
De verschillende materialen werkhandschoenen onder de loep
Werkhandschoenen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, eigenschappen en kwaliteiten. In dit blog geven wij alle informatie over elk materiaal dat in ons assortiment te vinden is. Zo kan jij de best geïnformeerde keus maken!
Verschillende soorten handschoenen
Eerst maken wij een onderscheid tussen de soorten handschoenen in dit blog. Dit zijn:
- Handschoenen met coating
- Handschoenen zonder coating
- Wegwerphandschoenen
Tussen deze categorieën zijn er verschillen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Hieronder vind je per soort handschoen welke materialen erin verwerkt worden en op welke manier.
Ga snel naar:
Handschoenen met coating
Een werkhandschoen met coating is van twee onderdelen gemaakt: een coating en een drager. Coatings zijn bedoeld om de handen te beschermen tegen letsel, en grip op voorwerpen te bieden. Een drager is meestal gemaakt van een comfortabele stof als katoen of polyester en zorgt ervoor dat je geen huidirritaties of andere beschadigingen oploopt.
Verschillende coatings
Werkhandschoenen kunnen coatings van diverse materialen hebben:
- Nitril coating
- Latex coating
- PU coating
- Neopreen coating
- Vinyl coating
Het is belangrijk dat het materiaal van je coating past bij jouw werkzaamheden. Sommige coatings kunnen namelijk beter tegen, bijvoorbeeld, specifieke vloeistoffen of schadelijke stoffen dan andere.
De verschillende nitril coatings
Een handschoen met nitril coating kan drie soorten coatings hebben, namelijk een normale nitril coating, een nitril schuimcoating en een ‘NBR’ coating. NBR staat voor Nitril Butyl rubber.
Nitril coating
Een nitril coating is gemaakt van synthetisch rubber dat heel stevig is en geen vocht en vloeistof doorlaat. Dit materiaal is goed bestand tegen olie en vet en blijft, zelfs bij vettige omstandigheden, uitstekende grip houden. Verder is het slijt- en snijbestendig. Dit maakt een nitrile coating ideaal bij middelzwaar tot zwaar werk. Nitril is niet ademend en minder geschikt voor koude omstandigheden. Ook verlies je grip wanneer je met water in contact komt.
Nitril schuimcoating
Een nitril schuimcoating is een ruwe, soepelere variant van de normale nitril coating. Door het schuim heb je nóg meer grip en bewegingsvrijheid. Ook is deze variant wel ademend. Verder is het ook licht trillingsdempend. Let er wel op dat een schuimcoating van nitril vloeistoffen doorlaat.
Nitril butyl rubber coating (NBR)
Een NBR coating komt voor een groot deel overeen met een gewone nitril coating. NBR is ook vloeistofdicht en sterk. Het grootste verschil is dat NBR een dikkere, stuggere coating is. Dit geeft extra bescherming. Deze variant heeft de laagste vingergevoeligheid van de drie.
Latex coating
Een werkhandschoen met latex coating is ideaal voor werkzaamheden waar de handen goed beschermend dienen te worden tegen bijvoorbeeld scherpe, ruwe randen van steen of hout. Een latex coating is flexibel, elastisch en waterbestendig. Ook blijf je grip houden in natte omstandigheden. Latex kan helaas wel allergische reacties veroorzaken. Dus als je een latexallergie hebt, kan je beter een latexvrij materiaal dragen. Verder is latex niet ademend, en kan het niet goed tegen olie, vet en UV. Tenslotte is een latex coating minder duurzaam.
PU coating
Een polyurethaan coating is, net als latex, flexibel, elastisch en ademend. Alleen omdat PU veel dunner is, is deze coating perfect voor zeer fijne werkzaamheden. Ook is polyurethaan bestand tegen olie, is het slijtbestendig en voert het vocht goed af. PU is niet geschikt voor werken met vloeistoffen en chemicaliën, deze zullen direct door de coating heengaan. Kijk voor meer ook bij onze PU handschoenen.
Neopreen coating
Neopreen coatings zijn bestand tegen veel stoffen, waaronder olie, vet, oplosmiddel, zuren en sommige chemicaliën. Handschoenen met een neopreen coating staan bekend om de bestendigheid tegen (zee)water en UV. Daarom is deze coating ideaal wanneer je een waterdichte handschoen nodig hebt. Verder is het weervast, slijtvast, en behoudt het zijn vorm goed (zelfs in koude werkomstandigheden). Neopreen is wel minder duurzaam en kan prijziger zijn dan andere coatings.
