Waterdichte blauwe werkhandschoenen maken oppervlakte schoon met reinigingsmiddelen

Vloeistofdichte handschoenen met extra functionaliteiten

Vloeistofdichte werkhandschoenen beschermen je handen tegen vocht, vuil en chemische stoffen, en helpen zo om huidirritatie, blaren en koude handen te voorkomen. Afhankelijk van je werkomgeving kunnen ze daarnaast extra functionaliteiten bieden, zoals grip, snijbestendigheid of isolatie tegen kou. Daardoor zijn ze onmisbaar in werkomgevingen waar je handen intensief worden belast. In dit blog lees je waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste waterdichte handschoen. Van materiaalkeuze en pasvorm tot specifieke extra functionaliteiten. Zo maak je eenvoudig de beste keuze voor jouw werkzaamheden.

Eigenschappen van waterdichte handschoenen

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden tijdens je keuzeproces. Naast het voorkomen dat vocht binnendringt, spelen ook het materiaal, de flexibiliteit en de extra functionaliteiten een belangrijke rol. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de handschoenen niet alleen beschermen, maar ook comfortabel en praktisch zijn tijdens je werkzaamheden.

Een van die eigenschappen is tastgevoeligheid. Vooral bij precisiewerk is het belangrijk dat je het gevoel in je handen en vingertoppen behoudt. Je kan kijken naar de dikte van een materiaal, maar ook naar hoe fijn de stof geweven is. Hoe hoger de gauge (het aantal steken per inch), hoe fijner de stof is geweven en hoe meer controle je hebt tijdens je werk. Sommige handschoenen hebben meerdere lagen of zelfs speciale vingertoppen, zodat je gevoel behoudt waar dat nodig is. 

Ook grip is een belangrijk aandachtspunt. Een glad oppervlak kan gevaarlijk zijn bij het werken met natte of gladde materialen. Daarom hebben sommige handschoenen een ruwe afwerking, antislipnoppen of extra padding. Dit zorgt niet alleen voor betere grip, maar beschermt je handen ook tegen schuren en stoten. Wil je meer weten over coatings en waartegen ze bestand zijn? Lees ons blog over werkhandschoenen coatings.

Snijbestendige waterdichte handschoenen

Een snijbestendige handschoen beschermt je tegen scherpe voorwerpen. Zo voorkom je dat je wonden krijgt door schuren, scheuren, snijden of prikken. Vaak zijn deze handschoenen gemaakt van latex of nitril, omdat dit sterke materialen zijn.

Een goed voorbeeld van een snijbestendige handschoen is de OXXA 14-700. Deze heeft een dubbele nitril coating, een ruwe finish en een naadloze voering. Zo houdt deze handschoen je ook droog en koel. Ook de Nitrile 15-688 is een sterke keuze binnen dit segment. 

Chemisch bestendige handschoen

Werk je met chemicaliën? Dan heb je een handschoen nodig die daar goed tegen kan. Helaas bestaat er geen handschoen die je tegen alle soorten chemicaliën kan beschermen. Daarom is het belangrijk om te bepalen of je handschoen tegen de specifieke stof kan waar jij mee werkt. Dit hangt ook af van de soorten coating en materialen van je handschoen. Deze hebben namelijk allemaal unieke eigenschappen.

In ieder geval wordt een chemisch bestendige handschoen altijd met de normering EN 374 aangeduid. Niet alle waterdichte handschoenen kunnen ook tegen chemische stoffen. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat een handschoen aan die normering voldoet.

Koudebestendige waterdichte handschoenen

Werk je in een koude omgeving? Denk aan koude weersomstandigheden, maar ook koelcellen. Dan is een warme handschoen niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor de doorbloeding. Zo kan jij je handen goed blijven bewegen in de koudste omstandigheden!

Er zijn verschillende soorten koudebestendige handschoenen. Sommigen zijn gevoerd met een warme stof en andere zijn gemaakt van een thermostof. Je kan dit soort handschoenen apart dragen of als onderlaag voor je gebruikelijke werkhandschoenen.

Een voorbeeld van een isolerende handschoen is de Showa 477 winter werkhandschoenen. Deze heeft een voering van acryl badstof. Door de dubbele coating blijf jij warm en comfortabel. Ook de OXXA 51-870 heeft een dubbele coating. Deze is gemaakt van latex, maar de voering is gemaakt van acryl. De Nitrile Foam Pro DT TS 18-555 is een goed alternatief, met extra snijbescherming en een warme voering.

Agrarische handschoenen

Normale handschoenen die je in de agrarische sector gebruikt, kunnen aan de binnenkant vochtig worden. Denk aan bijvoorbeeld plukhandschoenen. Dit kan nare gevolgen hebben voor jouw handen. In deze situatie kan je beter warme, waterafstotende handschoenen dragen. Je kan ook denken aan handschoenen met grip en vingergevoeligheid. Dit is vooral handig als je met kwetsbare of kleine producten werkt.

Een goed voorbeeld is de M-Safe PVC plukhandschoen. Deze handschoen is gemaakt van PVC, heeft waterdichte kappen, een jersey voering en elastiek in de mouwen. Ook kan deze tegen olie en vet.

Pasvorm en comfort

De pasvorm en het comfort van je handschoen maakt misschien meer uit dan je denkt. Als je een goed aansluitende handschoen gebruikt, kan vocht niet naar binnen. Heb je een verkeerde maat? Dan loop je wel het risico dat een stof in aanraking komt met je hand. Hierdoor is jouw veiligheid niet gegarandeerd.

Daarnaast kan je handschoen gaan knellen als je een te kleine handschoen draagt. Dit kan heel oncomfortabel zijn en je bloedcirculatie verslechteren. Let er dus op dat je de juiste maat handschoen aanschaft! 

Waterdichte werkhandschoenen kopen?

Bij ons vind je de beste kwaliteit waterdichte werkhandschoenen voor de scherpste prijzen. Al onze handschoenen voldoen aan de Europese Norm (EN). Zo weet jij zeker dat je goede handschoenen aanschaft. Bekijk al onze waterdichte handschoenen nu en ontdek jouw perfecte handschoen!

Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Bel ons via +31 85 065 69 29, wij helpen je graag verder!