
Normeringen voor werkschoenen & werklaarzen
Een veilige werkdag begint bij de juiste werkschoenen. Voor de beste bescherming is het belangrijk te letten op de juiste veiligheidsnormen. Niet elke werkschoen biedt namelijk hetzelfde niveau van bescherming, en afhankelijk van je beroep zijn bepaalde normen zelfs verplicht.
Veiligheidsschoenen worden getest volgens strenge eisen om zeker te weten dat ze bestand zijn tegen specifieke risico's, zoals zware impact, doorboring van scherpe objecten of elektrische gevaren. Omdat de risico's per werkomgeving verschillen, is het essentieel om de schoen te kiezen die past bij jouw werk en de daarbij horende veiligheidsnorm. Afhankelijk van je beroep zijn bepaalde normen zelfs verplicht. In veel sectoren geldt een minimale norm waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen, zoals de verplichte SB-norm of de PL- en PS-normering die gelden in specifieke sectoren.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende veiligheidsnormen die werkschoenen hebben en helpen we je te bepalen welke norm voor jouw situatie de beste keuze is. Zo zorg je dat jouw voeten maximaal beschermd zijn tijdens je werkdag.
Nieuwe normering ISO 20345:2022
Elke werkschoen valt onder een officiële veiligheidsnorm. Sinds 2023 geldt de nieuwe veiligheidsnorm EN ISO 20345:2022 als wettelijke ISO-norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. Deze vernieuwde normering brengt een aantal updates en nieuwe veiligheidseisen met zich mee, zoals extra bescherming, een energie absorberende hak en een verhoogde elektrische weerstand. De oude norm EN ISO 20345:2011 is nog vijf jaar geldig.
Deze normeringen worden aangeduid met EN 345. Afhankelijk van je beroep is het verplicht om werkschoenen te dragen die aan een specifieke norm voldoen.
Welke bescherming een schoen precies biedt, wordt aangegeven met een S-codering. De S staat voor ‘safety', gevolgd door een cijfer of lettercombinatie die verwijst naar eigenschappen zoals antislip of waterdichtheid.
Zo kan je de perfecte schoen volgens de nieuwe norm vinden, afgestemd op jouw werkzaamheden en werkomgeving.

Verplichte SB-normering
Binnen de normeringen voor werkschoenen bestaan er verschillende veiligheidsklassen. Let er daarom goed op of een werkschoen binnen de benodigde S-classificaties valt.
Deze S-normeringen zijn opgedeeld in twee groepen: normen voor werkschoenen en normen voor werklaarzen.
Er is een basisnorm die voor elk soort werkschoen geldt, namelijk de SB-classificatie. Deze klasse voldoet aan de basiseisen die voor elke schoen van toepassing zijn. Deze schoenen moeten een gesloten hiel en een veiligheidsneus hebben. Ook moet de zool voorzien zijn van slipweerstand. Met een antislip loopzool wordt uitglijden voorkomen en heb je meer grip.

Ga snel naar de hoofdstukken:
De verschillende veiligheidsklassen
De veiligheidsnormen voor werkschoenen lopen van S1 tot en met S3. Binnen deze classificaties zijn ook variaties, aangeduid met letters. Bekijk onderstaande veiligheidsnormen voor uitleg.
Klasse S1
De S1-klasse voor werkschoenen bestaat uit de volgende variaties:
-
S1
-
S1P
-
S1PS
-
S1PL
S1 gaat over een schoen die geschikt is voor droge werkomstandigheden of droge werkomgevingen waar een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een energie absorberende hak essentieel zijn. Hierbij is er keuze uit diverse materialen, waaronder staal en aluminium, of metaalvrije neuzen gemaakt van composiet of kunststof. De neus biedt bescherming bij vallende voorwerpen en tegen stoten.
S1P-veiligheidsschoenen voldoen aan alle kenmerken van S1, met de toevoeging van een stalen anti perforatie-tussenzool. Anti perforatie-tussenzolen bieden bescherming tegen scherpe voorwerpen, zodat de voet niet gewond raakt bij lopen op onder andere glasscherven of metalen objecten zoals een spijker. Deze tussenzolen worden gemaakt van materialen als staal of kevlar.
De S1PS-veiligheidsklasse heeft dezelfde kenmerken als een S1-schoen. Hierbij is een niet-stalen anti perforatiezool toegevoegd die getest is op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
Een werkschoen met S1PL-veiligheidsklasse voldoet aan de kenmerken van S1 plus een niet-stalen of composiet anti perforatie-zool. Deze is getest op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
Klasse S2
De S2-veiligheidsklasse heeft dezelfde eigenschappen als S1 en biedt uitkomst in vochtige omstandigheden. S2 heeft namelijk een waterafstotend bovenmateriaal.
Klasse S3
De S3-veiligheidsnormering bestaat uit de volgende klassen:
-
S3
-
S3S
-
S3L
S3-schoenen zijn een combinatie van S1P en S2. Dit betekent dat deze werkschoenen een veiligheidsneus hebben, een stalen antiperforatie-veiligheidszool hebben en antistatisch en waterafstotend zijn. Daarom zijn ze geschikt voor uiteenlopende werkomstandigheden, wat S3 werkschoenen ook heel populaire schoenen maakt.
