Zelf asbest verwijderen: welke persoonlijke beschermingsmiddelen?
Werken met asbest kan nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengen. Vooral bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels zijn de gezondheidsrisico’s erg groot. Wanneer je asbest gaat verwijderen is het dan ook erg belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen. In dit blog vertellen we waarom PBM ingezet moeten worden en welke goed geschikt zijn. Daarnaast benoemen we de spelregels waaraan je je moet houden bij het zelf verwijderen van asbest.
Wanneer is asbest schadelijk en wat zijn de risico’s?
Asbest is de verzamelnaam voor in de natuur gevormde mineralen opgebouwd uit fijne, onwaarneembare vezels. Als het gaat om de schadelijkheid van asbest is het belangrijk om onderscheid te maken tussen hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels goed vast in het materiaal waardoor ze niet gemakkelijk in de lucht kunnen komen. Pas na een mechanische bewerking als boren en zagen komen de deeltjes vrij en ontstaat er een gezondheidsgevaar. In het algemeen geldt: hoe langer u wordt blootgesteld aan asbestvezels en hoe hoger de concentratie, hoe groter het risico. Daarnaast speelt het soort asbestvezel een rol; blauw asbest geldt als meest gevaarlijke soort, gevolgd door de bruine en witte variant. Blauwe asbest is ook in kleine hoeveelheden erg gevaarlijk. Op den duur kan blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsproblemen als longkanker en stoflongen veroorzaken. De meeste ziekten zullen pas tussen 20 en 40 jaar na het in aanraking komen met asbest merkbaar worden.
Asbest verwijderen als particulier: de spelregels
Als particulier is het alleen toegestaan om asbest te verwijderen zonder de materialen te beschadigen of slopen. Dit om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen die de gezondheid kunnen aantasten. Daarnaast mag de oppervlakte niet groter zijn dan 35 m2. Geschroefde platen met daarin hechtgebonden asbestvezels, vloertegels en niet-gelijmde vloerbedekking mag je zelf verwijderen. Uiterlijk vijf dagen voor de werkzaamheden moet je wel eerst een sloopmelding doen bij de gemeente. Je hebt namelijk officieel toestemming nodig en de gemeente kan meer vertellen over de voorzorgsmaatregelen en waar je het materiaal kwijt kunt. Minimaal twee dagen van tevoren moet nog een melding gedaan worden om de datum van de start kenbaar te maken.
Adembescherming
Asbestvezels kunnen het lichaam binnendringen door contact met de huid, inname via de mond en door inademing. In veruit de meeste gevallen komen asbestvezels via de ademhaling binnen en dit is meteen de meest schadelijke manier. Wanneer een relatief grote asbestvezel wordt ingeademd, is het lichaam namelijk niet in staat om deze af te breken. Het is daarom erg belangrijk om bij het verwijderen van asbest goede adembescherming te gebruiken. Welk soort het meest geschikt is, hangt onder meer af van de duur van de werkzaamheden en risicoklasse van de asbestsanering.
Stofmaskers
Voor het verwijderen van asbest mag alleen een stofmasker gebruikt worden die voldoet aan de FFP3 kwaliteit, deze maskers bieden effectieve bescherming (tot 50 keer de grenswaarde) tegen stofdeeltjes van giftige tot zeer giftige stoffen. Deze asbestmaskers zijn geschikt voor incidentele, kortdurende werkzaamheden en voor mensen zonder stoppels of baard, aangezien dit de aansluiting belemmert. Voor meer informatie hierover verwijzen we je door naar ons blog Baardgroei maakt adembescherming onbetrouwbaar. Hieronder vind je geschikt FFP3 stofmaskers voor asbestsanering.
Gelaatsmaskers
Halfgelaatsmaskers bedekken de mond, neus en kin en sluiten beter aan op het gezicht dan stofmaskers. De Moldex 7002 in combinatie met een P3 filter, zoals de Moldex 9030, is goed geschikt voor het zelf verwijderen van asbest. Voor langdurige werkzaamheden raden we een volgelaatsmasker, zoals de Moldex 9002, met een P3 filter aan. We hebben tevens geschikte gelaatsmaskers en filters van de topmerken 3M en Spasciani in het assortiment. Ook voor gelaatsmaskers geldt dat door baardgroei kleine vervuilingen binnen kunnen dringen.
Lichaamsbescherming
Om te voorkomen dat asbestvezels binnendringen door contact met de huid, moet het lichaam goed beschermd worden. We raden een wegwerpoverall met capuchon aan. De OXXA Cover Plus 6905, OXXA Owen 8250 en de AlphaTec 1500 Plus zijn populaire asbest pakken.
Handbescherming
Bescherm de handen met niet-doorlatende handschoenen en maak ze goed vast aan uw overall met behulp van tape. Zorgt dat alle randen helemaal zijn afgedicht zodat er geen asbestvezels kunnen binnendringen. De OXXA Nitrile-Chem 41-200 zijn goed geschikt voor asbestsanering. De handschoenen hebben een hoogwaardige nitril-coating en een comfortabele katoenen voering. Daarnaast zijn ze voorzien van een antislipprofiel voor een goede grip in natte omstandigheden. Bovendien geven de OXXA Nitrile-Chem handschoenen een ultieme vingergevoeligheid.
Voetbescherming
Draag bij het verwijderen van asbest ook overlaarzen of niet-doorlatende werkschoenen, zoals de Majestic PVC zwarte werklaars, om de voeten te beschermen.
Oogbescherming
Asbestdeeltjes in de ogen kan grote consequenties met zich meebrengen en daarom is het noodzakelijk oogbescherming te dragen. Wij raden de Bollé Cobra TPR COBTPRPSI ruimzichtbril aan. Een volgelaatsmasker is voorzien van geïntegreerde oogbescherming.
PBM voor asbestsanering kopen?
Veilig werken met asbest vraagt om goede persoonlijke beschermingsmiddelen. Wij verkopen diverse PBM voor asbestverwijdering. Bekijk het online aanbod in onze webwinkel en neem gerust contact (+31 85 065 69 29) op met onze productspecialist bij vragen.