Vinyl coating
Een handschoen met vinyl coating is geschikt voor fijne werkzaamheden. Dit materiaal bestaat uit dun PVC, is heel flexibel en vingergevoelig. Ook is vinyl goedkoop. Het is niet geschikt om te gebruiken wanneer je werkt met olie en vet. Het is, omdat het zo dun is, ook erg kwetsbaar en het is niet ademend.
Coating diktes
De coating van elke handschoen kan verschillen in dikte. Het is belangrijk om hierop te letten. Dit heeft namelijk invloed op, onder andere:
- Vingergevoeligheid
- Bewegingsvrijheid
- Mate van bescherming
Als er veel vingergevoeligheid en bewegingsvrijheid vereist is, kan er het beste gekozen worden voor een dunnere coating. Moet de handschoen een hoge mate van bescherming bieden? Dan is een dikkere coating de betere keus.
Speciale coatings
Sommige coatings hebben extra eigenschappen die kunnen zorgen voor meer grip. Zo kan de coating nopjes hebben die voor meer structuur zorgen. Ook zijn er nitril coatings met suction cups. Deze zuignapjes maken het makkelijker om voorwerpen vast te pakken zonder grip te verliezen. Tenslotte kan de handschoen een gerimpelde latex coating hebben voor extra grip, en zo kan het water eenvoudig van de handschoen aflopen.

Materialen dragers
Naast de coating van een handschoen, bestaan deze werkhandschoenen ook uit een drager. Deze kan gemaakt zijn van (een combinatie) van onderstaande:
- Polyester drager
- Nylon drager
- Lycra drager
- Tricot drager
- Katoenen drager
- Jersey drager
Elke stof dat wordt gebruikt voor een handschoen heeft andere kenmerken en eigenschappen. Afhankelijk van de werkzaamheden en eisen kies je welke drager geschikt is.
Polyester drager
Polyester is een stof van synthetische vezels dat vocht doorlaat waardoor zweet makkelijk kan verdampen. Ook is het licht elastisch zodat de handschoen de hele dag comfortabel blijft zitten. Verder slijt het niet snel en behoudt het zijn vorm goed, zelfs na langere tijd. Dat maakt deze drager een duurzame keus. Let er wel op dat polyester niet goed tegen hoge temperaturen kan.
Nylon drager
Nylon is gemaakt van synthetische vezels en is vochtbestendig. Omdat deze drager vrijwel geen vocht opneemt, is het geschikt om te dragen wanneer je veel in contact komt met vloeistoffen. Verder is nylon erg sterk, hittebestendig en licht in gewicht. Dit maakt het materiaal uitstekend voor werkhandschoenen met zeer hoge vingergevoeligheid. Met een nylon drager kan het wel sneller voorkomen dat je zweethanden krijgt. Ook is het meer elastisch dan andere stoffen. Dit materiaal wordt veel gebruikt in combinatie met een PU coating.
Lycra drager
Een handschoen met een lycra drager is flexibel en elastisch. Dit is een ideale stof wanneer er veel beweegruimte nodig is. Deze stof wordt vaak verwerkt in combinatie met andere stoffen om de handschoen meer stevigheid te geven. Lycra is een duurdere stof en is niet geschikt voor koude omstandigheden. Deze stof wordt ook wel Spandex, Elastan of Dorlastan genoemd.
Tricot drager
Tricot is een stof dat vaak wordt verwerkt in de polsmanchet van een werkhandschoen. Door de gebreide structuur is tricot erg rekbaar, wat ervoor zorgt dat het aan- en uittrekken van een handschoen makkelijk kan. Tegelijkertijd blijft de handschoen de hele dag op zijn plek zitten en voelt het koel aan door de ademende eigenschappen. Tricot kan wel gaan pluizen en vervormen na verloop van tijd.
Katoenen drager
Katoen is gemaakt van natuurlijke vezels. Deze stof is droog, zacht en voelt comfortabel. Door de ademende eigenschappen voorkomt katoen zweethanden. Katoen gaat lang mee door de stugge structuur van het materiaal. Dit zorgt er ook voor dat het niet snel zal vervormen of krimpen. Deze dragers worden bijna altijd met vloeistofdichte coatings gebruikt.
