Gevaarlijke stoffen pictogrammen met disposable handschoen

Het veiligheidsinformatieblad: wat, waarom en waarvoor?

Als je met schadelijke stoffen werkt, weet je hoe belangrijk veiligheid is. Een Veiligheidsinformatieblad, of een VIB, is hierbij onmisbaar. In dit blog leggen wij je uit wat VIB’s zijn, waar je ze kan vinden en welke informatie je eruit kan halen.

Waar VIB de Nederlandse naam is voor een veiligheidsinformatieblad, is MSDS de Engelse naam. Dit staat voor Material Safety Data Sheet. Dit wordt ook wel verkort tot Safety Data Sheet, of SDS. Hoe je het ook noemt, in dit document vind je alle belangrijke informatie over gevaarlijke stoffen.

Wat is een Veiligheidsinformatieblad (VIB)?

Een VIB is een document waarin alle informatie staat over de risico’s van een specifieke gevaarlijke stof. In dit document vind je, onder andere:

  • Aanbevelingen over het veilig gebruik van een stof
  • Informatie over het product zelf, zoals de gevaren en chemische samenstellingen
  • Welke beschermingsmiddelen worden geadviseerd om te gebruiken
  • Transporteren van een chemisch middel
  • Afvoer van de gevaarlijke stof

Een gevaarlijke stof is te herkennen aan het gevaarsymbool op de verpakking. Zo weet je dat er een VIB voor is. Het is volgens de Europese richtlijnen verplicht om deze in je bezit te hebben. Je leverancier verzendt deze meestal bij een bestelling van een gevaarlijke stof. Is dit niet zo? Vraag je leverancier er naar! Ze zijn verplicht om het aan je te verstrekken.

Het is ook vereist om een VIB elke 5 jaar te herzien. Zo kunnen wijzigingen of aanpassingen in de regelgeving bijgehouden worden. Deze updates zou je ook moeten krijgen.

Tenslotte is het belangrijk dat, zodra je een VIB in je bezit hebt, iedereen er toegang tot heeft. Dat geldt ook voor hulpverleners of anderen die met de stof in aanraking kunnen komen.

Hoe kan je een MSDS vinden?

Zoals eerder genoemd, zou je een Veiligheidsblad, of MSDS, meegeleverd moeten krijgen bij bestellingen van een gevaarlijke stof. Is het 12 maand na je laatste levering? Dan zou je ook een bijgewerkte versie moeten ontvangen. Mocht je leverancier dit niet doen, moet je er zelf om vragen.

Daarnaast kun je een VIB ook zelf opzoeken op het internet. Bij gebruik van een zoekmachine moet je de volgende gegevens invullen:

  • De producent
  • De naam of type van je gevaarlijke stof
  • Veiligheidsblad (Nederlands) of MSDS (internationaal)

Zodra je een VIB hebt ontvangen of gevonden, is het cruciaal om het te controleren. Gaat het om exact dezelfde gevaarlijke stof waarmee je aan de slag gaat? Is de informatie recent genoeg? Het kan heel gevaarlijk zijn als de informatie van een VIB niet klopt. Daarom kan je een VIB-check doen via: www.vib-check.nl. Via deze site kan je erachter komen of je VIB voldoet aan de eisen volgens de Europese verordeningen REACH en CLP.

Lijst met gevaarlijke stoffen

Wat staat er in een VIB?

Een VIB bevat allerlei informatie dat verdeeld is over 16 verschillende secties. Denk hierbij aan informatie zoals:

  • Informatie over de stof of het mengsel
  • Alle gezondheids- en fysieke gevaren
  • Wat te doen bij incidenten, waaronder brand
  • Hantering en opslag
  • Maatregelen om jezelf te beschermen
  • Instructies voor het veilig verwijderen van de stof
  • Regelgeving

Van al deze secties, is sectie 8 voor ons het belangrijkst. Hier staan de aanbevelingen in voor het gebruik van PBM’s. Dat is verschillend voor iedere stof. Daarom is het belangrijk om precies te weten welke PBM’s je moet gebruiken. Sommige stoffen vereisten namelijk een hoger beschermingsniveau dan andere.

Sectie 8

In sectie 8 van een VIB wordt aangegeven hoe jij de blootstelling aan een stof zoveel mogelijk kan beperken met PBM’s. Deze aanbevelingen voldoen aan specifieke eisen voor de stof. PBM’s die je tegen kan komen in een VIB zijn, bijvoorbeeld:

Ook vind je hier andere maatregelen die je kan nemen om jezelf beter te beschermen. Denk aan afzuigventilatie, nooddouches en oogspoelstations.

Specialistisch advies bij PBM discounter

Kom je er niet uit? Vraag ons om persoonlijk advies! Wij kunnen jouw VIB analyseren en je de beste PBM’s aanraden. Mail ons het veiligheidsinformatieblad met je vraagstuk. Dan helpen wij je graag verder!