Achterkant van bouwvakker met PBM's voor veilig werken in de zon

Veilig werken in de zon

Met mooi weer is het heerlijk om buiten te werken. De zon maakt vitamine D aan en geeft je een prettig gevoel. Maar ondanks dat het ons veel goeds oplevert, is het belangrijk om op te letten met de zon en hitte. Het brengt namelijk ook gevaren met zich mee. De schadelijke effecten kunnen we beperken door ons gedrag op de werkvloer aan te passen. In dit blogitem vertellen we met welke persoonlijke beschermingsmiddelen en voorzorgsmaatregelen je veilig kan werken op zomerse dagen.

Gevaren van de zon

Blootstelling aan de zon kan vervelende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. We benoemen ze hieronder.

Oogbeschadiging door te fel zonlicht

Uv-straling kan de cellen beschadigen en zo verschillende oogaandoedingen veroorzaken. Denk aan staar, maculadegeneratie en lasogen. Deze aandoeningen zorgen voor geïrriteerde of pijnlijke ogen en kunnen leiden tot (gedeeltelijk) zichtverlies.

Huidverbranding

Als de huid te veel is blootgesteld aan uv-stralen kan het verbranden. De eerste indicatie is roodheid, doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens zal de huid vocht verliezen, wat zorgt voor een droog en trekkerig gevoel. Bij een erge verbranding voel je ook pijn en gaat de huid na een aantal dagen vervellen om beschadigde cellen kwijt te raken. In extreme gevallen kunnen er blaren ontstaan.

Zonneallergie

Bij een zonneallergie krijg je een abnormale huidreactie na blootstelling aan zonlicht. Er kunnen bultjes, blaasjes en/of vlekjes ontstaan en de huid kan rood worden. Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype, maar iedereen kan het krijgen.

Zonnesteek

Bij een zonnesteek is het lichaam te warm geworden en bevat het weinig vocht. Dit kan klachten geven als misselijkheid, slaap voelen, veel zweten, hoofdpijn en duizeligheid. In ernstige gevallen loopt de lichaamstemperatuur op tot 42 graden en dat is levensgevaarlijk. Raadpleeg bij symptomen van een zonnesteek altijd de huisarts.

Huidkanker

Door te veel en te lange blootstelling aan uv-stralen, beschadigen de huidcellen onherstelbaar. Op de lange termijn kan dit huidkanker veroorzaken. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.

Beschermende werkkleding

Een lange broek en shirt met lange mouwen kan verbranding voorkomen. Kies dan wel voor lichte kleuren en luchtige materialen. Er is ook speciale werkkleding op de markt die bescherming biedt tegen UVA- en UVB-straling. Deze kledingstukken moeten voldoen aan de Europese Verordening (EU) 2016/425 en gebaseerd zijn op de norm EN 13758-2. Wij hebben Hi-Vis shirts met uv-bescherming in het assortiment.

Een manier om het lichaam te helpen op temperatuur te blijven is het dragen van een koelvest. Het verkoelende effect is gebaseerd op het principe van natuurlijke verdamping. Vul het vest simpelweg met schoon water, trek het aan en geniet direct van een verkoelend effect.

Veiligheidszonnebril

De weefsels in de ogen zijn veel gevoeliger voor zonlicht dan de huid. Bescherm de ogen tegen schadelijke uv-straling en verblindende schittering met een goede veiligheidszonnebril die voldoet aan de norm EN 166. Houd er rekening mee dat uv-straling erg sterk is en je zelfs met een zonnebril beter niet recht in de zon kan kijken. Hieronder enkele toppers uit ons assortiment van veiligheidszonnebrillen.  

Hoofdbescherming

Bij veel verschillende werkzaamheden is een veiligheidshelm nodig. Naast dat het wordt gedragen tegen blessures door vallende voorwerpen en stoten, voorkomt het in de zomer ook dat de zon recht op het hoofd schijnt. Dit verkleint de kans op een zonnesteek. Als er geen veiligheidshelm nodig is, maar wel zonbescherming, dan kan je kiezen voor een pet of hoed.  

Smeren, smeren en nog eens smeren!

Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een zonnebrandcrème. Doe dit een half uur voor het naar buitengaan, zodat het goed kan intrekken en optimaal beschermt. Ook als je in de schaduw gaat werken. Gebruik minimaal factor 30 (liefst 50) en let erop dat de zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Smeer jezelf elke 2 uur in, en nog vaker bij transpireren.

Aanvullende tips om de risico’s te beperken

  • Draag de beschermingsmiddelen op een juiste manier en onderhoud ze goed
  • Draag je een helm, zorg dan ook voor een nekflap
  • Werk, indien mogelijk, in de schaduw. Met name tussen 11 uur en 15 uur
  • Drink voldoende (ten minste twee liter water per dag)
  • Neem vaker een kleinere pauze
  • Pauzeer in koele ruimtes