Vrouw met PBM voor de voedingsindustrie keurt blauwe flesjes in fabriek

PBM’s voor de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie is het belangrijk om hygiënisch te werken, maar natuurlijk ook veilig. Er liggen allerlei gevaren op de loer, zoals snijwonden door scherpe materialen en verbranding veroorzaakt door hoge temperaturen. Met professionele persoonlijke beschermingsmiddelen zijn deze risico’s tot een minimum beperken. Wij helpen om de juiste PBM’s voor de voedingsindustrie te selecteren.

Armbescherming

In de voedingsmiddelenindustrie zijn handschoenen onmisbaar. Welk type je precies nodig hebt, is afhankelijk van de specifieke taken. Disposable handschoenen, zoals de OXXA X-Grippaz-Pro 44-570, zijn ideaal wanneer er zo hygiënisch mogelijk gewerkt moet worden: Ze voorkomen ongewenste besmettingen. Er zijn ook exemplaren verkrijgbaar die doeltreffende bescherming bieden tegen kou, sneetjes, vloeistoffen en mechanische risico’s. Ontdek ons aanbod aan handschoenen voor de foodsector.

Net als veel andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn werkhandschoenen vaak blauw van kleur. Blauwe voedingsmiddelen komen namelijk nauwelijks voor, waardoor kwijtgeraakte PBM’s makkelijk terug te vinden zijn.

Gehoorbescherming

In de voedingsindustrie vinden vaak processen plaats die hoge geluidsniveaus (85 dB – 95 dB) voortbrengen. Het gevaar van permanente gehoorschade begint bij een dagelijkse geluidsdosis van 80 dB en daarom is het belangrijk om goede gehoorbescherming te gebruiken. Kies voor detecteerbare oordopjes met een koordje zodat ze niet in de voedingsmiddelen terechtkomen.

Adembescherming

Gevoelige voedingsproducten, zoals kruiden en bloem, kunnen leiden tot luchtwegeninfecties. Daarnaast wordt de giftige stof ammoniak vaak gebruikt als koudemiddel in koelinstallaties. Adembescherming voorkomt dat dergelijke stoffen de luchtwegen binnendringen en schade veroorzaken. De 3M Aura 9432 en 3M Aura 9422 stofmaskers zijn speciaal ontworpen voor de foodsector. Voor optimale bescherming tegen ammoniak kan je gebruikmaken van het MSA 410 Advantage halfgelaatsmasker en MSA 90K filter. Het gelaatsmasker is ook te combineren met het MSA Plextec filter voor bescherming tegen stof. 

Voetbescherming

Ook de voeten dienen beschermd te worden tegen beschadiging. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje: Je kan bijvoorbeeld uitglijden over een gladde vloer, op iets scherps stappen of een zwaar voorwerp op je tenen laten vallen. Schoeisel uit synthetisch materiaal met goede antislipeigenschappen zorgt voor de juiste bescherming en hygiëne. Onderstaande veiligheidsschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in de voedingsindustrie.

In de voedingsmiddelenindustrie worden ook vaak disposable overschoenen gebruikt ter bescherming tegen vuil.

Oogbescherming

Het kan ook nodig zijn om de ogen te beschermen tegen letsel, bijvoorbeeld tijdens het bedienen en/of onderhouden van een productiemachine. Draag dan een veiligheidsbril. De Bollé Silium SILPSI biedt comfortabele oogbescherming voor voedselverwerkers.

Hoofdbescherming

In de voedingsindustrie is vaak behoefte aan disposable hoofdbescherming om te voorkomen dat er haar in de levensmiddelen komt. Denk hierbij aan een baret, pet met klep of een baardmasker.

Beschermende kleding

Ter voorkoming van contaminatie wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikgemaakt van wegwerp schorten, overalls en bezoekersjassen.

Werkzaam in een vries- of koelcel? Er is speciale diepvrieskleding verkrijgbaar.