Bruine werkschoenen met vetersluiting

Wanneer moet je werkschoenen vervangen?

Het dragen van veiligheidsschoenen is essentieel op de werkvloer. Of je nu in de bouw, logistiek of industrie werkt, goede en betrouwbare schoenen zijn van groot belang om je voeten te beschermen tegen mogelijke gevaren op de werkvloer. Het is van cruciaal belang dat je veiligheidsschoenen altijd voldoen aan de meest recentelijke geldende normen om maximale bescherming te waarborgen. Lees alles over de vernieuwde normeringen voor werkschoenen.

Maar, we weten heel goed dat het soms moeilijk is om te bepalen wanneer het weer tijd is om je paar te vervangen. In dit blog lees je over wat de (on)zichtbare tekenen zijn en krijg je ook simpele tips hoe je slijtage kunt voorkomen.

Hoe weet je wanneer het tijd is om je oude paar werkschoenen in te ruilen?

In de meeste gevallen gaan werkschoenen ongeveer een jaar mee voordat ze vervangen moeten worden, tenzij er sprake is van extreme slijtage. Soms kunnen ze bij goed gebruik en onderhoud anderhalf tot twee jaar meegaan, maar daarna is het zeker tijd om nieuwe schoenen aan te schaffen. Het is ook belangrijk om voor de zekerheid regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen.

Er zijn 6 (on)zichtbare tekenen dat je werkschoenen toe zijn aan vervanging.

Voorbeelden van zichtbare schade bij werkschoenen

  • Slijtage van de buitenzool
    Een versleten buitenzool is een duidelijk teken dat je schoenen niet langer de nodige grip en stabiliteit bieden die ze oorspronkelijk deden. Als de zolen glad geworden zijn of als er scheuren ontstaan, loop je het risico uit te glijden of je evenwicht te verliezen op gladde oppervlakken. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen.
  • Beschadigd bovenwerk
    Het bovenwerk van je veiligheidsschoenen is het deel dat je voeten beschermt tegen vallende objecten, scherpe voorwerpen en andere potentiële gevaren. Als het bovenwerk beschadigd is, bijvoorbeeld door gaten of scheuren, verliest het zijn beschermende eigenschappen.
  • Overige plekken
    Ook kan het zo zijn dat er slijtage ontstaat op andere plekken zoals de (hiel-)voering en bijvoorbeeld slijtage op de (kruip-)neus bij veel knielende werkzaamheden.

Wat zijn de onzichtbare tekenen? 

  • Verlies van demping: krijg je snel pijn in je rug, voeten of knieën?
    Een belangrijk aspect van veiligheidsschoenen is de demping die ze bieden. Dit zorgt ervoor dat je voeten comfortabel blijven tijdens langdurige staande periodes en helpt blessures te voorkomen. Na verloop van tijd kan de demping in je schoenen afnemen, waardoor je minder ondersteuning krijgt en meer kans hebt op vermoeidheid of pijnlijke voeten. Als je merkt dat je schoenen niet langer dezelfde mate van comfort bieden als voorheen, dan is het tijd om nieuwe aan te schaffen.
  • Hebben de schoenen schade opgelopen door een zwaar of scherp object dat erop is gevallen?
    Zelfs bij een licht ongeval kan het zijn dat de veiligheidsneus niet meer voldoende bescherming biedt. In dat geval is het belangrijk om de schoenen direct te vervangen. Soms is de schade alleen aan de binnenkant van de werkschoen te zien, zoals een scheur. Of er is een klein scheurtje dat onopgemerkt steeds groter wordt. Controleer daarom vaak ook de binnenkant!
  • Blijven je werkschoenen vochtig?
    Dat duidt erop dat de vochtregulatie niet optimaal meer is. Het zou kunnen zijn dat achtergebleven zout uit transpiratie de voering dichtgemaakt heeft. Nieuw transpiratievocht gaat niet voldoende weg en blijft in de voering zitten.

6 simpele tips om voortijdige slijtage te voorkomen

Hier zijn enkele eenvoudige tips waarmee je je werkschoenen maanden langer kunt laten meegaan. Dit heeft niet alleen voordelen voor je comfort, maar ook voor je portemonnee.

  • Wissel werkschoenen af
    Om ervoor te zorgen dat je schoenen in goede staat blijven, is het slim om twee of meer paar afwisselend te dragen. Op deze manier kan het ene paar goed ventileren terwijl je het andere paar draagt. Zorg er ook voor dat je de schoenen op de juiste manier laat drogen. Vermijd bijvoorbeeld het plaatsen van de schoenen bij een verwarming, omdat dit kan leiden tot uitdroging of scheuren van de materialen. Verwijder indien mogelijk ook de binnenzolen om ervoor te zorgen dat ook de binnenkant goed kan drogen. Wanneer je je schoenen laat luchten, maak dan alle veters los en breng de tong van de schoen volledig naar voor.

    Het is echter niet aan te raden om een reservepaar schoenen ongebruikt in de kast te laten staan. Na ongeveer twee jaar is het materiaal van de schoenen niet meer zo goed als toen ze nieuw waren. Als een schoen te lang ongedragen blijft, kunnen er verschillende problemen optreden zoals uitdroging van het leer en loslatende zolen.
  • Zorg voor de juiste bescherming van veiligheidsschoenen die passen bij jouw werkzaamheden

    Het is hierbij erg belangrijk om te weten dat werkschoenen in verschillende veiligheidsklassen worden ingedeeld.

    Lees hiervoor onze blog: Nieuwe normeringen voor veilgheidsschoenen en -laarzen.
  • Maak je schoenen dagelijks schoon
    Naast regelmatig wisselen en goed drogen, is het belangrijk om dagelijks het vuil van je schoenen te verwijderen met behulp van een droge schoenborstel. Als je werkschoenen van textiel of synthetische stoffen zijn, kun je ze reinigen met warm water, zeep en een sponsje.
  • Smeer je schoenen regelmatig in
    Door je schoenen regelmatig in te smeren met schoenvet of te behandelen met een impregneerspray behouden je schoenen flexibiliteit en blijven ze waterafstotend.
  • Gebruik een schoenlepel
    Een schoenlepel gebruik je om sneller en makkelijker in je schoenen te kunnen. Maar zo zorg je er ook voor dat de hiel minder snel slap wordt en minder snel slijt.
  • Draag de juiste schoenmaat in combinatie met goede werksokken
    Verder is het belangrijk om de juiste maat schoenen te dragen om voetproblemen te voorkomen. Kies ook voor goede werksokken die antibacterieel zijn, ademen en geschikt zijn voor intensief gebruik.
Werkschoenen met een potje ledervet

Ben je op zoek naar kwalitatieve en betaalbare veiligheidsschoenen?

Kortom, we adviseren je om je werkschoenen regelmatig te controleren op slijtage. Door optijd te investeren in nieuwe werkschoenen voorkom je onnodige risico's op je werkplek.

Ontdek dus nu ons brede collectie met de voordeligste prijzen. Er is voor ieder wat wils: sterke S3 werkschoenen, hippe sneaker werkschoenen, of extra brede veiligheidsschoenen.

Persoonlijke service staat bij PBM discounter hoog in het vaandel. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via +31 85 065 69 29. We helpen je graag bij het kiezen van de juiste werkschoenen.

Naast goede veiligheidsschoenen is het vaak ook belangrijk om andere beschermingsmiddelen te hebben, zoals werkkleding, werkhandschoenen, veiligheidsbrillen, oorkappen en veiligheidshelmen. Neem dus zeker een kijkje in ons assortiment!