Lasser draagt adembescherming

Adembescherming tegen lasrook

Goede adembescherming tijdens het lassen is belangrijk. Het inademen van lasrook kan namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals schade aan de longen en het centrale zenuwstelstel. In dit blog gaan we dieper in op adembescherming tegen lasrook.

Risico-componenten in lasrook

Tijdens het lassen kunnen uit het smeltblad en de verbruiksmaterialen, zoals lasdraden en elektroden, schadelijke deeltjes en gassen vrijkomen. De samenstelling van de lasrook is afhankelijk van de verbruiksmaterialen en de behandelingsmiddelen die op het verwerkte materiaal aanwezig zijn, zoals verf en primer.

De gevolgen van lasrook beperken

In de Arbowet is vastgelegd welke stappen doorlopen moeten worden om de veiligheid en gezondheid in het bedrijf te waarborgen. Dit stappenplan wordt ook wel de arbeidshygienische strategie genoemd en biedt houvast bij het systematisch nemen van preventieve maatregelen. De stappen zijn als volgt:

  • De oorzaak van het gevaar wegnemen
  • Collectieve maatregelen om de risico’s te verminderen
  • Individuele maatregelen om de risico’s te verminderen
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen inzetten

Allereerst dien je te bekijken of de hoeveelheid lasrook gereduceerd kan worden. Werk je altijd met schoon materiaal en worden voor de toepassingen de best mogelijke lasprocessen gebruikt? Vaak zijn er aanvullende maatregelen nodig, zoals bronafzuiging. Bronafzuiging voorkomt dat zich in de werkplaats lasrook ophoopt. Wanneer afzuiging bij de bron niet mogelijk is, dan is de beste volgende methode om het lasgebied in de werkplaats te isoleren. Als deze maatregelen geen of onvoldoende effect hebben, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen worden ingezet. Vaak is de beste oplossing een combinatie van de vier stappen.   

Bijzondere constructies en omgevingen

Lassers moeten ook vaak werkzaamheden verrichten bij bijzondere constructies, zoals grote leidingen en brugdelen, of in moeilijk te ventileren of besloten ruimtes. Voor dit soort gevaarlijke constructies en omgevingen is het extra belangrijk om een goede risico-inventarisatie op te stellen met daarin de preventie op gezondheidsrisico’s. Op basis van deze inventarisatie kunnen passende maatregelen worden getroffen. 

3M lasrookmaskers 

De 3M 9928 FFP2 R D en 3M 9925 FFP2 NR D lasrookmaskers bieden bescherming tegen stof, nevel, metaalrook en voorkomen ophoping van lasrook. Ook houden ze nare luchtjes tegen en minimaliseert de brandvertragende buitenschaal de effecten van lasspetters. Het uitademventiel vermindert de hitte- en vochtopbouw in het masker, wat zorgt voor extra comfort. Daarnaast bevorderen ook het cupvormige model, lichte gewicht en de aanpasbare hoofdbanden het draagcomfort. Het 3M 9928 masker is tevens voorzien van een zachte afdichtingsring welke hygiënisch schoongemaakt kan worden. De lasrookmaskers zijn compatibel met 3M oog- en gehoorbescherming en 3M Speedglas hoofdkappen.

3M halfgelaatsmaskers

Het 3M 7502 halfgelaatsmasker is een comfortabele optie als het gaat om een licht gewicht halfgelaatsmasker. Door een speciale neusbrug en een zacht hoofdharnas wordt de druk op het gelaat verlaagd. Het 7502 halfgelaatsmasker is eenvoudig te combineren met de juiste 3M stof-, gas-, damp- en combinatiefilters. Zoals het 3M 2128 stoffilter, dit P2 filter beschermt tegen nevel op olie- en waterbasis, fijnstof,  en ozon. Daarnaast biedt de 2128 ook bescherming tegen hinderlijke concentraties zure gassen en organische dampen. Net als het masker is het filter licht van gewicht en eenvoudig te bevestigen door het unieke 3M bajonetkliksysteem. De filter heeft een lage ademweerstand maar een hoge opname capaciteit. Het 3M 2138 stoffilter biedt een nog hoger level aan veiligheid met een P3 waarde. Deze filter beschermt ook tegen nevel op olie- en waterbasis, fijnstof, hinderlijke concentraties zure gassen en organische dampen en tot slot ook ozon. Allebei deze stoffilters hebben een speciale ozon laag die de drager beschermt tegen schandelijke lasrook.

