Werknemers dragen pbm in voedselfabriek

PBM voor de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie worden werknemers aan tal van gezondheidsrisico’s blootgesteld. Denk aan mechanische gevaren als gevolg van snijden, maar ook aan bijvoorbeeld thermische en chemische risico’s. Er zijn doelmatige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) verkrijgbaar die beschermen tegen dergelijke gevaren. Met dit blog helpen we je geschikte PBM voor de voedingsindustrie te selecteren.

Ademhalingsbescherming

Veelvuldige blootstelling aan gevoelige voedingsproducten als kruiden en bloem kan luchtwegaandoeningen (bijv. astma) veroorzaken. Daarnaast bestaat het gevaar op vergiftiging door het inademen van ammoniakdampen. Ammoniak is een zeer giftige stof en wordt vaak als koudemiddel gebruikt in koelinstallaties. Ademhalingsbescherming zorgt ervoor dat de in te ademen lucht vrij is van gevaarlijke/hinderlijke stoffen. Er zijn diverse adembeschermingsmiddelen voor de voedingsindustrie verkrijgbaar, zoals stofmaskers en gelaatsmaskers. Welk soort het best ingezet kan worden is afhankelijk van de gezondheidsrisico’s die de werkzaamheden met zich meebrengen.

Stofmaskers

Stofmaskers bedekken de mond, neus en kin en zijn geschikt voor toepassingen die adembescherming tegen stofdeeltjes (bijv. meel), vezels, micro-organismen, nevels en aërosolen (stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas) vereisen. Ze zijn er in drie verschillende beschermingsklassen: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP1-maskers vertegenwoordigen de laagste beschermingsgraad en FFP3-maskers de hoogste. Met behulp van de MAC-waarde (maximaal aanvaarde concentratie van een stof in de lucht) kan je bepalen welke beschermingsklasse geschikt is voor jouw werkomgeving. In ons blog Adembescherming regelgeving gaan we dieper in op de MAC-waarde. Stofmaskers zijn gemakkelijk in het gebruik, onderhoudsvrij, voordelig en licht van gewicht.

Twee werknemers dragen persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens werkzaamheden met voedsel

3M Aura 9400+ serie

De 3M Aura 9400+ serie is speciaal ontwikkeld voor de voedingsindustrie. De 3M Aura 9422+ (FFP2) en 3M Aura 9432+ (FFP3) wegwerpmaskers hebben geen nietjes en losse onderdelen en helpen het risico op besmetting bij productie met onder meer kruiden, suiker, koffie, bloem, noten, ei en viseiwit te voorkomen. Daarnaast zorgt de heldere blauwe kleur voor visuele detectie. In levensmiddelen komt deze kleur van nature niet voor waardoor bij zoeken een masker snel herkend wordt. Daarnaast is de neusbeugel gemaakt van detecteerbaar metaal. Het voorgevormde neuspaneel vormt zich naar de neus en de contouren van het gezicht voor een optimale pasvorm en betere compatibiliteit met veiligheidsbrillen. Wanneer oogbescherming gebruikt wordt, zorgt het toppaneel met reliëf ervoor dat de bril niet beslaat. Verder minimaliseert het 3M Cool Flow uitademventiel de opbouw van warmte en vocht voor een comfortabele bescherming, zelfs in warme en natte omstandigheden. De kinband maakt opzetten een aanpassen eenvoudig en het maskerontwerp met drie panelen draagt bij aan het draagcomfort. Bovendien zijn de 9422+ en 9432+ vouwbaar, vormbaar, licht van gewicht en hygiënisch verpakt.

Gelaatsmaskers

Gelaatsmaskers bedekken het halve of hele gelaat en worden met een stof-, gas-, damp- of combinatiefilter gebruikt. Door het hoge draagcomfort zijn half- en volgelaatsmaskers goed geschikt voor langdurige werkzaamheden. Daarnaast is de kans op lekkage bij gelaatsmaskers kleiner dan bij stofmaskers omdat ze beter aansluiten op het gezicht. Een ander voordeel is dat een volgelaatsmasker niet alleen de luchtwegen beschermt, maar ook de ogen.

Bij stoffilters geeft de P-codering aan tegen welke stoffen bescherming wordt geboden:

  • P1: hinderlijke stoffen
  • P2: schadelijke stoffen
  • P3: giftige stoffen

Gas- en dampfilters zijn voorzien van een kleur- en lettercodering waaruit je kan afleidingen welk filter geschikt is. Meer informatie hierover lees je in ons blog Gelaatsmaskers wanneer inzetten en welk soort. Combinatiefilters beschermen tegen gassen, dampen én vaste en/of vloeibare deeltjes. 

