
PBM’s voor de voedingsindustrie
In de voedingsindustrie is het belangrijk om hygiënisch te werken, maar natuurlijk ook veilig. Er liggen allerlei gevaren op de loer, zoals snijwonden door scherpe materialen en verbranding veroorzaakt door hoge temperaturen. Met professionele persoonlijke beschermingsmiddelen zijn deze risico’s tot een minimum beperken. Of je in een slagerij werkt, de horeca of voedselproductie: wij hebben iets voor elk beroep! Op deze pagina helpen wij jou om de juiste PBM’s voor de voedingsindustrie te selecteren.
Disposable handschoenen
In de voedingsmiddelenindustrie zijn handschoenen onmisbaar om de hygiëne te waarborgen. Door het dragen van een wegwerphandschoen blijven de handen schoon en wordt besmetting van voedsel voorkomen. Let erop dat handschoenen in de voedselsector niet gepoederd mogen zijn. Dit poeder kan voedsel namelijk aantasten. Handschoenen die geschikt zijn voor werken met voedsel herken je aan het icoontje met een glas en vorkje. Extra bescherming nodig? Er zijn ook exemplaren verkrijgbaar die doeltreffende bescherming bieden tegen kou, sneetjes, vloeistoffen en mechanische risico’s. Net als veel andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn werkhandschoenen vaak blauw van kleur. Blauwe voedingsmiddelen komen namelijk nauwelijks voor, waardoor kwijtgeraakte PBM’s makkelijk terug te vinden zijn. Klik hier voor onze blauwe nitril handschoenen.
De meest gebruikte handschoenen in ons assortiment zijn de OXXA X-Grippaz-Pro 44-570, de OXXA Nitri-Strong 44-530 en de OXXA E-Future-Nitrile 52-500 werkhandschoenen. De OXXA Grippaz disposable handschoen is gemaakt van nitril, latexvrij en heeft extra grip. De OXXA Nitri-Strong heeft ook veel grip dankzij het reliëf. Verder zijn deze handschoenen siliconenvrij en hebben een gerolde boord. Tenslotte is de OXXA E-Future-Nitrile veel gebruikt vanwege de duurzame en milieuvriendelijke productie en verpakking, vingertoppen met grip en het sterke nitril. Ontdek ons volledige aanbod van handschoenen voor de foodsector.
Gehoorbescherming
In de voedingsindustrie vinden vaak processen plaats die hoge geluidsniveaus (85 dB – 95 dB) voortbrengen. Het gevaar van permanente gehoorschade begint bij een dagelijkse geluidsdosis van 80 dB en daarom is het belangrijk om goede gehoorbescherming te gebruiken. Kies voor detecteerbare oordopjes met een koordje zodat ze niet in de voedingsmiddelen terechtkomen.
Adembescherming
Gevoelige voedingsproducten, zoals kruiden en bloem, kunnen leiden tot luchtwegeninfecties. Daarnaast wordt de giftige stof ammoniak vaak gebruikt als koudemiddel in koelinstallaties. Adembescherming voorkomt dat dergelijke stoffen de luchtwegen binnendringen en schade veroorzaken. De 3M Aura 9432 en 3M Aura 9422 stofmaskers zijn speciaal ontworpen voor de foodsector. Voor optimale bescherming tegen ammoniak kan je gebruikmaken van het MSA 410 Advantage halfgelaatsmasker en MSA 90K filter. Het gelaatsmasker is ook te combineren met het MSA Plextec filter voor bescherming tegen stof.
Voetbescherming
Ook de voeten dienen beschermd te worden tegen beschadiging. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje: Je kan bijvoorbeeld uitglijden over een gladde vloer, op iets scherps stappen of een zwaar voorwerp op je tenen laten vallen. Schoeisel uit synthetisch materiaal met goede antislipeigenschappen zorgt voor de juiste bescherming en hygiëne. Onderstaande veiligheidsschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in de voedingsindustrie.
In de voedingsmiddelenindustrie worden ook vaak disposable overschoenen gebruikt ter bescherming tegen vuil.
Oogbescherming
Het kan ook nodig zijn om de ogen te beschermen tegen letsel, bijvoorbeeld tijdens het bedienen en/of onderhouden van een productiemachine. Draag dan een veiligheidsbril. De Bollé Silium SILPSI biedt comfortabele oogbescherming voor voedselverwerkers.
Hoofdbescherming
In de voedingsindustrie is vaak behoefte aan disposable hoofdbescherming om te voorkomen dat er haar in de levensmiddelen komt. Denk hierbij aan een baret, pet met klep of een baardmasker.
Beschermende kleding
Ter voorkoming van contaminatie wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikgemaakt van wegwerp schorten, overalls en bezoekersjassen. En natuurlijk is het fijn dat je kleding vrij blijft van vlekken zoals bloedvlekken bij een slagerij.
Werkzaam in een vries- of koelcel? Er is speciale diepvrieskleding verkrijgbaar.
Meer informatie? Lees dan ons blog over PBM’s in de voedingsindustie.