Twee mannen werken op een dak en zijn beschermd dankzij een overall en ademhalingssysteem

Systemen voor ademhalingsbescherming

Het inademen van schone lucht is essentieel als je werkt in omgevingen met gevaarlijke stoffen. Ingeademde verontreinigde lucht kan allerlei effecten op de gezondheid hebben. Wanneer de risico’s niet bij de bron bestreden kunnen worden, dient adembescherming ingezet te worden. Er zijn diverse soorten adembescherming, zoals stofmaskers en gelaatsmaskers. Dit blog staat in het teken van systemen voor ademhalingsbescherming.

Wat zijn systemen voor ademhalingsbescherming?

Systemen voor ademhalingsbescherming zijn verkrijgbaar met een motoraandrijving (motorunit) of met een luchttoevoersysteem (regelventiel). De motorunit of het regelventiel zorgt voor een constante toevoer van verse lucht en de hoofdkap biedt geïntegreerde bescherming tegen meerdere risico's. De ademslang verbindt de hoofdkap met de motorunit of regelaar.

Voordelen

Systemen voor ademhalingsbescherming bieden comfort, flexibiliteit en betrouwbare bescherming. De gereduceerde ademweerstand helpt de warmteontwikkeling te minimaliseren en door de gecombineerde, geïntegreerde bescherming kan je in veel situaties veilig werken. Daarnaast zijn de systemen gebruiksvriendelijk en comfortabel, wat de productiviteit op de werkplek verbetert. Bovendien is de beschermingsgraad hoog. 

Motor- en luchtaangedreven ademhalingssystemen

Bij een motoraangedreven ademhalingssysteem wordt gefilterde lucht met behulp van een ventilator aangevoerd. Het systeem biedt onvoldoende bescherming bij gevaarlijke stoffen met geringe waarschuwingseigenschappen (geur of smaak). Het einde van de levensduur van het filter wordt namelijk “aangekondigd” door het ruiken of proeven van de verontreiniging. Het voordeel van een motoraangedreven ademhalingssysteem is dat je er zeer mobiel mee kunt zijn.

De ademhalingsbescherming kan aan een riem of op het gezicht worden bevestigd. Een op de riem bevestigde installatie zit onderaan op de rug van de drager, waardoor het gewicht voornamelijk op de heupen rust. Wanneer een sterke luchtstroom en hoog comfort gewenst zijn, kan je het best kiezen voor een op het gezicht bevestigd systeem. Deze installatie is ideaal voor sloop- en herstelwerkzaamheden.  

Luchtaangedreven ademhalingssystemen zijn ontworpen om de gebruiker te voorzien van schone lucht, welke wordt toegevoerd met een hogedrukcompressor. Met dit systeem is je mobiliteit beperkt.

Modulaire systemen

Modulaire systemen voor ademhalingsbescherming bestaan uit drie modules: een adembeschermingsapparaat, een hoofdkap en een ademslang. Met de elementen kunnen diverse systeemconfiguraties worden samengesteld, afhankelijk van de werkomgeving en behoeften en comfortvoorkeuren van de gebruiker. Dit is het ultieme systeem voor personen die van omgeving (moeten) veranderen.

Voordelen

Modulaire systemen voor ademhalingsbescherming zijn tegen een grote verscheidenheid aan gecombineerde risico’s inzetbaar. Gebruikers kunnen de elementen combineren en aanpassen naarmate ze van omgeving wisselen of van de ene toepassing overschakelen op een andere. Daarnaast geven de systemen, in vergelijking met bijvoorbeeld gelaatsmaskers, minder druk op het gelaat en een lagere ademweerstand. Ook is er minder warmte-opbouw. Bovendien zijn de systemen eenvoudig te selecteren, gebruiken en onderhouden. Door het hoge comfort en gebruiksgemak zullen de gebruikers meer geneigd zijn om de systemen langer te dragen, waardoor hun beschermingsduur en productiviteit worden verhoogd.

