Man met stofmasker, veiligheidsbril en gehoorkap kijkt naar de camera

Welke ademhalingsbescherming moet ik kiezen?

Er bestaan vele vormen van ademhalingsbescherming, variërend van een eenvoudig wegwerpstofmasker tot een onafhankelijk ademhalingssysteem. Voor een optimale bescherming is het belangrijk om het juiste beschermingsmiddel toe te passen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van adembescherming en helpen we je bij het selecteren van het meest geschikte middel voor jouw situatie.

De werkomstandigheden

Welk soort ademhalingsbescherming je nodig hebt, hangt af van de volgende omstandigheden:

 • Welke stoffen, gassen of dampen eventueel kunnen worden ingeademd en de gezondheidsrisico’s die daaraan verbonden zijn
 • De maximaal toegestane concentratie van een stof (grenswaarde)
 • De werklocatie en de voorzieningen
 • De duur van de werkzaamheden

Welke soorten adembescherming bestaan er?

De verschillende soorten adembescherming kunnen grofweg in twee groepen worden ingedeeld: afhankelijke adembescherming en onafhankelijke adembescherming. Afhankelijke adembescherming zuivert de omgevingslucht met een filter en onafhankelijke adembescherming voert schone lucht aan.

Voorbeelden van afhankelijke ademhalingsbescherming:

Voorbeelden van onafhankelijke adembescherming:

 • Zuurstofgenerend toestel
 • Persluchttoestel

Afhankelijke adembescherming of onafhankelijke adembescherming

De voorwaarden voor het gebruik van afhankelijke adembescherming zijn:

 • Meer dan 19% zuurstof aanwezig
 • Concentratie van een stof, damp of gas is niet hoger dan de toegestane limiet
 • Geen besloten ruimte
 • Geen ongekende substanties of mengsels


In de volgende gevallen is het noodzakelijk om onafhankelijke adembescherming te gebruiken:

 • Als aan de voorwaarden voor het gebruik van afhankelijke adembescherming niet wordt voldaan
 • Bij langdurige werkzaamheden
 • In snel veranderende en onbekende situaties

Stofmaskers

Stofmaskers bieden bescherming tegen stof, nevel, rook en vezels. Wegwerpstofmaskers worden gekenmerkt door een FFP-code (FFP1, FFP2, FFP3), welke het prestatieniveau aangeeft. FFP1 maskers hebben een filterefficiëntie van minimaal 78% en de kwaliteitsaanduiding FFP2 staat voor een minimale efficiëntie van 92%. FFP3 maskers hebben een minimale efficiëntie van 98% en bieden dus de beste adembescherming.

Of je een FFP1-, FFP2- of FFP3-masker nodig hebt, is afhankelijk van hoe schadelijk de stof in de werkruimte is en hoeveel ervan vrijkomt. Met behulp van de MAC-waarde kan je bepalen of je veilig in de ruimte kan werken. Meer informatie over de MAC-waarde vind je in ons blogitem adembescherming regelgeving.

Stofmaskers kunnen extra codes bevatten; D, R, NR en V. De betekenis van deze codes wordt hieronder uitgelegd:

 • D: deze vermelding geeft aan dat het masker een dolomiettest is ondergaan en voor meerdere shifts (binnen één dag) ingezet kan worden.
 • R/NR: 'R' (reusable) betekent dat het masker gereinigd en hergebruikt kan worden. Maskers met de code 'NR' (non-reusable) zijn niet herbruikbaar.
 • V: deze vermelding houdt in dat het masker is uitgerust met een uitademventiel, wat het comfort verhoogt.
Pratende mannen met stofmasker, veiligheidsbril en helm op de bouwplaats

3M stofmaskers

Ons assortiment bevat stofmaskers van het topmerk 3M. 3M stofmaskers vergemakkelijken het ademhalen en bieden optimale bescherming tegen hinderlijke en/of gevaarlijke deeltjes. Bovendien zijn de maskers zeer comfortabel in het gebruik.

