3M dubbelzijdige tape: wij helpen je kiezen

3M dubbelzijdige tape: wij helpen je kiezen

3M heeft een heel uitgebreid assortiment aan dubbelzijdige tapes in alle soorten die je maar nodig kan hebben. Hoe bepaal je dan welke tape de beste keus voor jou is? Wij zetten hier alles voor je op een rijtje, zodat jij snel weer aan de slag kan met je volgende project!

Een stukje geschiedenis van 3M

3M begon met het ontwikkelen van schuurpapier en slijpstenen in 1902 in Amerika. Ze groeiden snel en kwamen in 1958 naar Nederland. Inmiddels hebben ze meer dan 55.000 producten, waaronder de geliefde dubbelzijdige tape. In deze tijd hebben ze veel bereikt. Zo liep Niel Armstrong op de maan met een deel van zijn uitrusting verzorgd door 3M! Vandaag de dag zijn ze nog steeds druk bezig met innovatie en onderzoek. 3M investeert veel in nieuwe ontwikkelingen om, onder andere, milieuproblemen en duurzaamheidsvraagstukken op te lossen. Maar ook op kleine schaal wil 3M bijdragen: jouw werk makkelijker maken. En de dubbelzijdige tapes van 3M doen precies dat.

Ga snel naar:

Soorten dubbelzijdige tape

VHB tapes

VHB is een merk van 3M waar je sterke, veelzijdige tape van kan verwachten. Deze lijn bestaat uit dubbelzijdige schuimtapes en acryllijm van de hoogste kwaliteit. Ook zijn deze tapes duurzamer en elastischer dan andere foam tapes. Je gebruikt deze tape als vervanging van andere manieren van monteren, zoals schroeven en vloeibare lijm. Zo blijft je hechting vrijwel onzichtbaar. Deze tape is beschikbaar in de volgende kleuren:

 • Wit
 • Zwart
 • Grijs
 • Transparant

In deze collectie kan je tapes vinden die bestand zijn tegen extreme temperaturen, aangebracht kunnen worden zonder primer en hechten aan moeilijke ondergronden, waaronder meeste verfsoorten met een poedercoating. Je kan deze tapes goed gebruiken voor montagewerkzaamheden, zoals het bevestigen van decoratiemateriaal, lensvensters in behuizing plakken, of panelen verlijmen. Dus zoek je een tape voor binnen of buiten dat onderdelen permanent aan elkaar verbindt? Dan zit je goed bij de VHB tapes van 3M!

Universele schuimtapes

Deze tapes zijn gemaakt van een foam met acryl- of rubberlijm. Hoewel sommige tapes alleen bedoeld zijn voor binnen, kan je andere ook buiten gebruiken. De stevigste tapes kunnen ook tegen hoge temperaturen, hebben een hoge afschuifsterkte en hechten aan onregelmatige ondergronden. Een goed voorbeeld is onze 3M 4026 foam tape. Sommige tapes laten zelfs geen lijmresten achter bij het verwijderen! Gebruik dit soort tape om, bijvoorbeeld: 

 • Displays te monteren
 • Onderdelen aan elkaar te hechten voor een verfproces
 • Reparaties uit te voeren
 • Autospiegels te lijmen
 • Voorwerpen te monteren in de badkamer

Thin bonding tapes

Ga je, net als Neil Armstrong, de ruimte in? Deze tapes zijn ideaal voor gebruik in de lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en elektronica. Dit zijn extra sterke, ultradunne transfer tapes waarvan sommige niet alleen hittebestendig zijn maar ook tegen UV en water kunnen. Sommige tapes zijn versterkt met vezels voor nóg betere prestaties, andere tapes komen met een dubbele liner en weer andere tapes kan je loshalen en opnieuw vastplakken zonder lijmresten. Ook plakken sommige tapes goed op onregelmatige ondergronden en ongelijksoortige onderdelen zonder om te krullen.

Wil je een tape dat gelijk vastplakt, zodat dunne materialen snel hechten? Dan kan je een tape met hoge initiële hechting kiezen. Maar er zijn ook tapes waarbij de hechting pas na een tijdje op zijn sterkst is. Gebruik deze tape op veel verschillende ondergronden, waaronder: 

 • Papier
 • Metaal
 • Kunststof
 • Glas
 • Textiel

Universele dubbelzijdige tapes

Deze tape komt in verschillende uitvoeringen die je kan gebruiken op veel verschillende oppervlakken, zoals rubber, verf en hout. Sommige tapes hechten direct en zijn vochtbestendig, andere tapes blijven plakken op licht vette ondergronden en er zijn ook tapes die opnieuw aan te brengen zijn. Voor een tape die je met de hand kan scheuren, kan je een kiezen met een papieren liner, zoals de 3M 9191 dubbelzijdig tape. Deze tapes gebruik je voor, onder andere: 

 • Tapijten leggen
 • Posters ophangen
 • Winkeldisplays monteren
 • Sierstrippen in auto’s aanbrengen
 • Papierlassen

Deze tapes komen in een zwarte, witte of transparante uitvoering. Zo kan je een kiezen die het beste bij de kleur van je ondergrond past. Ook heb je veel keuze uit het soort lijm dat je wilt gebruiken, zoals acryl, rubber en silicone. Werk je in extreme omstandigheden? Kies dan een tape dat hittebestendig is en tegen chemicaliën kan. 

