Doorslijpschijven
In ons assortiment vind je jouw nieuwe doorslijpschijf in alle soorten en maten. Van groot tot klein, dik of dun, er zit altijd een tussen die past bij jouw werkzaamheden. Wil je een schijf dat extra lang meegaat? Of is het belangrijk dat je door de hardste materialen kan snijden zonder oververhitting? Wij hebben het!
Bekijk nu al onze producten en ontdek de innovatieve technieken en kwaliteit van onze doorslijpschijven!
Lees meerHoe kies je de beste doorslijpschijf?
Welke slijpschijf de beste keus is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk dat de schijf in je gereedschap past. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal waar je mee werkt. Wij leggen je hier precies uit hoe jij niet verdwaald raakt in het grote aanbod, maar gericht kan zoeken naar die ene schijf die perfect is voor jou!
Materiaal
Of je stalen buizen snijdt of bakstenen op maat wilt slijpen, elke doorslijpschijf is speciaal ontwikkeld voor het materiaal waar je mee werkt. Sommige slijpschijven snijden zonder moeite door metaal, andere schijven gebruik je voor aluminium, Non-Ferro, steen of hout. Kies dus altijd een schijf die gemaakt is voor het materiaal waar je mee werkt.
Afmetingen
De afmetingen van je doorslijpschijf zijn heel belangrijk, niet alleen voor het goed uitvoeren van je werk maar ook voor de veiligheid. Er zijn drie soorten afmetingen waar je rekening mee moet houden:
- Diameter
- Asgat
- Dikte
De diameter van een doorslijpschijf geeft aan hoe diep je kan snijden. Dus als je met dikker materiaal werkt, wil je een grotere diameter. Maar nog belangrijker is of de diameter in je gereedschap past. Als je een schijf monteert met een te grote of kleine diameter, kan dat problemen veroorzaken, zoals oververhitting, schade aan je slijpschijf en gereedschap, en in het ergste geval het uit elkaar spatten van de schijf. Een van de meest voorkomende diameters is die van 125 mm, zoals de 3M Cubitron 3 doorslijpschijf.
Het asgat van je schijf moet ook volledig overeenkomen met je gereedschap. Als je schijf te los zit, bestaat namelijk de kans dat het gaat trillen. Dus zorg ervoor dat het asgat precies past én goed vastzit.
De dikte van je doorslijpschijf bepaald welke materialen je kunt snijden en slijpen, hoe stabiel de schijf is en hoeveel hitte vrijkomt. Dikke schijven kunnen tegen een stootje en snijden door hardere materialen, zoals roestvrij staal. Houdt wel rekening met het risico op bramen en meer warmte, waardoor je achteraf nog wat extra werk kan hebben om beschadigde delen van je materiaal te herstellen. Gelukkig kan je dikke slijpschijven vaak ook gebruiken bij afbramen.
Dunne doorslijpschijven kan je goed gebruiken bij dunne en lichte materialen, zoals aluminium. Je loopt een stuk minder risico op bramen en dunne schijven worden ook minder warm. Deze schijven zijn wel breekbaar, dus let er goed op dat je het niet gebruikt bij materialen dikker dan 0,5 mm.
Korrel
De korrel van een doorslijpschijf kan nog best verschillen. Denk aan korrelsoort en hoe grof je korrel is. Over het algemeen hebben doorslijpschijven een fijne korrel waarmee je beter door metaal of steen snijdt. Maar er zijn natuurlijk verschillende korrelgroftes die beter passen bij verschillende materialen. Kies uit groftes van 16 tot 100. Ook is het korrelsoort belangrijk. Er zijn een aantal veelgebruikte soorten:
- Aluminiumoxide
- Siliciumcarbide
- Zirkonium
- Keramiek
Elke soort heeft weer andere kenmerken. Wil je een slijtvaste korrel dat hittebestendis is? Kies dan een van aluminiumoxide. Siliciumcarbide kan ook goed tegen hitte en heeft een goede thermoshock. Het meest gebruikte materiaal is zirkonium, vanwege de sterkte en scherpte van de korrel. Maar de meest scherpe en slijtvaste korrels zijn de keramische schuurkorrels. Een goed voorbeeld hiervan is de 3M precision shaped grain (PSG). Dit is een speciaal ontworpen korrel dat langer meegaat, minder warm wordt en sneller door metaal snijdt door de driehoekige structuur van de korrel. Deze korrel vind je terug in, onder andere, de 3M Cubitron 3 slijpschijf.
Snelheid
Het toerental van je doorslijpschijf hangt af van wat je gereedschap aankan en welk materiaal je bewerkt. Als je schijf te langzaam snijdt, wordt het lastig om mooie groeven te maken en slijt je slijpschijf onregelmatig af. Als je schijf te snel snijdt, kan het uit elkaar spatten. Ook moet je ervoor zorgen dat je schijf een hoger toerental heeft dan je gereedschap. Wanneer je schijf een lagere snelheid heeft, loop je ook het risico dat het uit elkaar spat.
Veiligheidsmaatregelen
Zoals je al wel gemerkt hebt, zitten er best wat risico’s verbonden aan werken met doorslijpschijven. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan er niet zoveel gebeuren. Voor je begint met werken moet je beschermende kleding dragen. Denk aan veiligheidsschoenen met stalen neuzen, een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een hittebestendig schort. Al dit materiaal moet wel bestand zijn tegen vonken.
Daarnaast moet je goed opletten of je doorslijpschijf nog goed is. Dit controleer je door de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Als die is verstreken moet je de schijf niet meer gebruiken. Ook moet je altijd een nieuwe schijf pakken als je doorslijpschijf:
- Nat is geworden
- Tekenen van schade vertoont
- Op de grond is gevallen
Tot slot is het belangrijk om je materiaal goed te bevestigen, zodat je het gereedschap altijd met twee handen vast kan houden. Wil je meer weten? Lees dan onze werkzaamhedenpagina over slijpen.
Doorslijpschijven kopen?
Bij ons vind je alleen de beste kwaliteit doorslijpschijven. Wil je een slijpschijf met een diameter van 125 mm of 75 mm? Wij hebben het en meer! Wees verzekerd van persoonlijke service en bestel snel en eenvoudig bij ons.
Weet je het nog niet zeker? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op dit nummer (+31 85 065 69 29) en dan helpen we je graag verder.