Jersey drager
Jersey is geen materiaal op zichzelf, maar een speciale breitechniek. Deze stof is vaak van katoen of polyester gemaakt. Ook kan het bestaan uit een mix van de twee. Jersey staat bekend om de zachtheid waardoor het een van de meest comfortabele stoffen is. Het is soepeler dan katoen en elastisch. Jersey is wel minder ademend dan andere stoffen en het krimpt en vervormd snel.

Handschoenen zonder coating
Naast gecoate handschoenen zijn er ook werkhandschoenen zonder coating. Dit zijn:
- Leren handschoenen
- Katoenen handschoenen
Leren handschoenen
Een lederen handschoen is geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Het biedt bescherming tegen, onder andere, hitte, kou en verwondingen aan je handen. Leren werkhandschoenen zie je vrijwel in alle sectoren terug. Deze handschoenen kunnen van verschillende soorten leer gemaakt, zoals:
- Rundleder
- Buffelleder
- Nappaleder
- Nerf- en splitleder
- Kunstleer
Rundleer is een van de meest gebruikte leersoorten. Dit leer is flexibel en stug, wat het ideaal maakt voor zware werkzaamheden. Buffelleer is stevig en duurzaam en komt grotendeels overeen met de kwaliteiten van rundleder. Nappaleer is gemaakt van de huid van schapen en geiten. Als je meer gevoel in je vingers moet hebben, zijn deze handschoenen een goede keus. Nerf- en splitleer geeft een indicatie over de kwaliteit van het leer, niet zozeer het soort. . Nerfleer is de buitenste laag, is flexibel en scheurt minder snel. Splitleer is de onderste laag, is goedkoper en is vochtabsorberend. Tenslotte zijn er ook handschoenen van kunstleer of synthetisch leer. Deze kan je voornamelijk vinden op onze mechanics handschoenen pagina.
Katoenen handschoenen
Een katoenen werkhandschoen, ook wel een stoffen handschoen genoemd, is over het algemeen gemaakt van 100% katoen. Dit materiaal is sterk, slijtvast, ademend en beschermt tegen infecties. Sommige handschoenen bestaan uit een mix van katoen en polyester voor extra elasticiteit, maar deze zijn in de minderheid. Een handschoen die gemaakt is van katoen biedt bescherming tegen vingerafdrukken en schade aan producten waar je mee werkt. Ook beperkt het beschadigingen aan je handen en voorkomt het vuile handen. Katoenen handschoenen nemen vocht op, waardoor je handen altijd droog en comfortabel aanvoelen. Ook kan je deze stoffen handschoenen wassen. Door het katoen krimpt het niet en blijft het zijn vorm lang behouden. Deze werkhandschoenen zijn ideaal wanneer je lichte montagewerkzaamheden verricht. Denk aan sectoren als elektronica, schoonmaak, assemblage of logistiek. Als je extra bescherming nodig hebt, kan je deze handschoenen ook als onderhandschoen dragen. Wil je meer grip? Er bestaan variaties met antislip nopjes.

Wegwerphandschoenen
Wegwerphandschoenen zijn van veel soortgelijke materialen gemaakt als de coatings van werkhandschoenen. In ons assortiment vind je disposable handschoenen van:
- Latex
- Nitril
- Vinyl
- Neopreen
- Plastic
Een handschoen van nitril is gemaakt van synthetisch rubber, is hypoallergeen en veroorzaakt geen allergische reactie. Ook is nitril sterker dan latex. Latex handschoenen zijn gemaakt van een natuurlijk rubber dat erg dun, flexibel maar nog steeds sterk is. Een vinyl handschoen is gemaakt van PVC, is zacht en ook een goed alternatief voor latex. Neopreen handschoenen bestaan uit een synthetisch rubber dat waterbestendig en sterk is. Plastic handschoenen zijn dun en daardoor geschikt voor lichte werkzaamheden.
Meer informatie?
Wil je meer weten over wegwerphandschoenen en de materialen die erin worden verwerkt? Lees dan ons blog:
Werkhandschoenen bestellen bij ons?
In ons assortiment vind je goedkope werkhandschoenen van veel verschillende materialen. Van nitril handschoenen tot leren werkhandschoenen en van latex wegwerphandschoenen tot katoenen handschoentjes – wij hebben het. Bekijk alle producten nu en ontdek de beste kwaliteit voor de scherpste prijzen!
Vragen? Neem dan contact met ons op en bel: +31 85 065 69 29.