Persoon snijdt een stuk metaal met een slijpschijf

Welke slijpschijven zijn er en waar gebruik je ze voor? 

Of je scherpe randjes weg wilt werken of stalen platen doormidden wilt slijpen – slijpschijven zijn er voor elke klus! In dit blog lees je alles over alle soorten, hoe je weet welke schijf bij jouw werkzaamheden past, hoe je er veilig mee werkt en meer!

Welke soorten slijpschijven zijn er?

De verschillende schijven die je in ons assortiment kan vinden zijn:

  • Doorslijpschijven
  • Fiberschijven
  • Lamellenschijven
  • Afbraamschijven

Wil je door harde materialen slijpen, zoals metaal of steen? Kies dan een doorlijpschijf. Fiberschijven kan je voor verschillende klussen gebruiken, zoals afbramen maar ook om lasnaden weg te werken of je materiaal glad af te werken. Bij deze schijven heb je wel een steunschijf nodig. Je kan deze schijf pakken als snelheid van je werk belangrijk is. Lamellenschijven kan je gebruiken voor je zware schuurwerk maar ook om materiaal mee af te werken. Dit zijn de meest gebruiksvriendelijke schijven. Tenslotte zijn er ook afbraamschijven. Deze schijven gaan extra lang mee met hun lange levensduur. Als je vooral met metaal werkt en de scherpe randjes weg wilt halen, is een afbraamschijf dé schijf voor jou!

Ga snel naar:

Verschillende soorten slijpschijven met een haakse slijper

Doorslijpschijven

Of je metalen buizen, kunststof onderdelen of gietijzer wilt snijden, doorslijpschijven doen het werk voor je! Vaak gebruik je deze doorslijpschijven in combinatie met een haakse slijper, maar je kan het ook gebruiken bij een stationaire slijpmachine. Met deze schijven kan je mooie groeven maken en volledig door je materiaal heen werken. Doorslijpschijven kan je bij allerlei materialen gebruiken, waaronder:

  • Staal
  • RVS
  • Non-ferro metalen
  • Gietwerk
  • Steen
  • Aluminium

Korrel

Afhankelijk van de hardheid van je materiaal, kan je ervoor kiezen om een grove korrel in te zetten. Deze korrels slijpen veel materiaal in één keer weg, waardoor ze ideaal zijn voor je hardere metalen. Als je zachtere materialen hebt, of gewoon wat minder materiaal weg wilt nemen, kan je een fijnere korrel gebruiken.

Ook zit er verschil in het materiaal waar de korrel uit bestaat. De meest gebruikte soorten zijn:

  • Aluminiumoxide
  • Siliciumcarbide
  • Zirkonium
  • Keramiek

Aluminiumoxide is slijtvast en hittebestendig. Wil je een schijf dat een goede thermoshock heeft? Kies dan een korrel van siliciumcarbide. Zirkonium wordt veel gebruikt, omdat het een scherpe en sterke korrel is. Maar keramiek is verreweg de scherpste en meest slijtvaste korrel. 3M gebruikt keramiek veel in de Cubitron serie, waaronder de 3M Cubitron 3 doorslijpschijf.

Dikte

De dikte van een doorslijpschijf is heel bepalend voor het eindresultaat. Er zit namelijk verschil in de stabiliteit, of je risico loopt op bramen en hoe warm de schijf wordt. Over het algemeen zijn schijven met een dikte van 0,6 – 1,0 mm niet heel stabiel, maar loop je wel weinig risico op bramen en blijft de schijf koel. Schijven van 1,3 – 1,9 mm dik hebben een gemiddelde stabiliteit. Deze schijven vormen wel bramen en worden warm. Vanaf 2,0 – 4,5 mm heb je een hele stabiele schijf. De 3M Cubitron 3 Cut & Grind combinatieschijf is hier een goed voorbeeld van. Deze schijven vormen wel snel bramen en kunnen heel warm worden. Wees je er dus van bewust dat dikkere schijven niet geschikt zijn voor warmtegevoelige materialen, omdat het sneller beschadigd over verkleurt door de hitte.

