Gehoorbescherming: Alles wat je moet weten
Slechthorendheid als gevolg van lawaai op de werkvloer behoort tot de meest voorkomende beroepsziekten. Met name in fabrieken en in de bouw heersen geluidsniveaus die de veilige grens overschrijden. Om de veiligheid en het werkcomfort te garanderen is het belangrijk dat de oren zijn beschermd tegen deze hoge geluidsniveaus.
Waarom is gehoorbescherming nodig?
Kortstondige werkzaamheden in een lawaaierige omgeving kunnen leiden tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of het waarnemen van een pieptoon. Langdurige blootstelling vergroot het risico op lawaaislechthorendheid, een permanente beschadiging. Dit leidt tot een hoger ziekteverzuim en hogere zorgkosten. Daarnaast neemt de kans op ongevallen toe omdat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet worden waargenomen. Professionele gehoorbescherming is dus cruciaal voor de werkveiligheid, productiviteit en het comfort.
Wanneer moet je gehoorbescherming dragen?
Om gehoorschade te voorkomen moeten allereerst bronmaatregelen worden genomen, zoals het aanschaffen en gebruiken van stillere machines. Als de bronaanpak geen afdoende oplossing biedt, dienen collectieve maatregelen te worden getroffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van schadelijke geluidsbronnen in een aparte ruimte. Beperken deze acties ook niet voldoende, dan verlangt de Arbowet dat de werkgever individuele maatregelen neemt. Als dit alles geen effect heeft moet gehoorprotectie ingezet worden. Op de vraag 'bij hoeveel db moet je gehoorbescherming dragen?' geven we hieronder antwoord.
Wanneer is gehoorbescherming verplicht?
Een geluidsdosis van 80 dB(A) wordt als veilige grens beschouwd in de Arbowet. Het gevaar van permanente gehoorschade begint bij een dagelijkse geluidsdosis van 80 dB(A). Bij blootstelling boven deze waarde dient de werkgever volgens de Arbowet gehoorbeschermers beschikbaar te stellen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluidsvolume, waardoor vanaf 83 dB(A) nog maar maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming gewerkt mag worden. Een werknemer is verplicht ten alle tijden gehoorprotectie te dragen als de dagelijkse dosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A).
Geluidsniveau meten
Een normaal gesprek voeren levert een geluidsniveau op van ongeveer 60 dB(A). Als het niet mogelijk is om zonder stemverheffing verstaanbaar te zijn binnen een straal van een meter, bestaat de kans op het ontwikkelen van lawaaidoofheid. Het precieze geluidsniveau is meetbaar met behulp van een decibelmeter, zoals de 3M SD-200.
Dempingswaarde
Gehoorbescherming op de werkvloer moet geluid dempen tot onder de grens van 80 dB(A). Meestal wordt naar een geluidsniveau tussen de 70 en 80 dB(A) gestreefd omdat een te grote demping nadelige gevolgen kan hebben. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan bij de noodzakelijke communicatie of bij het waarnemen van alarmen. Daarnaast kan men het gevoel krijgen afgesloten te zijn van de omgeving. De maximale demping van gehoorbescherming is ongeveer 39 decibel (dB).
SNR-waarde
SNR staat voor Single Number Rating en geeft de dempingswaarde van de gehoorbescherming aan. Onafhankelijke laboratoria testen de gehoorbescherming en bepalen de SNR. Hoe hoger de SNR-waarde, hoe hoger de demping. Om de geluidsbelasting op het gehoor te berekenen trek je de SNR-waarde af van het gemiddelde geluidsniveau in de werkomgeving.
Soorten gehoorbescherming
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming, zoals oordoppen/oorpluggen en oorkappen. Elk soort heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Welke gehoorbescherming je het best kan aanschaffen, is afhankelijk van onder meer de werkzaamheden en benodigde functionaliteiten.
Gehoorkappen
Een gehoorkap beschermt je oren volledig tegen allerlei omgevingsgeluiden. Voor bouwvakkers, vliegtuigverkeersleiders en bijvoorbeeld medewerkers op een boorplatform is een gehoorkap noodzakelijk omdat zij vaak worden blootgesteld aan harde geluiden. Bij een goede aansluiting rondom de oren is de demping ongeveer 30 dB(A).
