Werknemer draagt een overall, gelaatsmasker en chemisch bestendige handschoenen en maakt een doos open

In 5 stappen de juiste chemisch bestendige handschoenen

Chemicaliën kunnen brandwonden, huidziektes, irritaties en infecties veroorzaken. Daarom is het van groot belang om chemisch bestendige handschoenen te dragen. Er bestaan helaas gaan werkhandschoenen die tegen alle chemische stoffen beschermen. Maar hoe selecteer je dan het juiste paar? Dit kan best lastig zijn. Met ons vijfstappenplan wordt het keuzeproces een stuk eenvoudiger!

Volg onderstaande stappen:

1: Risico’s inventariseren

Wat de juiste handschoenen tegen chemicaliën zijn, is grotendeels afhankelijk van de werkzaamheden en aanwezige gevaren. Stel daarom een speciale risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor hand- en armbescherming op.

RI&E

De RI&E beschrijft de risico’s in de organisatie op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Er hoort ook een Plan van Aanpak (PvA) bij waarin de voorgenomen maatregelen staan, zoals het aanschaffen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen in de risico-inventarisatie en -evaluatie zijn:

  • Aanwezige chemische stoffen (zuren, basen, solventen etc.)
  • Concentratie en toxiciteit van de chemische stoffen
  • Duur van de blootstelling aan de chemische stoffen
  • Manier waarop de medewerkers in contact komen met de chemische stoffen (bijv. stralen, onderdompelen, spatjes)

Primaire en secundaire risico’s

Primair moeten de medewerkers beschermd worden tegen chemische risico’s. Maar toepassingen zijn zo divers dat de kans groot is dat aanvullende bescherming nodig is. Houd daarom ook rekening met secundaire risico’s, zoals het oplopen van een snijwond. In dat geval kies je voor handschoenen die ook snijbestendig zijn en voldoen aan de norm EN 388.

2: Materiaal van de coating kiezen

Chemisch bestendige handschoenen bestaan veelal uit een drager met een coating. Het materiaal van de coating bepaalt in belangrijke mate het toepassingsgebied. Elke grondstof heeft namelijk unieke eigenschappen die de handschoen wel of juist niet geschikt maakt voor bepaalde werkzaamheden. Nu je de risico’s kent kan je de juiste coating selecteren.

De meest gangbare grondstoffen zijn:  

Hieronder benoemen we de belangrijkste eigenschappen per materiaal.

Butyl

Butyl is ideaal voor toepassingen die een zeer hoge, gerichte chemische bescherming vereisen. Het biedt een uitstekende weerstand tegen esters, ketonen, aldehyden, alcoholen en organische zuren en logen. Daarnaast is het de beste keuze voor toepassingen met bijvoorbeeld aceton. Butyl is bovendien een soepele en elastische kunststof, ook bij lage temperaturen.

Het materiaal is niet geschikt voor langdurig contact met aromatische en gechloreerde oplosmiddelen en biedt een lage bescherming tegen koolwaterstoffen. Ook de mechanische eigenschapen zijn niet optimaal. Wij hebben in ons assortiment de volgende handschoen:

Latex

Latex is inzetbaar tegen waterige oplossingen, alcoholen en zuren. Daarnaast biedt het soepelheid en een goede snij- en perforatieweerstand. Het materiaal is ongeschikt voor minerale oplosmiddelen en oliën en voor mensen met een (directe of opgebouwde) latexallergie. Voorbeeld van dit soort handschoenen zijn:

PVC

PVC is geschikt voor werkzaamheden met zuren, logen, hydraulische olie, aromatische oplosmiddelen en alcohol. Daarnaast biedt het een goede schuurweerstand. Verder is het materiaal relatief stijf en niet inzetbaar tegen organische solventen. Hierbij een greep uit ons assortiment:

PVA

PVA (polyvinylalcohol) biedt een goede schuurvastheid en een uitstekende bescherming tegen alifatische, aromatische en gechloreerde oplosmiddelen. Het is ongeschikt voor waterige oplossingen. Wij hebben het volgende model in ons assortiment:

Neopreen

Neopreen beschermt tegen zuren, logen, oliën, vetten en bepaalde oplosmiddelen. Daarnaast biedt het een goede schuur- en snijbestendigheid en zekere mate van vlambestendigheid. Verder is neopreen een soepele stof. Voorbeelden van neopreen handschoenen zijn:

Nitril

Nitril biedt een goede bescherming tegen basen, brandstoffen, oliën, (dierlijke) vetten en vele oplosmiddelen en esters. De snij- en perforatieweerstand is ook goed. Het materiaal is niet bestand tegen oxiderende zuren, stikstof en ketonen en minder soepel dan bijvoorbeeld neopreen. Hieronder een overzicht van 3 modellen:

Man maakt deksel open met chemische handschoenen aan

3: Mate van bescherming bepalen

Nu je de belangrijkste eigenschappen van de coatingmaterialen kent zou je al ongeveer moeten weten welk soort chemische handschoenen benodigd zijn. Er zijn echter nog een aantal essentiële zaken waar je rekening mee dient te houden.

Normering en prestaties

Voor chemisch bestendige handschoenen geldt de normering EN ISO 374-1: 2016, waarin achttien chemicaliën staan gedefinieerd. Volgens deze norm worden drie belangrijke zaken uitvoerig getest: de weerstand tegen permeatie (EN 374-2) en degradatie (EN 374-4) en de doorbraaktijd.

