Man draagt een bril en stofmasker en is aan het werk in een lab

Stofmaskers voor brildragers

Stofmaskers worden door veel brildragers als onprettig ervaren en kunnen veel irritatie veroorzaken. Een beslagen bril en benauwdheid zijn veelvoorkomende problemen. Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk omdat je zicht belemmerd wordt. Gelukkig bestaan er speciale mondkapjes die condensvorming tegengaan. We vertellen welke stofmaskers goed geschikt zijn voor brildragers zodat ook jij veilig én comfortabel kan werken.   

Waarom beslaat mijn bril als ik een stofmasker draag?

Door inspanning ontstaat er vocht en warmte in het stofmasker. Dit kan de gebruiker een benauwd gevoel geven en resulteren in condensvorming. Wanneer het masker bij bijvoorbeeld de neus niet goed aansluit, kan de warme adem namelijk ‘ontsnappen’. Deze lucht komt vervolgens in aanraking met het koude oppervlak van het brillenglas waardoor het minder waterdamp kan vasthouden. De waterdamp condenseert vervolgens als druppels op de glazen.

Man met beslagen bril door stofmasker

Kies voor een exemplaar met uitademventiel

Voor brildragers is het raadzaam om een mondkapje te selecteren met een uitademventiel. Een uitademventiel voert uitgeademde lucht sneller af waardoor er minder warmte in het masker wordt opgebouwd. Dit zorgt voor minder condensvorming en ademweerstand. Brillen zullen minder snel beslaan en een gemakkelijke ademhaling resulteert in minder vermoeidheid.   

De stofmaskers voor brildragers die wij aanraden

Wij hebben diverse stofmaskers voor brildragers in ons assortiment, zoals de Moldex 3408 en 3M Aura 9332+.

Moldex 3408

Het Moldex 3408 FFP3 stofmasker is uitgerust met een geïntegreerd ProValve uitademventiel, welke de condensatie van uitgeademde lucht reduceert. In de praktijk betekent dit minder kans op beslagen glazen. Het 3D gevormde neusprofiel maakt vrij ademhalen mogelijk en het AirWave vouwfilter geeft een zeer lage ademweerstand. Dankzij het filter kan het masker ook meerdere dagen gebruikt worden, zelfs onder extreme omstandigheden. Daarnaast zorgt de voorgevormde en zachte maskerrand voor een comfortabele pasvorm vergelijkbaar met die van een halfgelaatsmasker. Bovendien is de Moldex 3408 Air Plus eenvoudig te reinigen en verstellen voor een perfecte pasvorm. 

3M Aura 9332+

Het 3M Aura 9332+ FFP3 stofmasker biedt maximale bescherming tegen het inademen van schadelijke stofdeeltjes. Het mondkapje is uiterst comfortabel in het gebruik mede dankzij de zachte binnenschaal. Het uitademventiel verhoogt het ademgemak en de hoofdbanden verdelen de druk gelijkmatig over het hoofd. Daarnaast houden de banden het masker stevig op zijn plaats. De neusbeugel is eenvoudig om de neus te vormen en door de kinbanden kan je de 3M 9332+ gemakkelijk opzetten en aanpassen. Bovendien is het masker licht van gewicht en voorzien van een bovenpaneel met reliëf om het beslaan van veiligheidsbrillen te voorkomen. Dit kapje heeft de Dolomiet stoftest doorstaan (D), is inzetbaar tegen stofdeeltjes tot 50 keer de grenswaarde en is compatibel met oog- en gehoorbescherming van 3M.

Tips om condensvorming te verminderen

Wij raden elke brildrager een speciaal stofmasker aan die condensvorming op de glazen minimaliseert. We hebben ook nog een aantal aanvullende tips op een rijtje gezet:

  • Gebruik een anti-condens spray, zoals de MSA Clear-Pilot.
  • In het geval van een veiligheidsbril: koel eerst af voordat je de bril op doet. Als je minder zweet dan heb je ook minder kans op beslagen glazen.
  • Pak, indien mogelijk natuurlijk, af en toe een rustmomentje zodat de bril af kan koelen.
  • Wrijf wat afwasmiddel (zonder citroen) met een schone theedoek op de glazen. Maak de bril daarna goed droog met een microvezeldoekje.
Tandarts met bril en stofmasker

Stofmasker voor brildragers kopen?

Als je persoonlijke beschermingsmiddelen niet met elkaar samengaan, dan worden situaties eerder gevaarlijker dan veiliger. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je comfortabel kan werken. Schaf daarom een stofmasker aan die goed combineert met een bril. Wat ons betreft zijn de eerdergenoemde 3M Aura 9332+ Gen3 en Moldex 3408 echte toppers. Bekijk het assortiment aan stofmaskers in onze webshop.

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen en/of aanvullend advies nodig? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via +31 85 065 69 29 of stuur een e-mail, we helpen graag.