S3S-schoenen voldoen aan alle eisen van een S3-schoen en ze hebben een niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
De S3L-klasse is hetzelfde als S3, aangevuld met een niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
Veiligheidsnormen voor werklaarzen
Werklaarzen hebben S-classificaties van S4 tot en met S7. Sommige klassen hebben extra variaties, aangeduid met een letter.
S4-norm
Een veiligheidslaars die aan de S4-norm voldoet, heeft een veiligheidsneus, is antistatisch en heeft een grove, antislipzool. Deze werklaarzen zijn ontworpen voor veeleisende werkomgevingen, waar een volledig waterdicht ontwerp en een hittebestendige zool nodig zijn. Door het materiaal dat gebruikt wordt, zoals PU, kunststof en rubber, is het geschikt voor natte en droge omstandigheden.
S5-norm
De S5-norm bestaat uit de klassen:
-
S5
-
S5S
-
S5L
Een laars met S5-normering voldoet aan alle eigenschappen van S4, maar dan inclusief een tussenzool en antislip profiel. De klasse S5S heeft een niet-stalen antiperforatiezool die getest is op een spijker van 3,0 millimeter in diameter. De S5L-klasse is voorzien van een niet-stalen antiperforatiezool die getest is op een spijker van 4,5 millimeter diameter.
S6-norm
Werklaarzen met de S6-norm zijn volledig waterdicht, inclusief de loopzool. Hierdoor kan geen druppel water door de werklaars heen komen. Deze waterdichte laarzen hebben verder dezelfde kwaliteiten als de S2-norm. Zo is deze laars voorzien van schokdemping in de hiel.
S7-norm
De S7-norm bestaat uit de volgende veiligheidsklassen:
-
S7
-
S7S
-
S7L
De S7 klasse heeft dezelfde eigenschappen als S3-werkschoenen en is dus voorzien van een stalen tussenzool.
De S7S-klasse heeft een niet-stalen antiperforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
S7L-schoenen zijn getest op een spijker met een diameter van 4,5 mm en bieden verhoogde bescherming tegen penetratie. De toevoeging van een niet-metalen of metalen antiperforatiezool maakt deze norm geschikt voor werk in bijvoorbeeld de bouw.
Alle S-normen op een rij
S veiligheidsklasse |
Kenmerken |
SB |
De SB norm voldoet aan de basiseisen voor werkschoenen. Dit betreft een gesloten hiel, veiligheidsneus en slipweerstand. Deze kenmerken gelden voor alle werkschoenen en werklaarzen. |
Werkschoenen |
|
S1 |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak. |
S1P |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, stalen antiperforatie tussenzool. |
S1PS |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 3,0 mm. |
S1PL |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 4,5 mm. |
S2 |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, waterafstotend bovendeel. |
S3 |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, stalen antiperforatie tussenzool, waterafstotend bovendeel. |
S3S |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, waterafstotend bovendeel, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 3,0 mm. |
S3L |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, waterafstotend bovendeel, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 4,5 mm. |
Werklaarzen |
|
S4 |
Antistatisch, veiligheidsneus, antislip, waterdicht. |
S5 |
Antistatisch, veiligheidsneus, antislip, waterdicht, stalen antiperforatiezool en grof antislipprofiel. |
S5S |
Antistatisch, veiligheidsneus, antislip, waterdicht, grof antislipprofiel, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 3,0 mm. |
S5L |
Antistatisch, veiligheidsneus, antislip, waterdicht, grof antislipprofiel, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 4,5 mm. |
S6 |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, volledig waterdicht inclusief loopzool. |
S7 |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, stalen antiperforatie tussenzool, volledig waterdicht. |
S7S |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, volledig waterdicht, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 3,0 mm. |
S7L |
Antistatisch, gesloten hiel, schokdemping in de hak, volledig waterdicht, niet-stalen antiperforatiezool getest op een spijker met een diameter van 4,5 mm. |
Extra normeringen voor veiligheidsschoenen
Naar de standaard S-normeringen zijn er ook optionele toevoegingen zoals de onderstaande normeringen:
- SRC: Beste antislip eigenschappen
- A: Antistatisch
- HI: Hielisolatie tegen hitte
- HRO: Zool biedt bescherming tegen hitte en hete deeltjes (hittebestendige zool)
- WR: Waterdicht geheel
- E: Energie absorptie weerstand in de hiel
- ESD: Bescherming tegen elektrostatische ontlading
Werkschoenen kopen?
In ons assortiment zijn de beste werkschoenen en veiligheidslaarzen te vinden in alle verschillende veiligheidsnormen, afgestemd op bepaalde vakgebieden. Of je nu zoekt naar de basisvereisten van de SB-norm of een model met een fo fuel oil-bestendige zool. Zelfs aan de nieuwste eisen zoals de ps-normering, pl-normering en nieuwe beschermingsniveaus is gedacht.
En dat voor de laagste prijzen. Bekijk alle schoenen en laarzen en bestel vandaag nog. Dan verzenden wij binnen 1 werkdag. Heb je persoonlijk advies nodig of heb je vragen? Bel ons gerust via +31 85 065 69 29. Wij helpen je graag weer op weg.