Het juiste systeem kiezen

Je kiest de juiste adembescherming door allereerst de risico’s te identificeren en vervolgens de risico’s te beoordelen. Bepaal tegen welke gevaren je beschermd moet worden en weeg het risiconiveau af tegenover de veiligheidsnormen. Overweeg ook bijkomende bescherming, zoals het afdekken van de nek of de schouders. Selecteer vervolgens de onderdelen van het ademhalingssysteem:

 • Het apparaat voor ademhalingsbescherming (motorunits of regelventielen met luchttoevoer)
 • Hoofdkap
 • Ademslang
 • Eventuele accessoires

Er zijn diverse accessoires beschikbaar voor de modulaire systemen die het makkelijker maken om het systeem aan de individuele behoeften aan te passen. Voor motoraangedreven systemen moeten ook de juiste filters worden gekozen. Ademhalingssystemen met luchttoevoer kunnen eventueel worden uitgebreid met een extra regelpaneel.

Werkende man draagt ademhalingssysteem

3M systemen voor ademhalingsbescherming

Het hoogstaande merk 3M biedt een uitgebreid en flexibel assortiment van motor- en luchtaangedreven ademhalingssystemen. Deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor de meest veeleisende omgevingen. Hieronder gaan we dieper in op het aanbod.

Motoraangedreven ademhalingsbescherming

3M heeft diverse motoraangedreven ademhalingssystemen in zijn assortiment. 

3M Versaflo TR-300

De Versaflo ademhalingssystemen zijn ontwikkeld om drie hoofddoelen te realiseren: het selectieproces van de apparatuur vereenvoudigen, de veelzijdigheid van het systeem vergroten en het gebruikerscomfort verbeteren.

De lichtgewichte en compacte TR-302 motorunit is comfortabel in het gebruik en geschikt voor krappe ruimtes. Het uitgebalanceerde ontwerp zorgt ook voor extra comfort. De Intelligente Lithium ion batterij laadt snel en het hoorbare en visuele alarm geeft aan wanneer de luchtstroom of batterijspanning te laag is. Daarnaast wordt op een led-display de laadstatus van de batterij weergegeven. Deze functionaliteiten maken de unit erg gebruiksvriendelijk. Bovendien is de 3M Versaflo TR-300 geschikt voor meerdere toepassingen. Het efficiënte filter vangt gevaarlijke stoffen, mist en rook plus hinderlijke niveaus van gassen en dampen op.

Mocht je gelijk een volledig systeem willen, dan is er het 3M Versaflo TR-315E startpakket. Dit pakket bevat de volgende onderdelen:

 • TR-302E motorunit
 • P3 filter
 • Voorfilter
 • Vonkenvanger
 • Standaardriem
 • Accu met hoge capaciteit
 • Acculader
 • Luchtslang BT-30

3M Versaflo TR-600

3M heeft de TR-300 doorontwikkeld naar de TR-602. De 3M Versaflo TR-600 is voorzien van twee lithium batterijen en heeft een robuuste constructie. Met deze unit ben je mobiel en een volledige werkdag beschermt. Het systeem biedt bescherming tegen deeltjes, gassen of dampen, of tegen een combinatie hiervan (afhankelijk van het gebruikte filter). De motorunit zorgt voor een constante toevoer van verse lucht en je kan zelf een debiet kiezen voor de meest comfortabele luchtstroom. Daarnaast is op de display de batterijlaadstatus en het actieve deeltjesfilters zichtbaar. De laadstatus is ook te zien op de display van de batterij. Wanneer de luchtstroom of batterijspanning te laag is, gaat er een hoorbaar, zichtbaar en voelbaar (trillend) alarm af. Bovendien is de TR-600 geschikt voor een ontsmettingsdouche en tijdelijke onderdompeling voor een gemakkelijke schoonmaak. Er is een optionele, extra duurzame riem verkrijgbaar voor werkzaamheden in warme en veeleisende omgevingen. Ook kan je kiezen voor een riem die zeer eenvoudig schoon te maken is.