De 3M Aura 9300+ serie bestaat uit FFP1-, FFP2- en FFP3-stofmaskers. Deze serie is het resultaat van grensverleggende ideeën, technologieën en materialen. Het speciale filtermateriaal en de geavanceerde lage ademweerstandfiltertechnologie zorgen voor een gemakkelijke ademhaling. Daarnaast vermindert het toppaneel met reliëf het beslaan van oogbescherming, wat resulteert in een helder gezichtsveld. Het neuspaneel vormt zich goed rondom de neus- en oogcontouren, verbetert de compatibiliteit met oogbescherming en verzekert een goed gezichtsveld. Ook hebben de stofmaskers een comfortabel hoofd- en gelaatscomfort; ze vormen zich mee met gezichtsbewegingen (praten), zijn bestand tegen inklappen, blijven goed zitten en zijn gemaakt van zacht binnenmateriaal. Bovendien is de 3M Aura uiterst gebruiksvriendelijk. Het innovatieve kinflapje maakt opzetten en aanpassen eenvoudig en de maskers zijn gemakkelijk te bewaren (vouwbaar).

OXXA stofmaskers

Tevens verkopen wij stofmaskers van het merk OXXA. OXXA stofmaskers zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben een scherpe prijsstelling. De stofmaskers zijn ontworpen op de contouren van het gezicht, wat voor een hoger comfort zorgt. Daarnaast zorgen de bevestigingselastieken voor een gelijkmatige drukverdeling op de nek, het gezicht en het hoofd. Alle OXXA maskers zijn goed te combineren met oogbescherming en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen.

Gelaatsmaskers

Een halfgelaatsmasker bedekt de neus, mond en kin en sluit beter aan dan een stofmasker, wat de veiligheid verhoogt. Een volgelaatsmasker bedekt de ogen, neus, mond en kin en beschermt dus het gehele gelaat.

De maskers zijn reeds voorzien van een filter of kunnen gecombineerd worden met een stof-, gas-, damp- of combinatiefilter naar keuze. Elk filter beschermt tegen een ander soort gevaar. Voor een optimale adembescherming is het van belang dat je het juiste filter kiest.

man met gelaatsmasker en beschermpak

3M gelaatsmaskers

In onze webshop vind je 3M halfgelaatsmaskers en 3M volgelaatsmaskers. Hieronder bespreken we een aantal topproducten.

3M 4251 halfgelaatsmasker

Halfgelaatsmaskers uit de 3M 4000-serie zijn speciaal ontworpen voor een doeltreffende en comfortabele bescherming tegen diverse gassen, dampen en stofdeelcombinaties. De maskers hebben een laag profiel waardoor het zicht niet belemmerd wordt en wat de comptabiliteit met oogbescherming verbetert. Daarnaast zorgen het lichte gewicht, goed uitgebalanceerde ontwerp en de zachte gelaatsafdichting voor een hoog draagcomfort. De inademventielen aan beide zijden verlagen de ademweerstand, wat ook bijdraagt aan het comfort. Bovendien zijn de maskers gebruiksklaar en onderhoudsvrij.

Het 3M 4251 masker is voorzien van een filter met type A1P2 en beschermt tegen fijnstof, nevel op olie- en waterbasis en organische dampen.

3M 7502 halfgelaatsmasker

Het 3M 7502 halfgelaatsmasker is uitgerust met een uitademventiel dat de ademweerstand reduceert en zorgt voor minder warmteopbouw. De dunne neusbrug, het lichte gewicht en het zachte siliconen gelaatstuk dragen ook bij aan het hoge draagcomfort. Bovendien is het masker volledig te onderhouden en duurzaam. Het 3M masker kan gecombineerd worden met verschillende 3M filters.

3M 6200 halfgelaatsmasker en 3M 6800 volgelaatsmasker

Maskers uit de 3M 6000-serie zijn extreem licht van gewicht en uitgerust met een dubbel filtersysteem, wat zorgt voor een verminderde ademweerstand, een uitgebalanceerde pasvorm en een groter gezichtsveld. Met deze maskers ben je verzekerd van een hoog draagcomfort, ook bij langdurig gebruik. Op het flexibele systeem kunnen verscheidene 3M filters worden gemonteerd.

Spasciani maskers

In onze webshop vind je ook maskers van het Italiaanse merk Spasciani. Hieronder gaan we dieper in op drie modellen.