Man draagt beschermpak en gelaatsmasker tijdens schoonmaakwerkzaamheden

3M 6000 serie volgelaatsmaskers

De 3M 6000 serie (3M 67003M 6800 en 3M 6900) is in combinatie met onderstaande filters goed geschikt voor de voedingsindustrie:

Volgelaatsmaskers uit de 3M 6000 serie zijn uitgevoerd met twee filters voor beter zicht en een evenwichtig gevoel. De filters zijn door middel van de bajonetaansluiting gemakkelijk te plaatsen. Daarnaast zorgt het Cool Flow uitademventiel voor een efficiënte afvoer van vocht en warmte. Het lichte gewicht en zachte gelaatsstuk dragen ook bij aan het hoge draagcomfort. Bovendien hebben de 3M volgelaatsmaskers een groot en kras- en schrokbestendig venster.

Gehoorbescherming

In onder meer bakkerij-, zuivel- en zoetwarensectoren vinden fabrieksprocessen plaats die hoge geluidsniveaus (85 dB – 95 dB) voortbrengen. In de meel- en vleesindustrie kan het geluidsniveau zelfs oplopen tot 100 dB. Het gevaar van permanente gehoorschade begint bij een dagelijkse geluidsdosis van 80 dB en daarom is het in dergelijke werkomgevingen verplicht gehoorbescherming te dragen. Meer informatie over gehoorbescherming lees je in ons blog Gehoorbescherming: alles wat je moet weten.

3M EAR Tracer oordoppen

De 3M EAR Tracer oordoppen hebben een gemiddelde dempingswaarde van 32 dB en zijn ideaal voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze hebben een blauw (non-food kleur) koordje voor snelle herkenning bij kwijtraken en kunnen ook middels een metaaldetector worden opgespoord. Zo kan je ten alle tijden voorkomen dat er oordopjes in de voedselproducten terecht komen. De oordoppen van siliconrubber passen door de universele maat vrijwel in iedere gehoorgang en zijn 100% recyclebaar.

Moldex 7859 Spark Plug Detect dispenser

De Moldex 7859 Spark Plug dispenser is voorzien van 500 detecteerbare Spark Plug oordoppen met een dempingswaarde van 32 dB. Een dispenser is een eenvoudige, handige en hygiënische oplossing. Plaats het apparaat op een centraal punt en elke werknemer is met een simpele draai in het bezit van effectieve gehoorbescherming. Daarnaast wordt de dispenser bij elke nieuwe vulling vervangen om de hygiëne te waarborgen.

Oogbescherming

Tijdens het schoonmaken of onderhouden van productiemachines kunnen verontreinigingen of stofdeeltjes vrijkomen die schadelijk zijn voor de ogen. Ontsmettingsmiddelen, smeermiddelen (koelvloeistoffen) en schoonmaakproducten (bijv. caustische soda en salpeterzuur) zijn voorbeelden van gevaarlijke stoffen die tot oogletsel kunnen leiden. Dergelijke werkzaamheden vereisen oogbescherming.

Vrouw bij productiemachine draagt veiligheidsbril

3M SecureFit 600 serie

De 3M SecureFit 600 veiligheidsbrillen zijn goed geschikt voor voedselverwerkers en uitgerust met een nagenoeg randloos frame en dubbele lenzen die optimale optische prestaties garanderen. Daarnaast zorgt de Pressure Diffusion Temple Technology voor een comfortabele drukverspreiding. De flexibele brilveren passen zich automatisch aan op de grootte van het hoofd. Bovendien biedt het omhullende ontwerp een veilige pasvorm en voorkomt dit wegslippen.

3M Virtua AP veiligheidsbril

De 3M Virtua AP veiligheidsbril biedt comfortabele oogbescherming voor voedselverwerkers. Het model sluit goed aan op het gelaat en weegt slechts 26 gram. Daarnaast zijn de glazen bestand tegen krassen en geeft de bril een maximaal gezichtsveld en hoge helderheid. De transparante lens biedt tevens uv-bescherming en de grijze lens beschermt tegen verblinding door de zon.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn erg belangrijk in de voedingsindustrie omdat de tenen beschadigd kunnen raken door stoten of zware objecten. Om de kwaliteit te waarborgen zijn Europese eisen opgesteld waaraan de fabrikanten zich moeten houden. De norm EN ISO 20345-2011 is opgesplitst in vijf beschermingsniveaus: S1, S2, S3, S4 en S5. Veiligheidsschoenen met klasse S3 voldoen aan de hoogste eisen, de niveaus S4 en S5 hebben betrekking op laarzen. Naast dat de veiligheidsschoenen bescherming moeten bieden, dienen ze in de voedingsindustrie ook hygiënisch te zijn.

