekiemen. De voorkeur gaat uit naar een exemplaar zonder uitademventiel omdat bij spatten druppels via het ventiel kunnen binnendringen. Hieronder enkele voorbeelden:

Gelaatsmaskers

Een gelaatsmasker gecombineerd met een P2 of P3 filter is ook inzetbaar tegen virussen. Een halfgelaatsmasker bedekt net als een mondkapje de mond en neus. Een volgelaatsmasker is ook uitgerust met geïntegreerde oogbescherming.

Wij bieden een ruim aanbod aan gelaatsmaskers. Hieronder een greep uit ons assortiment.

Halfgelaatsmaskers

Deze 3M halfgelaatsmaskers zijn te gebruiken met de 2125 en 2135 stoffilters.

Volgelaatsmasker

Dit volgelaatsmasker kan ook worden toegepast met bovenstaande stoffilters.

Aanvullende maatregelen

Zoals eerder genoemd sluit adembescherming besmetting niet uit. Wij raden een aantal aanvullende maatregelen aan:

  • Was je handen regelmatig en goed
  • Gebruik een desinfecterende gel
  • Blijf op twee meter afstand van besmette mensen

Maatregelen voor als je zelf besmet bent:

  • Was je handen na het niezen/hoesten
  • Hoest en nies in de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze direct weg na gebruik

Mondmasker virus bestellen?

Al onze mondkapjes en gelaatsmaskers zijn van een hoge kwaliteit en uiterst scherp geprijsd. Ontdek het aanbod! Bel ons voor meer informatie: +31 85 065 69 29