Fiberschijven

Deze veelzijdige schijf kan slijpen, afbramen, lasnaden weghalen en afwerken en is geschikt voor vlakke stukken materiaal. Met fiberschijven kan je grove slijpwerkzaamheden uitvoeren, maar je materiaal ook netjes afwerken. Dit is afhankelijk van de korrel die je gebruikt. Gebruik een grove korrel om veel materiaal weg te halen en een fijnere korrel als je bijvoorbeeld metaal glad wilt maken. De 3M Cubitron 2 987C fiberschijf met een korrel van 80 is hier een goed voorbeeld van.

Wil je een groot oppervlak afwerken of juist gedetailleerde bewerkingen maken? Er zijn verschillende diameters die perfect bij jouw werk passen. De fiberschijf 125 mm is de meest gebruikte omdat dit de ideale middenmaat is.

Steunschijf

Fiberschijven gebruik je altijd in combinatie met een steunschijf voor een haakse slijper. Er bestaan harde en flexibele steunschijven. Welke je gebruikt hangt af van je slijpwerk. Moet je grof schuren? Dan moet je een harde steunschijf gebruiken om je schijf de juiste ondersteuning te bieden. De 3M High Performance geribbelde steunschijf, bijvoorbeeld, is perfect voor je grove fiberschijven met korrel 36+. Als je een fijne korrel gebruikt voor licht werk, gebruik dan een flexibele steunschijf zoals de 3M 64858 fiber steunschijf. Zo oefen je altijd de juiste druk uit en krijg je het beste resultaat!

Hieronder vind je de meest populaire combinatie voor grof slijpwerk:

En hieronder vind je de populairste combinatie voor fijn schuurwerk:

Lamellenschijven

Wil je jouw werkoppervlak netjes afwerken zonder later meer werk te hebben aan het weer gladschuren? Dan zijn lamellenschijven dé oplossing! Deze schijven kunnen zwaar schuurwerk aan, maar kunnen door hun constructie ook een gladder oppervlak achterlaten dan andere schijven zoals afbraamschijven en fiberschijven. Dit scheelt jou weer energie en tijd. Je gebruikt deze schijf als je oppervlaktes wilt schuren, randen afschuint en kanten afrondt. Hoewel lamellenschijven ook regelmatig ingezet worden om lasnaden te verwijderen, kan je hier beter een fiberschijf voor pakken. Door de constructie van een lamellenschijf loop je namelijk het risico om te veel materiaal rondom de lasnaad weg te halen, waardoor je weer extra tijd kwijt bent aan de nabewerking.

Vorm

Bij gebruik van je lamellenschijf is het belangrijk te weten dat je alleen in één richting kan schuren. Dit is handig als je, bijvoorbeeld, met gegroefd hout werkt waarbij je alleen in de richting van de groef kan schuren. Door de flexibiliteit kan je deze schijf ook gebruiken om ronde vormen te slijpen, zoals de binnenkant van buizen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je schijf. Lamellenschijven komen namelijk in twee vormen:

  • Vlak
  • Conisch

Conische lamellenschijven kunnen beter bij moeilijk te bereiken plekken. Dus als je lastige hoekjes of bochten hebt, is dit een goede keus. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze 3M 769F conische lamellenschijf van 125 mm. Vlakke lamellenschijven kan je beter inzetten bij vlakke werkstukken om, onder andere, roest weg te halen. De 3M Cubitron 2 967A vlakke lamellenschijf is hier een mooi voorbeeld van.

Afbraamschijven

De naam zegt het al: deze schijf gebruik je bij afbramen. Metaal dat net gesneden is heeft vaak scherpe randen en oneffenheden die je netjes af wilt werken. Afbraamschijven zijn ideaal om deze rechte hoeken netjes af te werken. Dit zijn dikke schijven met een grove structuur zodat jouw oppervlak snel weer glad is. Je zal het oppervlak wel moeten nabewerken, omdat de schijf duidelijke sporen achterlaat. Onze 3M Cubitron 3 afbraamschijf is een supersterke schijf dat je goed in kan zetten om dikke lasnaden te verwijderen. Wil je metaal ook snijden zonder van schijf te hoeven wisselen? Kijk dan naar de 3M Cubitron 3 Cut & Grind combischijf. Deze schijf kan niet alleen slijpen, maar je kan er zelfs mee snijden! Dit scheelt jou weer extra werk.

Afbraamschijven komen in veel maten. In ons assortiment vind je afbraamschijven tussen de 100 mm en 230 mm, maar ook de veel gebruikte 125 mm.