Gehoorkappen zijn verkrijgbaar met een hoofdband, nekband en een helmbevestiging. Laatstgenoemde zijn ideaal voor werkomgevingen waarin zowel gehoorbescherming als hoofdbescherming nodig is. Deze gehoorkappen kunnen gebruikt worden in combinatie met een bouwhelm.
Passieve gehoorkappen
Passieve oorkappen reduceren het geluid tot een veilig niveau en variëren in dempingswaarde, gewicht, degelijkheid en pasvorm. Ze beschikken niet over elektronica. De MSA V-Gard, 3M Peltor X3 en Uvex K2 zijn voorbeelden van een passieve gehoorkap.
Elektronische gehoorkappen
Elektronische gehoorkappen kunnen zijn voorzien van een ingebouwde radio en/of van een niveau-afhankelijke functie. Een niveau-afhankelijke functie geeft de gebruiker een prettige geluidsweergave en minder interferentie. Gehoorkappen met een niveau-afhankelijke functie worden ook wel actieve gehoorkappen genoemd. Deze zorgen ervoor dat je niet geheel wordt afgesloten van de omgeving; ze zijn in staat om harde geluiden te dempen en zachte geluiden licht te versterken. De 3M Peltor Dab is een voorbeeld van actieve gehoorbescherming. Met de 3M Peltor Worktunes Pro en MSA Left/Right FM Pro radio gehoorkappen ben je beschermt tegen schadelijke geluiden, terwijl je tegelijkertijd muziek kunt luisteren.
Communicatie gehoorkappen
Communicatie gehoorkappen maken het mogelijk om in een lawaaierige omgeving effectief te communiceren met mensen in de directe omgeving, maar ook met mensen verder weg. 3M Peltor is een begrip als het gaat om communicatiesystemen én gehoorbescherming. Populaire 3M Peltor gehoorbeschermers met communicatie zijn bijvoorbeeld de 3M Peltor Litecom met ingebouwde two-way communicatieradio en de 3M Peltor WS Alert XPI met Bluetooth-functie en FM-radio ontvanger. Ook de 3M Peltor WS LiteCom Pro III GB behoort tot de communicatie gehoorkappen.
Oordoppen
Oordoppen worden in de gehoorgang geplaatst, om zo het geluid buiten te sluiten. Universele veiligheids oordoppen passen iedereen, maar moeten wel goed worden ingebracht. Wanneer de gehoorgang niet goed is afgesloten kan geluidslekkage ontstaan en is er onvoldoende demping.
Er zijn veel varianten verkrijgbaar, van simpele wegwerp oordopjes tot aan elektronische earplugs (3M Peltor EEP-100 EU en 3M Peltor LEP-200-OR EU).
Hieronder vind je de meest verkocht oordoppen:
Normering
Voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voorwaarden vastgesteld waaraan de fabrikanten zich moeten houden. Gehoorbescherming moet voldoen aan de norm EN 352.
In onderstaande Europese normen is informatie over de specifieke gehoorbescherming te vinden:
- EN 352-1: gehoorkappen
- EN 352-2: oorpropjes en otoplastieken (herbruikbare oordopjes op maat)
- EN 352-3: oorkappen voor helmmontage
- EN 352-4: niveau-afhankelijke oorkappen
- EN 352-5: actieve geluidsreducerende oorkappen
- EN 352-6: oorkappen met audio-communicatie
Gehoorbescherming kopen?
Wij verkopen diverse soorten professionele gehoorbescherming waarmee je veilig in lawaaierige omgevingen kunt werken. In ons assortiment vind je oordoppen, gehoorbeugels, oorkappen en gehoorbescherming met een ingebouwde radio of communicatiemogelijkheid.
Vragen en/of advies? Neem contact met ons op via +31 85 065 69 29 en we helpen je graag om de beste gehoorbescherming aan te schaffen.