Twee mannen kijken door een microscoop en dragen AlphaTec chemische beschermingsmiddelen

AlphaTec: één merk voor chemische bescherming

Onder meer Microgard, Microchem, Trellchem en Solvex zijn onderdeel van Ansell en fabriceren persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor de chemische sector. Om het selecteren van de juiste producten te vergemakkelijken brengt Ansell alle chemische beschermingsmiddelen samen onder één merk: AlphaTec.

In dit blog geven we informatie over een aantal afzonderlijke merken en vertellen we vervolgens hoe het vereenvoudigingsprogramma van Ansell eruitziet.  

Chemische beschermpakken

Microgard, Microchem en Trellchem bieden een compleet assortiment aan werkkleding voor de chemische industrie.   

Microgard is in 1975 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend fabrikant van chemische beschermpakken. Het merk combineert optimale bescherming met een hoog gebruikscomfort en introduceert continu nieuwe ontwerpen en technologieën.

Microgard Limited was een van ’s werelds eerste fabrikanten van disposable chemische beschermpakken. Het merk werd meer dan 40 jaar geleden opgericht en vandaag de dag dragen miljoenen mensen uit de industriële wereld en publieke sector Microgard werkkleding. Het wereldwijde distributienetwerk dekt 70 landen in onder meer Europa, het Verenigd Koninkrijk, Het Midden-Oosten en Azië. Of je nou werkt met vloeibare of vaste chemicaliën, asbest, verf of bloedgedragen virussen; je kan altijd vertrouwen op Microgard.

Man in lab met ipad draagt chemisch beschermpak

Microchem ontwikkelt en fabriceert innovatieve chemisch bestendige overalls. De ruime ervaring in diverse marktgebieden, kennis over de verschillende toepassingen en de uitzonderlijke chemische barrière maken het merk wereldwijd geliefd.

Trellchem heeft meer dan 100 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van gaspakken, zowel disposable als herbruikbare varianten. Daarnaast is het merk bekend van zijn pakken die bescherming bieden tegen vloeibare chemicaliën.

Chemisch bestendige handschoenen

Ansell heeft door je jaren heen een groot aantal merken voor handschoenen gevoerd, zoals Chemtek, Butyl, Profood, Black Heavyweight G17K, Neotop en Solvex. Deze chemisch bestendige modellen worden nu allemaal ondergebracht onder de naam AlphaTec. Hieronder enkele populaire modellen en de nieuwe naam:

Vrouw draagt blauwe disposable handschoenen en weegt materiaal af in een lab

Selectieproces PBM vereenvoudigen

Werken met chemicaliën kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals brandwonden en infecties. Door persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen voorkom je huidcontact met schadelijke chemische stoffen en neemt het risico af.

Veranderende normen, wetgeving en het ruime aanbod maken het selecteren van PBM voor de chemische sector een uitdagende taak. Ansell stroomlijnt dit proces door alle chemische beschermingsmiddelen onder AlphaTec te consolideren en het assortiment overzichtelijker te presenteren. Daarnaast worden handschoenen ingedeeld op basis van polymeer en lichaamsbescherming op basis van blootstellingstype en beschermingsniveau. De komende jaren zet Ansell zich volledig in voor het vereenvoudigen van het selectieproces.

Merkovergang

Het overgangstraject is in 2017 van start gegaan en neemt enkele jaren in beslag. Sommige producten worden al volledig gevoerd onder de nieuwe merknaam en een aantal dragen nog de oude naam. Gebruikers van Chemtek handschoenen en Microchem en Microgard overalls zullen merken dat deze artikelen al onder de merknaam AlphaTec worden uitgegeven.

Overige stappen van het programma

Alles onder een gemeenschappelijk merk verenigen is de eerste stap van het vereenvoudigingsprogramma. Ansell begeleidt gebruikers bij de overstap op de geüpdatet norm voor chemisch bestendige handschoenen (EN ISO 374) en zorgt tegelijkertijd voor een naadloze integratie van de nieuwe Verordening (EU) 2016/425. De producten blijven hetzelfde, maar de verpakkingen, markeringen, labels en presentatie van het assortiment zullen de komende periode wijzigen. Daarnaast wordt Ansell Chemical Guardian, een service voor industriële en medische organisaties om de persoonlijke bescherming te verbeteren, geoptimaliseerd. Na een deskundige analyse worden handschoenen geselecteerd die geschikt zijn voor de chemische stoffen in de werkomgeving en voldoen aan de aanbevolen permeatietijden. Bovendien wordt de database met tools en hulpmiddelen uitgebreid.