Dunlop FoodPro Purofort MultiGrip Safety veiligheidslaars S4

De Dunlop FoodPro Purofort veiligheidslaarzen zijn speciaal ontwikkeld voor de voedingsindustrie. Dankzij het extra gladde oppervlak is reinigen eenvoudig en de antibacteriële voering voorkomt schimmelvorming en nare luchtjes. De lichtgewicht laarzen hebben een S4 classificering, wat aangeeft dat ze over de volgende eigenschappen beschikken: beveiligde neus, slipbestendig, antistatisch en schokdemping bij de hiel. Daarnaast heeft de Dunlop FoodPro Purofort een oliebestendige zool, superieure chemische resistentie, hoog draagcomfort en waterdichte eigenschappen. Ook bieden de laarzen thermische isolatie tot -20 graden Celsius waardoor de warmte van je voeten goed wordt vastgehouden.

Emma Vera veiligheidsinstappers S2

De Emma Vera veiligheidsinstappers S2 is ontworpen met het oog op hygiëne. Dankzij de toepassing van een unieke microvezel is het buitenwerk volledig afwasbaar en de Hydro-Tec Sanitized Silver voering houdt je voeten droog en fris. Deze witte veiligheidsschoen met beschermende neus voorkomt vlekken en stoot smeer en vet af. De zool is speciaal ontwikkeld voor harde tegelvloeren en andere praktische vloeren die je vaak ziet in de voedingsindustrie. Bovendien is de ademende Emma Vera vervaardigd van materialen die een lange levensduur garanderen.

Jallatte Jalbio veiligheidschoenen

Deze Jallatte Jalbio instappers hebben een S2 classificering en zijn ideaal voor toepassingen in de voedingsindustrie. De veiligheidsschoenen met stalen neus en tussenzool hebben ademende eigenschappen en zijn bestand tegen vetspetters en vloeistoffen. Daarnaast zijn de instappers goed schoon te maken met zeep en bieden ze optimaal loopcomfort. De Jalatte Jalbio is hittebestendig tot 300 graden Celsius.

Werkhandschoenen

Voor merendeel van de toepassingen in de voedingsindustrie zijn werkhandschoenen nodig. Zo is het van belang om handschoenen te dragen bij het bereiden of bewerken van voedsel om besmetting te voorkomen. Daarnaast kan doeltreffende bescherming tegen kou, sneetjes, vloeistoffen en mechanische risico’s nodig zijn. Net als veel andere PBM zijn werkhandschoenen vaak blauw van kleur voor gemakkelijke herkenning.

Werknemer pakt afgebakken koekjes met blauwe disposable handschoenen

Ansell Hyflex werkhandschoenen

Ansell Hyflex werkhandschoenen zijn geschikt voor contact met alle voedingsmiddelen en bieden een hoge snijweerstand en goede thermische isolatie. De handschoenen hebben een tricot manchet en een voering van synthetische vezels en Dyneema. Het gebruik van Dyneema zorgt voor de hoge snijbescherming bij gebruik van messen en een grotere scheurweerstand. Daarnaast zijn de blauwgekleurde, gebreide handschoenen wasbaar en ideaal voor toepassingen als snijden, fileren en uitbenen. De Ansell Hyflex handschoenen combineren optimale bescherming met veel vingergevoeligheid en comfort.  

Mapa werkhandschoenen

Mapa heeft diverse werkhandschoenen speciaal voor de voedingsindustrie in het assortiment. De handschoenen hebben goede snijbestendige eigenschappen en een lang manchet voor extra bescherming van de onderarmen. Voor een hoge thermische bescherming en toepassingen met vloeistof zijn de Mapa Temp-Cook 476 werkhandschoenen goed geschikt. De gebreide Mapa Krotech Food 838 zijn wasbaar voor betere hygiëne.

Werkoveralls & schorten

Een werkoverall is ideaal voor bescherming van een groot deel van het lichaam tegen verontreinigingen. Een werkschort is ook een erg handig beschermingmiddel om kleding droog en schoon te houden. 

OXXA Cover Plus 6905 overall

De OXXA Cover Plus 6905 werkoverall is vervaardigd van polypropoleen en beschermt de drager tegen vaste en vloeibare deeltjes. In de mouwen, taille en enkels zit latexvrij elastiek voor een optimale pasvorm en bewegingsvrijheid. Deze witte disposable overall heeft een vaste capuchon, gestikte naden en een 2-weg ritssluiting aan de voorzijde.

Sioen 8042 Bratislava schort

Het Sioen 8042 Bratislava schort is goed geschikt voor toepassingen in de voedingsindustrie. Het is gemaakt van Duotex polyester, wat erg stevig is, en beschermt je kleding tegen vuil. Daarnaast is de Sioen 8042 gemakkelijk rondom de middel te bevestigen.

PBM voor de voedingsindustrie kopen?

Wij leveren een uitgebreid assortiment aan beschermingsmiddelen afgestemd op de voedingsindustrie, van ademhalingsbescherming tot werkhandschoenen en overalls. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen en/of advies nodig? Neem dan telefonisch contact op met onze productspecialist via +31 85 065 69 29 of stuur een e-mail naar [email protected].