Gedefinieerde chemicaliën

De testen worden uitgevoerd met achttien soorten chemicaliën. Ze staan vermeld in onderstaande tabel.

Codeletter  Stof
A Methanol
B Aceton
C Acetonitril
D Dichloormethaan
E Koolstofdisulfide
F Tolueen
G Diëthylamine
H Tetrahydrofuraan
I Ethylacetaat
J n-Heptaan
K Natriumhydroxide 40%
L Zwavelzuur 96%
M Salpeterzuur 65%
N Azijnzuur 99%
O Ammoniak 25%
P Waterstofperoxide 30%
S Fluorwaterstofzuur 40%
T Formaldehyde 37%

De testmethode is beschreven in EN 16523-1.

Permeatie index

Permeatie betekent dat vloeistoffen op moleculair niveau doordringen. Het gaat door het materiaal zelf heen, dat zich als een soort spons gedraagt. Er hoeft dus geen sprake te zijn van scheurtjes of gaatjes. De permeatie index geeft aan hoe lang de werkhandschoenen gebruikt kunnen worden zonder chemische vloeistoffen te absorberen.

Doorbraaktijd

De doorbraaktijd is de snelheid waarmee een chemische stof, op moleculair niveau, kan doordringen. Hoe hoger de permeatie index, hoe langer de doorbraaktijd en hoe beter de handschoenen zullen beschermen.

Elke chemische stof wordt op basis van de doorbraaktijd voorzien van een prestatieniveau (van 1 tot 6).

 Gemeten doorbreektijd (min)   Permeatie prestatie    
>10 1
>30 2
>60 3
>120 4
>240 5
>480 6

Degradatie

Degradatie verwijst naar de fysieke verandering van de handschoenen door de inwerking van chemicaliën. Ze kunnen ze bijvoorbeeld verstijven, opzwellen of van kleur veranderen.

Drie types chemische handschoenen

Op basis van de testresultaten worden de handschoenen als volgt gecategoriseerd:

  • Type A: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 30 minuten voor ten minste zes chemicaliën
  • Type B: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 30 minuten voor ten minste drie chemicaliën
  • Type C: doorbraaktijd is gelijk of groter dan 10 minuten voor ten minste één chemische stof

Chemische pictogrammen

Chemisch bestendige handschoenen zijn voorzien van een erlenmeyer pictogram. Boven het icoon staat de normering en het type (A, B of C). Onder het pictogram vind je de codeletters van de chemische stoffen waartegen bescherming wordt geboden.

De norm EN 374-5 heeft eigen iconen en beschrijft de eisen waaraan handschoenen moeten voldoen om te beschermen tegen virussen en bacteriën.

4: Aanvullende wensen bepalen

Chemisch bestendige handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Daarnaast kan je kiezen voor een voering en gladde of reliëfafwerking.

Dikte

De dikte van een chemisch bestendige handschoen heeft invloed op de vingergevoeligheid en het draagcomfort. Hoe dunner het materiaal, hoe meer geschikt voor precieze werkzaamheden. Dikke varianten zijn vaak prettig voor langdurige heavy duty toepassingen.

Lengte

De lengte van een chemisch bestendige handschoen varieert van ongeveer 270 millimeter tot 800 millimeter. Moeten de polsen en armen ook beschermd worden? Kies dan voor een lang model.

Man draagt een gele overall en zwarte lange chemisch bestendige handschoenen en voegt met een slang vloeistof toe aan een tank

Afwerking binnenkant

Is er behoefte aan een voering? En zo ja, van welk materiaal? (Gevlokt) katoen ademt en neemt vocht op. Interlock katoen is dubbel gebreid voor extra stevigheid. Jersey en tricot zijn luchtige, van nature rekbare stoffen en polyester en nylon zijn zowel stevig als licht.

Is makkelijk aan- en uittrekken een vereiste? Kies dan voor een gechloreerde afwerking.

Afwerking buitenkant

Vereisen de werkzaamheden een goede grip? Ga dan voor een reliëfafwerking. Gladde handschoenen zijn goed geschikt voor toepassingen waarbij sporen op aangeraakte objecten niet gewenst zijn. 

5: De juiste maat kiezen

Als laatste maar niet minder belangrijk: de maatbepaling. Voor zowel de bescherming als het draagcomfort is het essentieel dat de handschoenen goed passen. Een te klein exemplaar belemmert je in je bewegingsvrijheid en zal sneller slijten. Bij te grote handschoenen is de kans groot dat ze uitvallen.

Raadpleeg ons blogitem De juiste maat werkhandschoenen kopen voor handige meetmethodes.

Chemisch bestendige handschoenen kopen?

Heb je alle stappen doorlopen? Mooi! Dan weet je als het goed is welke chemisch bestendige handschoenen je aan moet schaffen.

Wij bieden een zeer uitgebreid en professioneel aanbod aan handschoenen voor chemicaliën. In onze webshop vind je voor elk doeleinde een passend exemplaar van goede kwaliteit. Daarnaast is alles concurrerend geprijsd.

Mochten er nog vragen zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via het telefoonnummer +31 85 065 69 29. Je kan natuurlijk ook een e-mail sturen. We helpen je graag verder.