Wegwerphandschoenen: wij leggen alle soorten uit
Wegwerphandschoenen zijn perfect als je bescherming nodig hebt voor eenmalig gebruik. Van latex handschoenen tot nitril handschoenen, dikke of dunne wegwerphandschoenen, poedervrij of gepoederd, er is altijd wel een handschoen voor jouw wensen! In dit blog zetten we alles voor je op een rijtje, zodat jij straks precies weet welke werkhandschoenen er bestaan en waar ze geschikt voor zijn.
Ga snel naar:
Materiaal
Wegwerphandschoenen komen in veel verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn:
- Latex
- Nitril
- Vinyl
- Neopreen
- Plastic
Wat is latex?
Latex is een soort rubber dat zorgt voor hele comfortabele en flexibele handschoenen. Door het dunne materiaal blijf je goed gevoel in je vingers houden. Dit is belangrijk in, bijvoorbeeld, de medische sector maar je kan deze rubberen handschoenen ook dragen in de schoonmaak en voedselverwerking, zoals in een keuken. Latex biedt een uitstekende bescherming tegen bacteriën en virussen. Latex handschoenen komen vaak in een witte kleur, zoals de OXXA Latex-Strong 44-160 werkhandschoenen.
Wat is nitril?
Nitril handschoenen zijn gemaakt van rubber en worden ook vaak medische handschoenen genoemd. Dit komt omdat nitril een hypoallergene stof is waar mensen geen allergische reactie op kunnen krijgen. Ook is deze stof latexvrij, waardoor mensen met een latexallergie geen last krijgen van deze handschoenen. Dat is niet alleen ideaal voor jezelf en je collega’s, maar ook voor patiënten of andere soort klanten waar je mee werkt. Deze handschoenen beschermen tegen bacteriën en virussen, maar kunnen ook tegen chemicaliën en andere vloeistoffen. Nitril handschoenen zijn zo breed toepasbaar dat ze in de meest uiteenlopende sectoren gebruikt worden. Van de auto-industrie tot een slagerij, cosmetica, ziekenhuizen, voedselverwerking of tattoo artiesten. Nitril handschoenen zijn verkrijgbaar in veel kleuren, zoals zwart, blauw of groen.
Wat is vinyl?
Vinyl is een stof dat bestaat uit PVC. Dit zachte materiaal is heel goed bestand tegen vuil, vet, olie, basen en zuren. Dit is, naast nitril, ook een goed alternatief voor latex. Dus als je een latexallergie hebt, is vinyl ook een goede optie. Deze vinyl handschoenen gaan misschien wel iets minder lang mee, maar daardoor bespaar je ook weer kosten. Vooral wanneer je constant van handschoenen moet wisselen, zoals werkzaamheden waarbij je bij elke nieuwe klant wisselt, is vinyl ideaal. Neem eens een kijkje bij onze witte vinyl handschoen van OXXA, de OXXA Vinyl-Touch 44-060 werkhandschoenen.
Wat is neopreen?
Neopreen handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber, waardoor het goed bestand is tegen olie, zuren, alcohol, bases en chemicaliën. Deze weggooi handschoenen vind je veel terug in het ziekenhuis als medische handschoenen, of in een laboratorium. Het is een sterk materiaal dat ook latexvrij is. In ons assortiment vind je, onder andere, groene neopreen handschoenen zoals de Ansell NeoTouch 25-101 werkhandschoenen.
Wat is plastic?
Plastic handschoenen zijn meestal transparant en dun. Hierdoor zijn ze perfect voor lichtere werkzaamheden waarbij je geen extreme bescherming nodig hebt, maar wel hygiënisch en beschermt te werk wilt gaan. Binnen de categorie plastic bestaan weer veel verschillende soorten zoals polyethyleen of een PLA-mengsel. Plastic materialen kunnen glad zijn, maar sommige handschoenen hebben een ruw oppervlak voor extra grip. Voor een doorzichtige plastic handschoen met glad oppervlak kan je bijvoorbeeld onze PSP 75-400 plastic handschoenen aanschaffen.
