Man met gelaatsmasker en beschermpak aan het werk

Gelaatsmaskers: wanneer inzetten en welk soort?

Wanneer gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, gassen en/of dampen kan adembescherming nodig zijn. Als collectieve maatregelen aan de bon onvoldoende blijken, is het inzetten van adembescherming verplicht. Het aanbod is groot en varieert van eenvoudige stofmaskers, half- en volgelaatsmaskers tot onafhankelijke ademhalingssystemen. Dit blog staat in het teken van gelaatsmaskers. We leggen onder meer uit wat een gelaatsmasker precies is en wanneer het ingezet dient te worden. Daarnaast helpen we je het juiste masker en filter te kiezen.

Wat is een gelaatsmasker?

Halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers zijn de meest gebruikte gelaatsmaskers. Volgelaatsmaskers bedekken de mond, neus, kin en het gezicht en bieden dus een goede integrale bescherming van het gelaat. Halfgelaatsmaskers bedekken alleen de neus, mond en kin.

De maskers zijn herbruikbaar en worden in combinatie met een stof-, gas-, damp- of combinatiefilter gebruikt. Voor een optimale adembescherming is het van belang dat je het juiste filter kiest.

Bajonetsysteem of schroefdraadaansluiting

Gelaatsmaskers zijn verkrijgbaar met een standaard schroefdraadaansluiting en met een bajonetaansluiting. Een bajonetkliksysteem maakt het mogelijk om het filter precies, snel en veilig te vergrendelen.

Wanneer draag ik een halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker?

In de Arbowet is vastgesteld dat adembescherming ingezet dient te worden als blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet bij de bron voorkomen kan worden. Ademhalingsbescherming is dus een aanvullende maatregel voor wanneer andere oplossingen, zoals het ventileren van de werkruimte, onvoldoende blijken.

Een gelaatsmasker is ideaal voor langdurige werkzaamheden in ruimtes met verontreinigde lucht. Halfgelaatsmaskers sluiten beter aan op het gezicht dan stofmaskers, waardoor de kans op lekkage kleiner is. Volgelaatsmaskers hebben een hoger draagcomfort en beschermen niet alleen de luchtwegen, maar ook de ogen. Tegen welke verontreinigingen de maskers bescherming bieden, is afhankelijk van het aangesloten filter.

Man in lab met gelaatsmasker

Hoe kies ik het juiste filter?

Voor een goede bescherming is het van essentieel belang dat je het juiste gelaatsmasker en filter gebruikt. Alvorens je het filter kiest, dien je eerst de gevaren te identificeren en de risico’s te beoordelen.

Stoffilters

Stoffilters beschermen tegen kleine stof- en vloeistofdeeltjes. Het prestatieniveau wordt aangegeven met de code P1, P2 of P3. P1 filters beschermen tegen hinderlijke stoffen en P2 filters tegen schadelijke stoffen. P3 filters hebben de hoogste filterefficiëntie en beschermen tegen giftige stoffen.

Gasfilters en dampfilters

Gas- en dampfilters bieden bescherming tegen het inademen van gassen en dampen. De filters hebben een kleur- en lettercodering waaruit je kan afleiden welk filter je nodig heeft.

  • Type A (bruin): bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C.
  • Type B (grijs): bescherming tegen bepaalde anorganische gassen en dampen.
  • Type E (geel): bescherming tegen zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen.
  • Type K (groen): bescherming tegen ammoniak en organische ammoniakderivaten.

Gas- en dampfilters kunnen op basis van hun filtercapaciteit verder worden onderverdeeld in drie categorieën (1, 2, 3). Filters in categorie 3 hebben de hoogste filtercapaciteit en filters in categorie 1 de laagste.

Combinatiefilters

Combinatiefilters beschermen tegen gassen, dampen én vaste en/of vloeibare deeltjes. Een voorbeeld van een combinatiefilter is een A2P3-filter. Dit filter biedt bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt van meer dan 65°C (type A), vertegenwoordigt een gemiddelde beschermingsgraad (2) en beschermt tegen giftige stoffen (P3).

Normering

Voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voorwaarden vastgesteld welke bepalingen bevatten over o.a. de kwaliteit en het gebruik. De fabrikant moet zich aan de gestelde eisen houden. De norm EN 140 heeft betrekking op halfgelaatsmaskers voor gebruik met filters. De norm EN 136 heeft betrekking op volgelaatsmaskers.

