Latexvrije wegwerphandschoenen

Latexvrije wegwerphandschoenen bieden de beste bescherming als je allergisch bent voor latex (natuurrubber). Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en worden toegepast in omgevingen waar hygiëne van essentieel belang is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie en medische sector. Op deze pagina vind je verschillende latexvrije disposable handschoenen van nitril, vinyl en polyethyleen.

Lees meer
36 resultaten (1-36)
Sorteren op:

Hoe merk je dat je allergisch bent voor latex?

Latex bevat van nature honderden eiwitten en een deel hiervan kan verschillende, soms ernstige, klachten veroorzaken. Gebruikers van latex werkhandschoenen kunnen binnen enkele minuten tot uren last krijgen van uitslag en jeuk op de handen en polsen. Bij langdurig dragen is er een verhoogde kans op eczeem. Daarnaast kan een allergische reactie zich uiten rond de ogen (rode, tranende ogen), neus (loopneus, niezen) en longen (kortademigheid), vooral wanneer het door de lucht verspreid wordt. Dit komt vaak voor bij gepoederde latex handschoenen. Symptomen die minder vaak voorkomen zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en duizeligheid. Wanneer je allergisch bent voor latex is het dus van belang dat je contact met deze stof zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Nitril en vinyl als alternatief voor latex

Bij allergische reacties zijn latexvrije werkhandschoenen van nitril een goed alternatief. Deze worden gemaakt van synthetische polymeren, die dezelfde eigenschappen vertonen als rubber. Ze zijn qua comfort, pasvorm en stevigheid vergelijkbaar met latex handschoenen. Bijkomend voordeel is de goede weerstand tegen oliën en vetten. Net als nitril is vinyl een goed alternatief voor mensen met een overgevoeligheid voor latex. Bovendien zijn vinyl handschoenen bestendig tegen oliën, vetten, zuren en basen. Een nadeel is dat ze kwetsbaarder en dus minder lang houdbaar zijn.

Verschillende kleuren latexvrije wegwerphandschoenen

Disposable latexvrije werkhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Felgekleurde exemplaren maken de gebruiker bewuster van de handschoen én van het belang om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Voor een bedrijf met verschillende afdelingen kan het handig zijn om met meerdere kleuren handschoenen te werken. Als de ene zone een oranje exemplaar gebruikt en de andere een witte, dan kan je kruisbesmetting voorkomen. Dit wordt ook wel ‘colour coding’ genoemd.

Blauwe handschoenen zijn populair in de voedingsindustrie omdat er geen blauwe ingrediënten bestaan. Mocht er onverhoopt iets misgaan en een stukje handschoen in het voedsel terechtkomen, dan is het materiaal direct herkenbaar. In de zorg wordt ook veel gewerkt met blauwe latex wegwerphandschoenen.

Hoe maak je optimaal gebruik van disposable latexvrije handschoenen?

We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor en tijdens het dragen van latexvrije wegwerphandschoenen voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik de juiste maat.
  • Was en desinfecteer je handen grondig, voordat je de handschoenen aantrekt.
  • Draag geen ringen, horloges etc. om perforaties en scheuren te voorkomen.
  • Doe voor het aantrekken een visuele check. Zijn er beschadigingen zichtbaar?
  • Raak tijdens het dragen zo min mogelijk je gezicht aan.
  • Trek de gebuikte handschoenen op de juiste wijze uit (zie hieronder) voor een goede hygiëne.

Handschoenen veilig uitrekken

  1. Pak met je vingers de buitenkant van de handschoen.
  2. Trek de handschoen uit en houdt die vast in de bal van de hand.
  3. Schuif met twee schone vingers onder de andere handschoen.
  4. Trek de handschoen uit en gooi de handschoenen meteen weg.

Latexvrije wegwerphandschoenen kopen?

Disposable latexvrije werkhandschoenen zijn voordelig en eenvoudig te bestellen in onze webshop. Vooral de poedervrije nitril wegwerphandschoenen van OXXA zijn erg populair. Ontdek het assortiment en neem voor persoonlijk advies gerust vrijblijvend contact met ons op!