Vrouw in lab met 3M Versaflo adembescherming systeem

3M Versaflo ademhalingssystemen

3M biedt een uitgebreid en flexibel assortiment van motor- en luchtaangedreven ademhalingssytemen, welke het mogelijk maken om schone en veilige lucht in te ademen. Het 3M Versaflo systeem is ontwikkeld voor zware omstandigheden, zoals werken in industriële omgevingen en laboratoria. De combinatie van bescherming tegen diverse gevaren, het hoge draagcomfort en het gebruiksgemak heeft een positieve invloed op de productiviteit.

Motor- en luchtaangedreven ademhalingssystemen

Een ademhalingssysteem biedt meervoudige bescherming (bijv. adem-, oog- en gelaatsbescherming) in de meest veeleisende omgevingen en is verkrijgbaar met een motorunit en luchttoevoer.

Bij een motoraangedreven ademhalingssysteem zorgt een ventilator voor de aanvoer van gefilterde lucht. Het is afhankelijk van de directe omgevingslucht en beperkt je mobiliteit niet. Een luchtaangedreven ademhalingssysteem voorziet de gebruiker van schone lucht vanuit flessen of via een slang die aangesloten is op een compressor. Dit systeem is onafhankelijk van de directe omgevingslucht en beperkt je mobiliteit.

Modulair systeem 

Het 3M Versaflo ademhalingssysteem heeft een modulaire opbouw, wat betekent dat met losse elementen diverse systeemconfiguraties samengesteld kunnen worden. Afhankelijk van de werkomgeving en behoeften en comfortvoorkeuren van de gebruiker wordt een adembeschermingsapparaat, hoofdkap, ademslang en accessoires gekozen. De flexibiliteit maakt het systeem inzetbaar tegen een grote verscheidenheid aan risico’s. Daarnaast is het combineren en aanpassen van de elementen handig voor personen die van omgeving (moeten) wisselen of van de ene toepassing overschakelen op een andere. Het 3M Versaflo systeem geeft ook, in vergelijking met bijvoorbeeld gelaatsmaskers, minder druk op het gelaat en een lagere ademweerstand. Bovendien is er minder warmte-opbouw en is het selecteren, gebruiken en onderhouden van het systeem erg eenvoudig. Door het hoge comfort en gebruiksgemak zullen de systemen langer gedragen worden, wat de beschermingsduur en productiviteit ten goede komt.

Het systeem samenstellen

Wanneer je een ademhalingssysteem wilt samenstellen, dien je allereerst de risico’s te identificeren en te beoordelen. Bepaal tegen welke gevaren je beschermd moet worden en weeg het risiconiveau af tegenover de veiligheidsnormen. Bekijk ook of extra bescherming, zoals schouderbedekking, benodigd is.

Voor het samenstellen van een motoraangedreven ademhalingssysteem selecteer je de volgende onderdelen:

Het Versaflo luchtaangedreven ademhalingssysteem bestaat uit de volgende elementen:

Hoofdkappen

3M biedt twee series Versaflo hoofdkappen; de M-serie en S-serie.

3M Versaflo M-serie

De 3M Versaflo M-Serie bestaat uit vizieren (M-206 en M-207), helmen (M-306 en M-307) en helmen met schouderbedekking (M-406 en M-407). Hoofdkappen uit de M-100 serie zijn voorzien van lichtgewichte, compacte en goed uitgebalanceerde vizieren die een geïntegreerde bescherming van adem-, oog- en gezichtsbescherming bieden. Het innovatieve ontwerp van het vizier zorgt voor een uitstekend zicht en de lenzen bezitten een goede chemische en -krasbestendigheid. Bovendien kunnen gebruikers met behulp van een deflector de luchtstroom in de hoofdkap zelf richten. De M-300 serie heeft veel overeenkomsten met de M-100 serie, maar biedt naast adem-, oog- en gezichtsbescherming ook hoofd- en oorbescherming tegen verschillende gevaren. Hoofdkappen uit de M-400 serie zijn voorzien van extra nek en schouderbedekking.

3M Versaflo S-serie

De 3M Versaflo S-serie bestaat uit hoofdkappen (S-133 en S-333G), hoofdkappen met schouderbedekking (S-433 en S-533) en premium hoofdkappen met schouderbedekking (S-655, S-657 en S-855E). Het lichte gewicht en de goede luchtstroomverdeling maken de kappen comfortabel om te dragen. Daarnaast zorgt de luchtstroming ervoor dat een warme omgeving frisser voelt en dat er minder condensvorming in het vizier plaatsvindt. Dankzij de kleine kromming in het vizier heeft de drager minder last van reflecties en schitteringen. Bovendien vormt de S-serie geen belemmering van het zicht. De hoofdkappen zijn direct uit de verpakking te gebruiken en de premium versie is herbruikbaar.

Regelventielen

De 3M Versaflo V-serie bestaat uit verschillende soorten regelventielen; V-100E, V-200E en V-500E.