Verschillende vormen staal en metaal

Metaal, ijzer of staal?

Slijpschijven worden heel veel ingezet in de metaalbewerking. Maar binnen de metaalsoorten zit nogal wat verschil. Zo heb je ferro- en non-ferrometalen, staalsoorten, ijzer en nog meer. Zeker als je veel met slijpschijven werkt, zal je regelmatig metaal in je werk tegenkomen. Maar hoe weet je nou welke slijpschijf goed presteert bij welk metaal?

Metaal

Ten eerste heb je metaal zelf. Dit bestaat uit ferro-metaal en non-ferrometaal. Ferro-metalen bestaan altijd uit (een deel) ijzer. Hierbij kan je denken aan staal, RVS of nikkel. Dit zorgt er dan ook voor dat deze metaalsoort magnetisch is.

Non-ferro metalen, zoals aluminium, koper of zink hebben geen ijzer als bestandsdeel. Deze metaalsoorten kunnen vervolgens weer onderverdeeld worden in zuivere metalen of legeringen.

Zuiver metaal zijn materialen waar niks aan toegevoegd is, zoals goud, zilver of tin. Legeringen, daarentegen, combineren twee of meer metaalsoorten. Denk aan messing, aluminiumbrons of tinbrons. Vaak worden metalen gecombineerd om het materiaal sterker, beter bestand tegen corrosie of meer geleidbaar te maken.

Staal

Daarnaast zijn er ook verschillende staalsoorten. Staal bestaat uit een combinatie van ijzer, koolstof en mogelijk andere materialen. Eigenlijk is staal dus een metaalsoort maar dan met toevoegingen. Door dit proces kan je bijvoorbeeld de taaiheid van het materiaal verbeteren of ervoor zorgen dat het niet roest.

Welke slijpschijf past bij welk metaal? 

Nu je deze info hebt, vraag je je misschien af: ‘hoe weet ik welke schijf ik nodig heb voor mijn specifieke metaal?’. Omdat er zoveel verschillende metaalsoorten en schijven zijn kan dit wel eens een lastig vraagstuk worden. Daarom zetten wij voor jou op een rijtje welke schijven wij aanraden bij de meest voorkomende metalen.

Persoon met werkhandschoen steekt zijn duim op

Veilig werken met slijpschijven

Slijpschijven zijn, door hun slijpkracht, ook gevaarlijk als je er niet goed mee omgaat. Daarom zetten wij hier op een rijtje hoe jij jezelf en anderen veilig kan houden!

Ten eerste is het belangrijk om je schijf nooit op een machine te zetten dat er niet bij past. Denk hierbij aan het toerental en de grootte van je schijf. Je toerental moet altijd hetzelfde of groter zijn dan de maximale snelheid van je machine. Daarnaast moet de diameter van je schijf ook overeenkomen met die van je machine. En zorg ervoor dat je het goed aandraait bij het asgat.

Houdbaarheid

Daarnaast zijn slijpschijven niet oneindig houdbaar. Ze kunnen te oud worden, beschadigen of verkeerd opgeslagen zijn waardoor ze onbruikbaar worden. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum en dat die niet overschreden wordt. Ook kan je ervoor zorgen dat je schijf tot die datum goed blijft door het correct op te slaan. Bewaar je schijven bij de juiste temperatuur en zorg ervoor dat je ruimte een gebalanceerde luchtvochtigheid heeft. Daarnaast moet je de schijf direct weggooien als je ziet dat het beschadigd is.

Veiligheidskleding

Tenslotte moet je altijd beschermende kleding dragen. Zo bescherm je jezelf niet alleen tegen vonken, maar ook losspattende stukjes materiaal of zelfs een uiteenspattende schijf. Denk hierbij aan:

Slijpschijven kopen?

Koop al je slijpschijven voordelig en snel bij ons! Wij halen alleen de beste kwaliteit in huis zodat jij het beste werk kan leveren. Of je een doorslijpschijf, een fiberschijf, afbraamschijf of lamellenschijf nodig hebt, wij hebben alles in huis! Bekijk het assortiment nu en vind dé schijf die bij jouw klus past!

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op en bel ons op dit nummer: +31 85 065 69 29. Wij helpen je graag verder.