3M gelaatsmaskers

We hebben 3M halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers in ons assortiment. Deze maskers combineren kwaliteit en comfort met gebruiksgemak.

3M 4000 halfgelaatsmasker

De 3M 4000-serie bestaat uit simpele, lichtgewichte en goed gebalanceerde gelaatsmaskers die betrouwbare bescherming bieden tegen diverse gassen, organische dampen en stofdeeltjes. Het ontwerp met laag profiel zorgt voor een breed gezichtsveld en comptabiliteit met 3M oogbescherming. Daarnaast verlagen de inademventielen de ademweerstand en gaat het uitademventiel warmteontwikkeling tegen. Verder zorgt de zachte gelaatsafdichting voor een hoog draagcomfort en kunnen de nekband en het hoofdharnas makkelijk aangepast worden. Hieronder de modellen uit deze serie:

3M 6000 halfgelaatsmasker

De 3M 6000 halfgelaatsmaskers zijn onderhoudsvriendelijk, voordelig, gemakkelijk in het gebruik en extreem licht. Het bajonetkliksysteem zorgt voor een veilige en verzekerde fit en de dubbele filters voor een lage ademweerstand. De maskers zijn te gebruiken in combinatie met de meeste filters uit de 2000-, 5000- en 6000-serie. Je kan kiezen uit drie maten: 3M 6100 (small), 3M 6200 (medium) en 3M 6300 (large).

3M 6500QL halfgelaatsmasker

Halfgelaatsmaskers uit de 3M 6500QL-serie zijn ontworpen voor zware en vuile werkomstandigheden en uitgerust met een snelsluitmechanisme. Ze zijn verkrijgbaar in drie maten (3M 6501QL - S, 3M 6502QL - M, 3M 6503QL - L) en geschikt voor een groot aantal lichtgewicht dubbele filters voor bescherming tegen gassen, dampen en deeltjes. De filters kunnen met behulp van het flexibele bajonetsysteem bevestigd worden. Daarnaast zorgen het verstelbare hoofdharnas en de siliconen gelaatsafdichting voor een hoog draagcomfort. Verder hebben de maskers een ontwerp met laag profiel voor een breed gezichtsveld en een uitademventiel voor een lagere ademweerstand.

3M 7500 halfgelaatsmasker

De 3M 7500 halfgelaatsmaskers zijn ontworpen met de gebruiker in gedachten. Het zachte gelaatsstuk samen met het unieke 3M Cool Flow uitademventiel zorgen voor een hoog draagcomfort en goede pasvorm. De 3M 7500 is verkrijgbaar in drie maten (3M 7501 - S, 3M 7502 - M, 3M 7503 - L) en is uitgerust met een bajonetkliksysteem voor een veilige en verzekerde fit.

3M 6000 volgelaatsmasker

Volgelaatsmaskers uit de 3M-6000 serie zijn gemakkelijk en comfortabel in het gebruik. De nieuwe uitademingpoort zorgt voor een verhoogde duurzaamheid en is gemakkelijk schoon te houden. De maskers zijn voorzien van een bajonetbevestigingssysteem waardoor diverse dubbele, lichtgewicht filters bevestigd kunnen worden. Afhankelijk van je behoeften kies je voor filters die beschermen tegen gassen, dampen of deeltjes. Verder zorgt het uitademventiel voor een lagere ademweerstand en de volledige gezichtslens voor een breed gezichtsveld. Bovendien zijn de maskers goed in balans en voorzien van zacht, niet allergeen elastomeer. Je kan kiezen uit drie maten: 3M 6700 (small), 3M 6800 (medium) en 3M 6900 (large):

Moldex gelaatsmaskers

Moldex is ook een bekende naam in de wereld van adembescherming en biedt adembescherming van stofmaskers tot half- en volgelaatsmaskers aan.

