Hittebestendige handschoenen

Je wilt natuurlijk je goed beschermen wanneer je werkt met hitte, vlammen of andere thermische risico’s. Een van de PBM’s die je dan nodig hebt zijn hittebestendige werkhandschoenen. Door de geavanceerde materialen en technieken van deze handschoenen zorg je voor een veilige en productieve werkomgeving.

Maar waar moet je zoal op letten bij het maken van deze keuze?

Het belang van thermische risicoanalyse

Een grondige risicoanalyse van jouw specifieke werkplek vormt de basis voor het kiezen van de juiste handschoenen. Wat zijn de maximale werktemperaturen en wat is de gemiddelde contactduur? Denk verder aan deze thermische risico's die moeten worden geïdentificeerd en geëvalueerd:

 1. Contactwarmte
 2. Vlammen
 3. Stralingswarmte

EN 407:2004 normering

De EN 407:2004 norm is de richtlijn voor hittebestendige handschoenen. Het specificeert de thermische weerstand tegen hitte en/of vuur. Zes verschillende beschermingsgebieden worden getest, elk uitgedrukt in een cijfer van 1 tot 4, waarbij een 'X' wordt gebruikt als een handschoen niet aan een specifieke test is onderworpen.

De beschermingsgebieden omvatten:

 1. Ontvlambaarheid en brandgedrag
 2. Contacthitte
 3. Geleidings- en convectieve hitte
 4. Stralingshitte
 5. Kleine hoeveelheden spatbescherming tegen gesmolten metaal.
 6. Grote hoeveelheden spatbescherming tegen gesmolten metaal. 

Selectie op basis van scores

De scores die handschoenen behalen op de verschillende beschermingsgebieden stellen gebruikers in staat om een weloverwogen keuze te maken. Bijvoorbeeld, als stralingswarmte een significant risico vormt, is het cruciaal dat handschoenen hoog scoren op het beschermingsgebied 4 (weerstand tegen stralingshitte). Een score van 4 is het hoogst haalbare en geeft de hoogste mogelijke bescherming aan. Als er een X staat was het niet mogelijk de handschoenen te testen op dat gebied.

Praktijktest als belangrijk onderdeel van selectieproces

Na het selecteren van handschoenen op basis van risicoanalyse en normcriteria, volgt de cruciale praktijktest. Deze test onthult de daadwerkelijke effectiviteit van de geselecteerde handschoenen en beoordeelt belangrijke aspecten zoals:

 • Bescherming: Wordt de verwachte bescherming geboden?
 • Draagcomfort: Ervaren gebruikers het dragen van de handschoenen als comfortabel?
 • Uitvoerbaarheid van werkzaamheden: Kunnen de beoogde taken veilig en efficiënt worden uitgevoerd?
 • Mechanische Belasting: Zijn de handschoenen bestand tegen gevraagde mechanische belasting?

Vind de juiste hittebestendige werkhandschoenen bij PBM discounter

Of je nu aan het lassen bent, metaal aan het bewerken, in de keuken staat of andere toepassingen hebt waar warmte een rol speelt, de hittebestendige handschoenen van PBM discounter bieden niet alleen effectieve bescherming maar ook nog eens tegen zeer scherpe prijzen!

Twijfel je over welke handschoen het beste bij jouw behoeften past? Voor professioneel advies kom je altijd bij ons goed terecht! Mail ons op: [email protected]