3M dubbelzijdige tape: wij helpen je kiezen

Aanbrengen

Je hebt nu een mooie dubbelzijdige tape aangeschaft. Maar hoe breng je die tape eigenlijk aan? Volg ons stappenplan en je bent verzekerd van succes!

1: Reinig en prime je ondergrond

Hoewel deze stap niet nodig is voor de sommige extra sterke tapes, is het wel altijd aan te raden om je oppervlak stof- en vetvrij te maken. Let er wel op dat je een reinigingsmiddel gebruikt dat de ondergrond niet aantast. Soms kan je goed uit de voeten met een doekje met water en zeep, maar soms is het fijn om een specifiek reinigingsmiddel te hebben.

Vervolgens kan je de ondergrond primen. Hiervoor maakt 3M speciale primers die je gelijk kan gebruiken, zoals de 3M VHB universele Primer. Zo blijf je tape beter en langer plakken.

2: Breng de tape aan

Plak je tape op de ondergrond en zorg dat het de juiste positie heeft. Als je een tape gebruikt met twee liners, moet je de onderste er eerst vanaf halen zodat de tape blijft plakken. Laat de bovenste liner zitten en breng voorzichtig aan zodat er geen luchtbubbels ontstaan.

3: Druk goed aan

Druk de tape stevig aan zodat het goed blijft hechten en elk stuk van je beplakte oppervlak in contact staat met de lijmlaag. Hier kan je ook een speciale roller voor gebruiken. Knip uitstekende delen af.

4: Verwijder de liner en breng het tweede onderdeel aan

Trek de liner in één beweging van je tape af. Op die manier voorkom je lijnen in je lijmlaag. Breng vervolgens je tweede onderdeel aan en zorg dat het goed gepositioneerd is.

5: Druk het weer goed aan

Druk dit tweede onderdeel ook goed aan zodat het volledig hecht aan de tape. Je kan dit ook weer met een roller doen.

6: Wacht 72 uur voor volledige hechting

Sommige tapes hechten gelijk, maar anderen hebben meer tijd nodig om volledig te hechten. Hoe dan ook is het verstandig om het even te laten rusten voor maximale hechting. Als je dit proces wilt versnellen, zijn er sommige tapes die sneller hun maximale hechting bereiken bij verwarming. Een andere manier is om de twee onderdelen aan elkaar vast te klemmen waar mogelijk.  

Natuurlijk is elke tape weer anders, dus het kan zijn dat jouw specifieke tape net wat andere stappen nodig heeft. Neem daarom meegeleverde instructies goed door.

3M dubbelzijdige tape: wij helpen je kiezen

Verwijderen

Het kan je zomaar overkomen: je onderdelen zitten niet helemaal recht op elkaar. Of je hebt gemonteerde onderdelen die je ergens anders voor kan gebruiken. Wat je reden ook is, soms moet je onderdelen weer uit elkaar halen. Maar hoe doe je dat dan? Sommige tapes kan je er makkelijker af halen dan anderen. Lees snel verder en kom erachter hoe je dubbelzijdig tape kan verwijderen!

Lichte tapes

Sommige tapes kan je al loskrijgen door ze los te pellen. Maar het kan zijn dat je wat meer moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Afhankelijk van jouw situatie, kan je de volgende dingen proberen:

 • Gebruik een zachte doek of spatel zodat je het oppervlak niet beschadigd
 • Maak de tape warm met een föhn zodat de lijm zacht wordt en het makkelijker te verwijderen is
 • Gebruik warm water en wrijf voorzichtig om de tape los te krijgen
 • Verwijder je tape en/of lijmresten door het oppervlak te harsen met een andere sterke tape, zoals afplaktape
 • Gebruik oplosmiddel zoals wasbenzine of lijmverwijderaar. Let wel op dat deze middelen je oppervlak niet beschadigen!

Sterke tapes

Sommige tapes zijn zo sterk dat je het zware geschut uit de kast moet trekken. Maar ook deze tape verwijderen is niet onmogelijk. We zetten hier op een rijtje wat je nodig hebt:

 • Oppervlaktereiniger met isopropanol
 • Oscillerende multitool met schraapmes
 • Industriële reiniger
 • Schuurspons of handpad

Heb je alles klaarstaan? Check! Dan kan je door met het daadwerkelijke loshalen van je tape.

1: Breng een ruime hoeveelheid oppervlaktereiniger aan op en rondom je tape. Op die manier plakt de tape niet meer aan zichzelf vast zodra je het los hebt gehaald.

2: Gebruik je oscillerende tool met schraapmes om door de tape te ‘snijden’. Doe een klein stukje per keer voor het beste resultaat.

3: Gebruik je tool om lijmresten weg te schrapen.

4: Is je oppervlak nog steeds niet volledig schoon? Breng een industriële reiniger aan en laat het even intrekken. Zodra de lijmresten verzacht zijn kan je het verwijderen, en desnoods met een schuursponsje of handpad weghalen. Let er wel op dat je een handpad kiest dat je ondergrond niet beschadigd.

3M dubbelzijdig tape kopen?

Ben je al overtuigd? Het assortiment van 3M is zo veelzijdig dat je altijd slaagt met je aankoop. En nu je weet welke tape geschikt is voor jouw werkzaamheden, hoef je niet meer te twijfelen. Bekijk nu onze dubbelzijdige tapes van 3M en bestel snel en eenvoudig tegen de voordeligste prijzen! 

Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op dit nummer (+31 85 065 69 29) of stuur een mail naar: [email protected] en dan helpen we je graag verder.