Werkhandschoenen: kies de juiste handbescherming
Bij een groot deel van de bedrijfsongevallen zijn de handen betrokken. Werken met gereedschap kan bijvoorbeeld snij- en schaafwonden veroorzaken en chemicaliën kunnen leiden tot brandwonden. Om de veiligheid en het werkcomfort te garanderen is het belangrijk dat de handen zijn beschermd tegen verwondingen.
Werkhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten, diktes, lengtes en materialen. Het kan knap lastig zijn om het juiste paar te selecteren. Om die keuze te vergemakkelijken hebben we dit blogitem geschreven.
Aandachtspunten bij het keuzeproces
Bij de bepaling wat voor jou de juiste handschoenen zijn, is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de risico’s waartegen ze bescherming moeten bieden. Andere aandachtspunten zijn onder meer de levensduur, grip, beweeglijkheid en vingergevoeligheid. Voor precisiewerkzaamheden heb je bijvoorbeeld andere handschoenen nodig dan voor heavy duty toepassingen. Daarnaast is het voor een prettig draagcomfort en goede bescherming belangrijk dat de maat juist is.
Bescherming tegen de aanwezige gevaren
In de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) staat beschreven welke gevaren de werkzaamheden met zich meebrengen en waartegen de handschoenen bescherming moeten bieden, zoals:
- Snijden, steken, prikken
- Chemicaliën
- Hitte
- Lasvonken en metaalspetters
- Kou
- Trillingen
- Elektrostatische ontlading
- Gevaarlijke spanning en elektrocutie
Het kan zijn dat er bescherming nodig is tegen meerdere risico’s tegelijk.
Normeringen
De landen van de Europese Gemeenschap hebben richtlijnen opgesteld waaraan handbescherming voor professioneel gebruik dient te voldoen. Aan de hand van deze normen kan je gemakkelijk opmaken of de handschoenen geschikt zijn voor de werkzaamheden. Controleer dit dus goed.
De regelgeving begint met de norm EN 420, welke de algemene vereisten voor beschermende handschoenen omvat. Deze norm heeft betrekking op onder meer de markering, maatvoering, samenstelling, ergonomie en gebruiksaanwijzing.
Voor toepassingen met chemicaliën geldt bijvoorbeeld de norm EN 374, welke gepaard gaat met letters die staan voor verschillende chemicaliën. Ga je aan de slag met scherpe voorwerpen? Kijk dan naar de EN 388 uitslagen.
Veelvoorkomende normeringen op een rijtje:
- EN 374. Handschoenen die voldoen aan de norm EN 374 beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen.
- EN 388. De norm EN 388 geeft aan in welke mate de werkhandschoenen bescherming bieden tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren.
- EN 407. De norm EN 407 beschrijft het vermogen van de handschoen om de gebruiker te beschermen tegen thermische gevaren.
- EN 511. Handschoenen gecertificeerd conform de norm EN 511 bieden bescherming tegen de kou.
Eigenschappen van het materiaal
Werkhandschoenen zijn er in allerlei materialen die elk hun eigen eigenschappen hebben. Welk materiaal je het best kan kiezen is afhankelijk van de uit te voeren taken. Hieronder de kenmerken van veelgebruikte materialen:
- Leer: ademend en sterk
- Katoen: optimaal draagcomfort, hoge vochtopname en vaak geschikt als onderhandschoen
- Vinyl: bestand tegen olie, vet, zuren en basen
- PU: geschikt voor werkzaamheden met water en olie, grote vingergevoeligheid
- Neopreen: zeer goede schuur- en warmtebestendigheid, olie- en vetafstotend
- Latex: stevig, elastisch, goede pasvorm, hoge tastgevoeligheid
- Nitril: grotendeels dezelfde eigenschappen als latex, maar iets sterker en bestand tegen contact met vetten, oliën en chemische stoffen. Ideaal voor mensen met een latexallergie
- PVC: waterdicht en bestand tegen oliën en vetten
Veel handschoenen bestaan uit meerdere materialen of hebben bijvoorbeeld een voering en coating. Kijk dus goed naar de samenstelling.
Overige aandachtspunten
Afhankelijk van de te verrichte werkzaamheden zijn er nog meer aspecten waar je op moet letten. Is een hoog tastgevoel bijvoorbeeld belangrijk? Kies dan voor dunne of fijngebreide handschoenen. Hoe fijn een handschoen is wordt aangegeven met ‘gauge’ (aantal steken per inch). Hoe hoger het aantal steken, hoe fijner de handschoen en hoe beter het gevoel aan de vingers. Heb je een goede grip nodig? Kijk dan naar exemplaren met een ruwe afwerking en/of antislip noppen. Kleur kan ook belangrijk zijn. In de voedingsindustrie worden bijvoorbeeld vaak blauwe handschoenen gedragen. Moeten de polsen en armen ook beschermd worden, bijvoorbeeld bij werkzaamheden met chemicaliën? Kies dan voor lange handschoenen.
Pasvorm
Je kan heel eenvoudig de juiste maat bepalen door de breedte of omtrek van de handpalm te meten. Raadpleeg ons blogitem De juiste maat werkhandschoenen kopen voor de handige meetmethodes.
Soorten werkhandschoenen
Onderstaande soorten werkhandschoenen zijn verkrijgbaar:
- Latex wegwerphandschoenen
- Nitril wegwerphandschoenen
- Katoenen handschoenen
- Plastic handschoenen
- Lashandschoenen
- Waterdichte handschoenen
- Vinyl handschoenen
- Leren handschoenen
- Winter werkhandschoenen
- Hittebestendige handschoenen
- Medische handschoenen
- Snijbestendige handschoenen
- Grip handschoenen
- Latexvrije handschoenen
- Montage handschoenen
- Chemisch bestendige handschoenen
- PU handschoenen
- Mechanics handschoenen
- Food handschoenen
- Anti-vibratie handschoenen
- ESD handschoenen
- Elektrisch isolerende handschoenen
- Neopreen wegwerphandschoenen
We bespreken de diverse soorten hieronder. Meer uitgebreide informatie vind je op de overzichtspagina's.