Spasciani Duetta halfgelaatsmasker

Het Spasciani Duetta halfgelaatsmasker is comfortabel in het gebruik en is onderhoudsvrij. Het masker is te combineren met filters uit de 2000-serie, welke dankzij het Quick-Connection systeem gemakkelijk en snel te bevestigen zijn.

Spasciani TR 82 volgelaatsmasker

Het Spasciani TR 82 volgelaatsmasker biedt optimale adembescherming in zware omstandigheden. Het vizier is gemaakt van veiligheidsglas en zo ontworpen dat het een goed en breed gezichtsveld geeft. Daarnaast zorgen de luchtcirculatieventielen in het binnenmasker voor een condensvrije ruit. Bovendien is het masker comfortabel en eenvoudig in het gebruik. Ook is de TR 82 uitgerust met een spreekmembraam wat de verstaanbaarheid van de gebruiker bevordert. Er is ook een ruim assortiment Spasciani filters beschikbaar

Spasciani TR 2002 CL2 volgelaatsmasker

De Spasciani TR 2002 CL2 is een TPE volgelaatsmasker met onderdruk en een EN 148-1 schroefdraadaansluiting. Het masker is eenvoudig in het gebruik en het vizier geeft een panoramisch zichtveld. Dankzij de vijf verstelbare hoofdbanden is de TR 2002 CL2 snel op- en af te zetten en wordt de druk goed verdeeld over het gehele hoofd.

Motoraangedreven systemen

3M heeft twee motoraangedreven systemen in zijn assortiment; de 3M Versaflo TR-300 en de 3M Versaflo TR-600. Onderdelen van het systeem zijn:

 • Motorunit
 • Hoofdkap
 • Filter
 • Voorfilter
 • Vonkenvanger
 • Riem
 • Accu
 • Acculader
 • Luchtslang

De ademslang verbindt de hoofdkap met de motorunit en zorgt ervoor dat je verse lucht kan inademen. De hoofdkap is uitgerust met geïntegreerde bescherming voor ogen, hoofd, gezicht en huid.

De onderdelen van het systeem zijn los verkrijgbaar of in een pakket: 3M Versaflo TR-619E starterspakket en het 3M Versaflo TR-315E starterspakket.

In onderstaande video wordt dieper ingegaan op de TR-300 motorunit.

Bekijk deze video voor meer informatie over de 3M Versaflo M-serie hoofdkappen.

Stoffilters

Net als stofmaskers beschermen stoffilters tegen stof, nevel, rook en vezels. Het prestatieniveau van een stoffilter wordt aangegeven met de code P1, P2 of P3. P3 filters hebben de hoogste filterefficiëntie en beschermen tegen giftige stoffen. P2 filters beschermen tegen schadelijke stoffen en P1 filters tegen hinderlijke stoffen.

Gasfilters en dampfilters

Gas- en dampfilters bieden bescherming tegen het inademen van gassen en dampen. De filters worden op basis van hun toepassingen ondergebracht in de volgende types:

 • Type A: bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C.
 • Type B: bescherming tegen bepaalde anorganische gassen en dampen.
 • Type E: bescherming tegen zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen.
 • Type K: bescherming tegen ammoniak en organische ammoniakderivaten.

Op basis van hun filtercapaciteit kunnen de filters nog verder worden onderverdeeld in drie categorieën (1, 2, 3). Filters in categorie 3 vertegenwoordigen de hoogste beschermingsgraad, filters in categorie 1 de laagste.

Combinatiefilters

Combinatiefilters beschermen tegen gassen, dampen én vaste en/of vloeibare deeltjes. Een voorbeeld van een combinatiefilter is een A1P2-filter. Dit filter biedt bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt van meer dan 65°C (type A), vertegenwoordigt de laagste beschermingsgraad (1) en beschermt tegen schadelijke stoffen (P2).

Ademhalingsbescherming kopen?

Ben je geïnteresseerd in ademhalingsbescherming? Bekijk dan snel ons aanbod in de webshop! Voor vragen en/of advies kan je altijd contact opnemen met onze productspecialist via +31 85 065 69 29.