Wat is het verschil tussen nitril en latex?
Latex en nitril zijn beiden veel gebruikte en bekende stoffen in wegwerphandschoenen. Maar er zijn een aantal verschillen om rekening mee te houden.
Beide materialen zijn gemaakt van rubber, maar is nitril een synthetisch rubber en latex een natuurlijk rubber. Dit zorgt ervoor dat nitril minder elastisch is, maar ook minder snel scheurt. Nitril kan ook tegen chemicaliën en olie en vet, waar latex daar niet goed tegen bestand is. Latex kan dan wel weer goed tegen hoge temperaturen en is veel flexibeler. Latex handschoenen staan dan ook bekend om hun goede pasvorm en comfort.
Allergie
Er bestaan inmiddels veel soorten wegwerphandschoenen die je goed kan gebruiken bij allergieën. Veel voorkomende allergieën zijn:
- Latexallergie
- Siliconenallergie
Als alternatief voor latex kom je al snel uit op een nitril, vinyl of neopreen handschoen. Op onze pagina van latexvrije handschoenen kan je een overzicht zien van alle handschoenen zonder latex. Met een siliconenallergie kan je kijken naar siliconenvrije handschoenen, zoals de OXXA Nitri-Strong 44-530 werkhandschoenen.
Hoewel mensen in principe niet allergisch kunnen zijn voor nitril, kan het wel voorkomen dat stoffen van het productieproces in het materiaal zijn blijven hangen. Hier kan je mogelijk wel een allergische reactie van krijgen. Is dit het geval? Switch dan naar, bijvoorbeeld, vinyl handschoenen. Ook kan wisselen van producent een verschil maken.
Kleuren
Je kan disposable handschoenen vinden in (bijna) alle kleuren van de regenboog. De meest voorkomende kleuren zijn:
- Wit
- Blauw
- Zwart
- Roze of paars
- Oranje of groen
- Transparant of doorzichtig
Hoewel deze kleuren niet een specifieke functie hebben, worden ze wel ingezet om verschillende redenen en in verschillende sectoren.
In de zorg worden witte handschoenen bijvoorbeeld veel gebruikt, zoals de Ansell Nitrilite 93-311 werkhandschoenen.
Als je met voedsel werkt, zal je snel blauwe of transparante handschoenen tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de OXXA Nitri-Comfort 44-520 werkhandschoenen.
Zwarte handschoenen zijn erg geliefd in sectoren waar een professionele uitstraling belangrijk is. En zwart zorgt ervoor dat je vlekken niet zo snel ziet. Denk bijvoorbeeld aan een slager, tattoo artiest, automonteur of horecamedewerker. De Ansell MicroFlex 93-852 werkhandschoenen zijn hier een goed voorbeeld van.
Roze en paarse handschoenen worden vaak gedragen in de cosmetica wereld, zoals nagelstylisten, kappers en in schoonheidssalons. Ben je op zoek naar een paarse handschoen? Kijk dan naar de Ansell MicroFlex 93-853 werkhandschoenen.
Tenslotte worden oranje en groene handschoenen veel gebruikt in de fruitteelt, zoals de oranje OXXA X-Grippaz Pro 44-560 werkhandschoenen. Groene handschoenen komen ook wel voor in een tandartsenpraktijk. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de groene Ansell TouchNTuff 92-600 werkhandschoenen.
Als je meerdere kleuren handschoenen gebruikt, kan je een onderscheid maken tussen, onder andere, soorten werkzaamheden, afdelingen, beroepen en meer. Dit is vooral handig binnen grote bedrijven en ziekenhuizen. Op deze manier heb je een extra beschermingsmaatregel, waardoor bacteriën en ander vuil zich nog minder kunnen verspreiden.
Wil je snel naar een specifieke kleur? Kijk dan hier:
Steriel en niet steriel
Vooral binnen de medische wereld is het cruciaal om te weten of je een steriele of niet steriele handschoen draagt. Ben je dokter, tandarts of werk je in een ziekenhuis en heb je handschoenen nodig? Let er dan goed op welke variant je draagt.