Allround handschoenen
Handschoenen voor algemene werkzaamheden zijn breed inzetbaar en niet specifiek bedoeld voor bescherming tegen bijvoorbeeld kou of hitte, maar tegen het stoten, schuren en beschadigen van je handen en vingers. Hierbij onze 3 meest populaire handschoenen uit deze categorie:
Snijbestendige handschoenen
Wanneer je werkt met scherpe, zware, puntige en/of ruwe voorwerpen is handbescherming essentieel. Je handen moeten worden beschermd tegen verwondingen als gevolg van schuren, scheuren, snijden en perforeren. Snijbestendige handschoenen zijn bedoeld om zulk gevaar te vermijden. Ze voldoen aan de norm EN 388 en de prestatieniveaus voor specifieke risico’s worden aangegeven met vier letters en twee cijfers. Onze meest verkochte snijbestendige handschoenen zijn:
De beste snijbestendige handschoenen selecteren?
De handschoenen moeten natuurlijk voldoende bescherming bieden tegen de risico's. Met behulp van de informatie in ons blogitem over de normering EN 388 kies je eenvoudig het juiste paar voor jouw klus.
Chemisch bestendige handschoenen
Chemisch bestendige handschoenen beschermen je handen tijdens het werken met chemicaliën. Er bestaan geen handschoenen die tegen alle soorten chemicaliën tegelijk bescherming bieden. Kijk dus goed wat het meest geschikte paar is.
Hulp nodig bij het kiezen van chemie handschoenen?
Lees dan ons blog In 5 stappen de juiste chemisch bestendige handschoenen.
Hittebestendige handschoenen
Hittebestendige handschoenen bieden bescherming tegen gevaren als verbranding veroorzaakt door hoge temperaturen. Voorbeelden van dit soort handschoenen zijn:
Lashandschoenen
Lashandschoenen dienen zowel de handen als onderarmen van de drager te beschermen tegen thermische gevaren als kleine spatten gesmolten metaal en contacthitte. Verder moeten de handschoenen bescherming bieden tegen mechanische gevaren. Leren lashandschoenen gestikt met Kevlar garen zijn een goede keus omdat deze een hoog beschermingsniveau en een lange levensduur hebben. Hieronder een greep uit ons assortiment lashandschoenen.
Weet je niet zeker welke lashandschoenen je nodig hebt? In dit blog vertellen we je alles over verschillende types lashandschoenen.
Food handschoenen
Food handschoenen waarborgen de hygiëne en (voedsel)veiligheid. Voor het bereiden van broodjes zullen wegwerp handschoenen voldoende zijn. Kies dan wel voor de poedervrije variant zodat er geen poeder in het eten terechtkomt. Tijdens het snijden van vlees moet je handschoenen met een goede snijweerstand dragen. Bescherming tegen thermische gevaren kan ook nodig zijn.
Koudebestendige handschoenen
Winter werkhandschoenen zijn onmisbaar bij buitenwerkzaamheden in de winterperiode en bij het uitvoeren van taken in een vries- of koelcel. Er zijn ook thermo handschoenen verkrijgbaar die je kan dragen onder andere handschoenen.
Anti-vibratie handschoenen
Anti-vibratie handschoenen zijn ideaal tijdens het gebruik van elektrisch gereedschap, zoals een betonbreker of motorkettingzaag. Ze zijn specifiek ontworpen om de gezondheidseffecten van schokken en vibraties te minimaliseren. Wij hebben dit model in ons assortiment:
ESD handschoenen
ESD handschoenen beschermen producten tegen schade door elektrostatische ontlading. Dit maakt ze ideaal voor organisaties waar gewerkt wordt met gevoelige elektronische apparatuur.
Elektrisch isolerende handschoenen
Elektrisch isolerende handschoenen zijn essentieel bij het werken met elektrische installaties, open draden en kabels. Ze beschermen de drager tegen gevaarlijke spanning en elektrocutie. Hieronder wat modellen:
Wegwerp handschoenen
Wegwerp werkhandschoenen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en worden toegepast in omgevingen waar hygiëne van essentieel belang is, zoals in de medische sector en voedingsindustrie. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals neopreen, plastic, vinyl, latex en nitril) en in een gepoederde of poedervrije variant.
De keuze van gepoederd of ongepoederd is minstens zo belangrijk als de keuze van het materiaal. Het poeder, afkomstig van maiszetmeel, vergemakkelijkt het aantrekken van de wegwerphandschoenen en zorgt voor een betere vocht- en zweetopname. In de voedselindustrie geniet ongepoederd de voorkeur omdat het poeder op of in het eindproduct terecht kan komen. Ook in klinische omgevingen kiest men liever voor poedervrij.
Bekijk onze pagina over de populaire Grippaz werkhandschoenen!
Armbeschermers
Soms lopen de armen eveneens risico en moeten deze ook ingepakt worden. Hier hebben we armbeschermers voor.
Werkhandschoenen kopen?
Goede werkhandschoenen zijn geen overbodige luxe; om veilig te kunnen werken is een optimale handbescherming erg belangrijk. Ben je op zoek naar goedkope werkhandschoenen van hoogwaardige kwaliteit? Wij hebben een ruim aanbod aan scherp geprijsde werkhandschoenen voor diverse toepassingen in onze PBM webshop.
Voor vragen en/of advies kan je altijd contact met ons opnemen via +31 85 065 69 29. Wij helpen graag!