Mocht je gelijk een volledig systeem willen, dan is er het 3M Versaflo TR-619E startpakket. Dit pakket bevat de volgende onderdelen:

 • TR-602E motorunit
 • A2P filter
 • Prefilters (x10)
 • Vonkenvanger (x2)
 • Easy Clean riem
 • Batterij met hoge capaciteit
 • Enkelvoudig laadstation (met voeding)
 • BT-30 luchtslang
 • Debiet indicator

Ademhalingsbescherming met luchttoevoer

3M heeft diverse luchtaangedreven ademhalingssystemen in zijn assortiment. Hieronder gaan we dieper in op het aanbod.  

3M Versaflo V-serie

De 3M Versaflo V-serie bestaat uit de verseluchtregelaar V-500E, koelingsregelaar V-100E en verwarmingregelaar V-200E. De 3M Versaflo V-500E garandeert een soepele luchtstroom, optimale bescherming en comfort. Met de 3M Versaflo V-100E kunnen gebruikers de lucht afkoelen met maar liefst 28° C, waardoor het ideaal is voor werkzaamheden in warme omgevingen. Voor personen die worden blootgesteld aan onaangenaam lage temperaturen is de 3M Versaflo V-200E een goede keuze. Deze stelt gebruikers in staat om de lucht te verwarmen met 28° C.

Door het modulaire assortiment kan je het luchtaangedreven systeem flexibel opbouwen en eventueel veranderen in de toekomst. Het systeem biedt bescherming tegen stof, nevel, mist, gassen of dampen en combinaties van gevaarlijke stoffen. Je kan het ook inzetten voor bijvoorbeeld het spuiten van verf. Luchtaangedreven systemen beschermen niet tegen besloten ruimtes, ruimtes met beperkte zuurstof of voor asbestverwijdering.

3M verseluchtsysteem S-200+

Het 3M Versaflo verseluchtsysteem S-200+ is een comfortabel en veelzijdig systeem met toegevoerde lucht. Het systeem is te combineren met de meeste 3M half- en volgelaatsmaskers. De verstelbare regelknop reguleert de luchtstroom in de helm volledig en de dubbel actie koppeling minimaliseert de kans op per ongeluk loskoppelen. Het kan worden gebruikt met een standaard luchtslang of in een dubbele stand met filter back-up wanneer de luchttoevoer afgesloten is. Wat dit systeem verder bijzonder maakt is dat de reserveonderdelen gemakkelijk en snel te vervangen zijn.

Hoofdkappen

3M voert twee series hoofdkappen: de M-serie en de S-serie.

3M Versaflo M-serie

Helmen uit de M-serie bieden geïntegreerde bescherming tegen een reeks van gevaren en zijn daarom geschikt voor vele toepassingen. De M-200 en M-300 helmen bieden oog-, gelaats- en adembescherming en de M-400 helmen beschermen aanvullend ook de nek en schouders. Het uitgebalanceerde en lichtgewichte ontwerp zorgen voor een hoog draagcomfort.

Er zijn ook brandwerende varianten beschikbaar:

3M Versaflo S-serie

De Versaflo S-serie hoofdkappen hebben dankzij het lichte gewicht en loszittende ontwerp een hoog draagcomfort. Daarnaast zijn ze in verschillende maten beschikbaar. In combinatie met de Versaflo motorunits en regelventielen zorgen helmen uit de S-serie voor een uitstekende luchtstroming.

Systeem voor ademhalingsbescherming kopen?

Ben je geïnteresseerd in een systeem voor adembescherming? In onze webshop vind je een ruim aanbod aan 3M ademhalingssystemen. Wanneer je er niet helemaal uitkomt, kan je altijd contact opnemen met onze productspecialist via +31 85 065 69 29 voor vragen en/of advies.