Maar wat is het verschil eigenlijk tussen steriel en niet steriel? In de algemene regel is een steriele handschoen ontworpen om de patiënt te beschermen. Deze voorkomt het overdragen van bacteriën en andere gevaarlijke stoffen naar de patiënt.
Een niet-steriele handschoen is bedoeld om de zorgwerker te beschermen. Deze handschoen zorgt ervoor dat een zorgwerker beschermd blijft tijdens contact met, bijvoorbeeld, lichaamsvloeistof, beschadigde huid of slijmvlies. Ook voorkomt het de overdracht van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Een goed voorbeeld van een niet steriel handschoen is de OXXA X-Grippaz-Pro-Long 44-545 werkhandschoenen.
Hoe trek je steriele handschoenen aan?
Het is belangrijk om je steriele handschoenen op de juiste manier aan te trekken. Als je ons stappenplan volgt, weet je zeker dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is!
- Zorg dat je de juiste maat handschoen pakt
- Was je handen grondig en verwijder sieraden
- Pak een handschoen alleen vast aan de binnenkant van de pols en trek hem aan
- Herhaal dit voor je andere hand
- Controleer je handschoen op scheuren
Gepoederd of poedervrij
Je hebt de keus uit gepoederde of ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen heeft een laagje maiszetmeel aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat je de handschoen makkelijker aan kan trekken én dat je handen zweetvrij blijven. Als je veel in een warme omgeving werkt, is dit ideaal. Zo voorkom je problemen en ongemak met vochtige handen. Onze OXXA Vinyl-Touch 44-060 werkhandschoen is een goed voorbeeld van een gepoederde handschoen.
Maar in sommige situaties wil je liever een poedervrije handschoen. Het poeder kan stoffen bevatten waar sommige mensen een allergische reactie van kunnen krijgen. Heb je dit zelf? Dan draag je liever een ongepoederde handschoen. Maar als je in de zorg werkt, is het zelfs nodig om een handschoen zonder poeder te gebruiken. Zo voorkom je een allergische reactie bij je patiënten. Ook in de voedselverwerking is dit vereist. Anders loop je het risico dat wat van het poeder in het voedsel terecht komt. Voor een ongepoederde handschoen kan je kijken naar, onder andere, de OXXA Latex-Strong 44-215 PF werkhandschoenen.
Maat
Sommige wegwerp handschoenen zijn alleen verkrijgbaar in een universele maat, zoals plastic handschoenen waarbij de pasvorm minder van belang is. Maar meestal kan je elke handschoen in verschillende maten krijgen. Van XS tot XXXL en alles daar tussenin, er is altijd een maat te krijgen die jou goed past! Het is belangrijk om een goed passende handschoen te dragen. Anders kan het gebeuren dat je handschoen te los of te strak zit, waar je niet alleen oncomfortabel van kan worden maar je werk mogelijk minder goed uit kan voeren.
Hoe weet je dan welke maat handschoenen geschikt is voor jouw hand? Sommige handschoenen meet je van pink tot duim en van rand tot middelvinger, zoals plastic handschoenen. Maar voor veel handschoenen moet je de breedte van je hand meten zonder je duim mee te tellen. Deze maten kunnen wel eens verschillen per merk of soort, dus let goed op de matentabel van je handschoen.
Ook zijn er verschillende lengtes te vinden. Sommige handschoenen houden op bij je pols, terwijl anderen je hele onderarm beschermen. Ben je op zoek naar lange handschoenen? Kijk dan naar onze KCL Sivochem 759 werkhandschoenen.
Lees ook ons blog voor meer informatie over maten:
Wegwerphandschoenen bestellen?
Nu je alles weet over de soorten wegwerphandschoenen kan je de best passende handschoen uitzoeken. In ons assortiment vind je de meest uiteenlopende soorten van de beste kwaliteit. Bekijk al onze producten nu!
Kom je er nog niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op en bel ons op dit nummer: +31 85 065 69 29. Wij helpen je graag verder.