3M Versaflo V-500E

De 3M Versaflo V-500E biedt bescherming tegen stof, mist, rook, gassen of dampen of een combinatie hiervan en garandeert een soepele luchtstroom, veiligheid en comfort. De V-500E is individueel aanpasbaar, levert een constante luchtstroom (170-305 l/min) en heeft een geïntegreerd alarmsignaal voor een lage toevoerluchtdruk. Daarnaast verwijdert het actieve koolstoffilter geuren. De regeleenheid kan op de riem worden geplaatst en door de kantelende bajonetaansluiting kan de ademslang makkelijk verplaatst worden voor meer comfort.

3M Versaflo V-100E en V-200E  

De 3M Versaflo V-100E en V-200E zijn de ideale keuze voor personen die worden blootgesteld aan extreem lage of hoge temperaturen. Ze kunnen de lucht namelijk met 28° C afkoelen (V-100E) of verwarmen (V-200E).

Motorunits

Wij hebben twee Versaflo motorunits in het assortiment; 3M Versaflo TR-302E en 3M Versaflo TR-602E.

3M Versaflo TR-302E

De 3M Versaflo TR-302E motorunit is een gebruiksvriendelijke en veelzijdige unit voor bescherming tegen deeltjes. De TR-302E is licht van gewicht en heeft een slank, uitgebalanceerd design. Daarnaast is de aanblaasunit uitgerust met een intelligente voeding en batterijladingindicator. Bij een lage luchtstroom of zwakke batterij worden er hoorbare en visuele alarmsignalen afgegeven. Bovendien kan je op het venster gemakkelijk zien welk filter geïnstalleerd is. De 3M Versaflo TR-302E is tevens eenvoudig af te stellen en te onderhouden.

3M Versaflo TR-602E

De 3M Versaflo TR-602E motorunit biedt optimale adembescherming tegen deeltjes, gassen, dampen of een combinatie hiervan (afhankelijk van het type filter). Het lichtgewicht toestel wordt aan de riem gedragen en de gebruiker kan kiezen uit drie verschillende luchtstroomsterktes (debiet), wat het comfort maximaliseert. Dit maakt de unit ideaal voor tijdens lange shiften. Daarnaast is de TR-602E eenvoudig te bedienen met behulp van twee knoppen en houden de indicatoren op het display en de batterij je op de hoogte van de batterijlaadstatus. Het toestel geeft ook een hoorbaar, zichtbaar en voelbaar (trillend) alarm af wanneer de batterij zwak is of de luchtstroom laag. Bovendien heeft de unit een lang uithoudingsvermogen dankzij de twee efficiënte batterijopties. De Versaflo TR-602E is direct na het uitpakken gebruiksklaar en eenvoudig schoon te maken.

Ademslangen

Het 3M Versaflo ademhalingssysteem kan samengesteld worden met drie soorten ademslangen (BT-serie); de 3M Versaflo BT-20, de 3M Versaflo BT-30 en de 3M Versaflo BT-40. De BT-20 is licht van gewicht en komt in twee maten (S/L). De BT-30 (niet geschikt voor gebruik met de M-400 hoofdkap of TR-602E motorunit) is in lengte aanpasbaar voor een optimale fit voor diverse gebruikers en de BT-40 is extra duurzaam. De ademslangen zijn gemakkelijk en snel te bevestigen.

Accessoires en filters t.b.v. motorunits

De Versaflo motorunits zijn te combineren met stof- en combinatiefilters. 

Je kan het 3M Versaflo motoraangedreven ademhalingssysteem compleet maken met tal van accessoires, zoals:

Starterspakketen met motorunits

Het 3M Versaflo TR-315 of TR-619E starterspakket bevat alles wat je nodig hebt om direct beschermd aan de slag te gaan (m.u.v. van een hoofdkap). Het 3M TR-315 pakket bestaat uit de volgende producten:

 • 3M Versaflo Unit TR-302E
 • P3 filter
 • Voorfilter
 • Vonkenvanger
 • Standaard riem
 • Accu met een hoge capaciteit
 • Acculader
 • Ademslang BT-30

De volgende onderdelen worden met het 3M TR-619E pakket meegeleverd:

 • 3M Versaflo TR-602E motorunit
 • 3M Versaflo gelaatsvizier M-106
 • A2P filter
 • Prefilters (x10)
 • Vonkenvanger (x2)
 • Easy Clean riem
 • Batterij met hoge capaciteit
 • Enkelvoudig laadstation (met voeding)
 • BT-30 ademslang
 • Debiet indicator

Luchtaangedreven systeem met perslucht

De 3M Versaflo V-serie regelventielen kunnen worden aangesloten op de Aircare filterunit. Deze voert gezuiverde perslucht aan en verwijdert verontreinigingen uit de lucht. Voor dit systeem zijn koppelingen en een luchtslang benodigd. 

3M Versaflo kopen?

Ben je geïnteresseerd in een 3M Versaflo ademhalingssysteem? In onze webshop vind je een ruim assortiment van Versaflo onderdelen. Het juiste systeem samenstellen kan een uitdaging zijn en daarom staat onze productspecialist altijd voor je klaar!