Moldex 7000 halfgelaatsmasker

De Moldex halfgelaatsmaskers uit de 7000-serie zijn eenvoudig te reinigen en onderhouden en gebruiksvriendelijk. Dankzij het EasyLock-systeem bevestig je zonder problemen een filter en tijdens een onderbreking kan het masker om de nek worden gedragen. Daarnaast zorgen het lichte gewicht, zachte materiaal en de individueel instelbare spanning op de draagband voor een hoog comfort. Sommige modellen, zoals de Moldex 7005, zijn deels gemaakt van siliconenrubber. Dit is ideaal bij extreme temperatuurverschillen omdat het masker dan zacht en vormvast blijft. De Moldex 7002 (maat M) en de Moldex 7003 (maat L) halfgelaatsmaskers zijn de populairste varianten uit de 7000-serie.

Moldex 8000 halfgelaatsmasker

De 8000-serie is ontworpen voor een verhoogd draagcomfort en verbeterd gezichtsveld. De dubbele filters verdelen het gewicht goed en zorgen voor een lagere ademweerstand. Daarnaast bestaan de halfgelaatsmaskers uit minder componenten, wat reinigen en onderhouden eenvoudig maakt. Filters zijn gemakkelijk te vervangen en door de radiale bevestiging heb je gelijk een nieuw inademventiel. De serie biedt drie maten: Moldex 8001 (maat S), Moldex 8002 (maat M) en Moldex 8003 (maat L).

Opzoek naar Moldex filters? Deze hebben wij ook in ons assortiment!

Moldex 9000 volgelaatsmasker

De 9000-serie biedt volgelaatsmaskers met een frameloze constructie, wat voor een extreem licht gewicht zorgt. Daarnaast kan je dankzij het krasvaste, panoramische kijkvenster de omgeving helder waarnemen. Ook deze maskers zijn onderhouds- en gebruiksvriendelijk. De serie bestaat uit drie maten. De Moldex 9002 (maat M) wordt het meest verkocht.

Spasciani gelaatsmaskers

In onze webshop vind je ook gelaatsmaskers van het Italiaanse merk Spasciani. We bespreken drie modellen.

Spasciani Duetta halfgelaatsmasker

Het Spasciani Duetta halfgelaatsmasker heeft een hoog draagcomfort en is onderhoudsvriendelijk. Je kan het masker combineren met filters uit de 2000-serie, welke dankzij het Quick-Connection systeem eenvoudig en snel te bevestigen zijn.

Spasciani TR 82 volgelaatsmasker

Het Spasciani TR 82 volgelaatsmasker biedt betrouwbare ademhalingsbescherming in zware werkomstandigheden. Het vizier geeft een goed en breed gezichtsveld en de luchtcirculatieventielen in het binnenmasker zorgen voor een condensvrije ruit. Daarnaast is de TR 82 voorzien van een spreekmembraam wat de verstaanbaarheid van de gebruiker bevordert. Het volgelaatsmaskers is bovendien gemakkelijk en comfortabel in het gebruik. Er zijn meerdere varianten beschikbaar van dit model:

Spasciani TR 2002 CL2 volgelaatsmasker

De Spasciani TR 2002 CL2 is eenvoudig en comfortabel in het gebruik. De vijf verstelbare hoofdbanden zorgen ervoor dat het masker snel op- en af te zetten is en dat de druk goed verdeeld wordt over het gehele hoofd. Daarnaast geeft het vizier een panoramisch zichtveld. De TR 2002 CL2 is voorzien van een schroefdraadsysteem.

MSA gelaatsmaskers

MSA gelaatsmaskers worden gekenmerkt door een hoog draagcomfort en een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

MSA Ultra Elite volgelaatsmasker

Het MSA Ultra Elite volgelaatsmasker is ontwikkeld in samenwerking met brandweerdiensten en grote industriële organisaties. Het is de ideale keuze voor professionals die frequente en/of langdurige adembescherming nodig hebben. De zachte afdichting, gunstige ademluchtgeleiding, drukloze pasvorm en het diepe kinstuk garanderen een optimaal draagcomfort. Daarnaast biedt de Ultra Elite een ongehinderd gezichtsveld en een spreekmembraam met uitstekende spraakoverdracht. Bovendien maakt het bandenstel op- en afzetten eenvoudig en kan het masker met de draagband voor de borst worden gedragen.

Gelaatsmasker kopen?

Op zoek naar een half- of volgelaatsmasker? Gelaatsmaskers koop je eenvoudig in onze PBM webshop. Heb je liever eerst persoonlijk advies, we zijn telefonisch bereikbaar op +31 85 065 69 29 en helpen je graag!