3M Speedglas en 3M Adflo

3M biedt een ruim assortiment aan producten speciaal ontwikkeld voor professionele lassers. Met een Speedglas laskap en Adflo motorunit ben je tijdens het lassen gegarandeerd van een goede bescherming en ervaar je optimaal comfort. De Adflo motorunit zorgt voor aanvoer van gefilterde frisse lucht naar de laskap en is geschikt voor wisselende lasprocessen. Je kan onder zeer warme of vochtige omstandigheden de luchtstroom verhogen en verschillende filters gebruiken voor optimale veiligheid. De indicator op de unit geeft aan hoever het filter is volgelopen en of het al toe is aan vervanging. Daarnaast zorgt het ergonomische ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid in kleine, krappe ruimtes.

Het is noodzakelijk dat de Adflo altijd wordt gebruikt met een passende deeltjesfilter. De 3M Adflo P3 deeltjesfilter is de perfecte optie. De P3 deeltjesfilter gaat langer mee met dank aan het voorfilter en de vonkenvanger. Daarom is het belangrijkrijk om deze onderdelen te vervangen als ze versleten, verouderd of beschadigd zijn. Ook is het mogelijk om een gasfilter aan de set toe te voegen. Dit zorgt voor nog betere bescherming en comfort voor de lasser. Dit kan bijvoorbeeld de 3M Adflo A1 gasfilter zijn. Het is ook mogelijk om een geurfilter toe te voegen. De 3M Adflo geurfilter houdt nare geuren tegen en klikt makkelijk op zijn plek tussen de motorunit en het deeltjesfilter. Als je al gebruik maakt van een gasfilter is het niet nodig om een geurfilter te instaleren.

De 3M Speedglas G5-01 lashelm met Adflo en G5-01VC lasfilter maakt optimaal gebruik van de voordelen van de Adflo motorunit door hier ook nog een stevige G5-01 lashelm aan toe te voegen. Deze helm is licht in gewicht en een goede toevoeging voor extra veiligheid. Het G5-01VC lasfilter beschikt over een ADF filter die de verandering van licht naar donkere comfortabel maakt. Het filter heeft acht donkere tinten (5, 8-14) en een gezichtsveld van 73 x 109 mm. Het lasfilter is tot slot te koppelen aan een bluetooth verbinding voor extra functies.

Als je liever zelf de juist lashelm wilt uitkiezen, dan is de 3M Adflo ook apart beschikbaar. Deze individuele 3M Adflo motorunit is beschikbaar met een standaard Li-ion batterij. Maar onze meest populaire optie is de Adflo motorunit met een Heavy Duty batterij. Deze batterij gaat langer mee en zorgt ervoor dat jij je vol op het lassen kan focussen. Je kan de motorunit ook kopen zonder riem of en oplader, als je hier zelf al over beschikt.

Speedglas en V-500 regelventiel

Speedglas heeft ook verschillende lashelmen beschikbaar die een ingebouwd Versaflo V-500 regelventiel hebben. Het V-500 regelventiel biedt een stabiele luchtstroom die van 170 l/min kan worden verhoogd naar 305 l/min. Het regelventiel laat met een alarmsignaal weten dat de toevoerluchtdruk te laag is en de kantelende bajonetaansluiting zorgt ervoor dat de ademslang verschillende kanten op kan. De 3M Speedglas 9100 Air lashelm en Versaflo V-500E regelventiel is een uitstekende helm die perfect wordt gecombineerd met het V-500 regelventiel. De stevige 9100 Air lashelm biedt bescherming en comfort en het V-500 zorgt ervoor dat jij gerust adem kan halen. Tijdens het dragen van het V-500 regelventiel is het nodig om een de Speedglas 9100 automatische lasfilters te hebben geïnstalleerd op jouw helm. Bij PBM discounter hebben we verschillende 9100 filters beschikbaar zoals de veelzijdige 3M Speedglas 9100XXi filter.

Adembescherming voor lassers kopen?

Voer je laswerkzaamheden of aanverwante processen uit? Bescherm jezelf dan tegen het inademen van lasrook. In onze webshop vind je persoonlijke beschermingsmiddelen die het binnenkrijgen van lasrook voorkomen. Wij helpen je graag bij het selecteren van het juiste product! Neem contact op met onze productspecialist via +31 85 065 69 29 en ga veilig de werkvloer op.