Lasser beschermt zichzelf met persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vonken en spatten

Lassen

Laswerkzaamheden brengen de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals huidaandoeningen en oogletsel. Daarnaast is er altijd een explosiegevaar aanwezig. Veilig lassen kan alleen als je goede persoonlijke beschermingsmiddelen toepast. Wij helpen met het selecteren van de juiste PBM.

Oog- en gelaatsbescherming

Om jezelf adequaat te beschermen tegen de gevaren die het lassen met zich mee kan brengen, dien je een bril, kap of schild te dragen.

Lasbrillen

Een lasbril, zoals de Uvex I-Vo 9160 045, dient ter bescherming van de ogen tijdens het autogeen lassen. Bij elektrisch lassen wordt doorgaans een laskap gebruikt.

Laskappen

Met een laskap bescherm je niet alleen je ogen, maar ook het gelaat. Er zijn verschillende soorten laskap in onze webshop te vinden. Zo is de 3M Speedglas 100 laskap ideaal voor beginnende lassers en beschermt tegen vonken en vuiltjes. Een uitstekende basis laskap. De 3M Speedglas 9100 lashelm met 9100XXi lasfilter is iets geavanceerder. Deze veelzijdige lashelm heeft maar liefst 7 variabele donker kleuren en zorgt met een breed vizier en ergonomisch design voor goed zicht in combinatie met nog betere bescherming. De helm is te combineren met een 9100 Lasfilter XXi Silver Front voor extra functies zoals een geheugenfunctie. De heavy duty 3M Speedglas G5-01 lashelm met lasfilter VC beschikt ook over extra functies, zoals de mogelijkheid om met de Connected Equipment-app te verbinden via een bluetooth verbinding. Daarnaast beschikt deze helm over 8 variable donker tinten en heeft het een gebogen design. Dit zorgt voor een helder en compleet zicht.

Adembescherming

De rook die vrijkomt bij het lassen kan onherstelbare schade aan de luchtwegen veroorzaken. Dit maakt adembescherming een belangrijk onderdeel van de PBM-uitrusting. Afhankelijk van jouw wensen en situatie, zijn er verschillende opties. Op deze pagina lees je welke mondkapjes en ademhalingssystemen geschikt zijn voor lassers. We hebben ook een blog geschreven over adembescherming tegen lasrook.

Lasrookmaskers

In ons assortiment vind je mondkapjes die speciaal ontworpen zijn voor lastoepassingen, zoals de 3M 9928 en 3M 9922. Deze kapjes beschermen met een minimale efficiëntie van 92% (FFP2-norm) tegen ozon- en lasdampen en bieden verlichting bij hinderlijke geuren. Daarnaast minimaliseert de brandvertragende buitenschaal de risico’s van lasspetters. De lasrookmaskers zijn compatibel met 3M oog- en gehoorbescherming en de Speedglas hoofdkappen.

Ademhalingssystemen

Voor lassers die behoefte hebben aan comfortabele, betrouwbare en geïntegreerde bescherming is een ademhalingssysteem ideaal. Wij verkopen diverse startpakketten, bestaande uit een:

Een lasfilter zorgt voor minder belasting van de ogen tijdens langdurige werkzaamheden. De X en XX filters zijn te vergrendelen in iedere tint, hebben een comfortmodus en een vertragingsfunctie (voor het verzetten van de openingstijd donker-licht). Een XXi filter laat meer contrast en natuurlijke kleuren zien. De X heeft een zichtveld van 54 x 107 millimeter. Het zichtveld van de XX en XXi is groter: 73 x 107 millimeter. Om te zorgen dat het lasfilter langer meegaat adviseren wij om beschermruitjes te gebruiken. Deze ruitjes zullen de lasfilters beschermen tegen vonken, spatten en andere deeltjes. Hieronder vind je verschillende automatische lasfilters:

Hieronder vind accessoires om het leven van jouw lasfilter te verlengen:

Motoraangedreven ademhalingssystemen

Geïnteresseerd in een laskap met adembescherming? Dan kan je een van onderstaande pakketten kiezen:

Je maakt het Adflo systeem compleet met een filtervoorfilter, vonkenvanger, batterij en lader:

Luchtaangedreven ademhalingsystemen

Wie op zoek is naar een lashelm met luchttoevoer kan een van de volgende pakketten kiezen:

Hieronder de aanvullende benodigdheden:

  • Een persluchtaansluiting met lucht afkomstig van een compressor
  • Filterunit
  • Slang naar de filterunit
  • Slang naar de gordel

De artikelen zijn hier te vinden.

Lashandschoenen en lasmouwen

Lashandschoenen en -mouwen bieden bescherming tegen mechanische gevaren, spatten gesmolten metaal en contacthitte. Daarnaast verkleinen ze de kans op blootstelling aan uv-straling bij elektrisch lassen. Er zijn verschillende lashandschoenen en - mouwen verkrijgbaar. Welk exemplaar je het best kan kiezen, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en het benodigde beschermingsniveau. De aard en ernst van de gevaren voor de handen en armen verschilt per toepasing. Houd er ook rekening mee dat veilig lassen alleen kan als de handschoenen goed passen.

Er zijn twee typen lashandschoenen te onderscheiden:

  • Type A: zware werkzaamheden met een geringe vingergevoeligheid
  • Type B: lichte werkzaamheden met grote vingergevoeligheid

Hieronder een greep uit ons assortiment:

Lashandschoenen

Gehoorbescherming

De 3M Peltor H505B beschermt de oren tijdens het lassen. De gehoorkap combineert goed met laskappen, in het bijzonder met de 3M Speedglas 9100. 

Laskleding

Tijdens het lassen is het noodzakelijk om de juiste laskleding te dragen. Wij verkopen kwalitatief hoogwaardige lasjassenlasoveralls en lasschorten. Momenteel is de OXXA Malia 5320 blauwe werkoverall enorm populair en wordt dan ook het meest verkocht. Volgens de EN-ISO 11611 moet laskleding beschermen tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact, kleine vonken en Uv-straling. Ook moet de drager de kleding de hele dag kunnen dragen. Binnen de wereld van laskleding zijn twee klassen te onderscheiden. Klasse 1 is geschikt voor lassen waar relatief weinig vonken en metaalspatten vrij komen. Denk hier bijvoorbeeld aan TIG of MIG lassen of als er alleen maar wordt gewerkt met snijmachines of weerstand lasmachines. Klasse 2 kleding is meer geschikt voor zware en gevaarlijke lastechnieken. Deze kleding is zelfs verplicht in situaties waar wordt gewerkt in gedwongen posities en kleine ruimtes. Klasse 2 kleding is vaak van dikkere en zwaardere stof gemaakt om extra bescherming te bieden. Laskleding is gemaakt van vlamvertragende stof en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Lasschoenen 

De voeten mogen natuurlijk niet worden overgeslagen als het gaat over de bescherming tegen verschillende lasgevaren. Er zijn verschillende lasschoenen op de markt te vinden en een goede keus zijn bijvoorbeeld de Emma Vulcanus XD veiligheidsschoenen. Deze schoenen zijn gemaakt van sterk leer en licht van gewicht. Ze voldoen aan de S3 certificering en zijn ideaal voor lassers.

PBM voor lassen kopen?

Wij bieden een ruim aanbod aan lasbescherming. We hopen dat je met behulp van onze tips de ideale uitrusting kan samenstellen. Mocht je nog aanvullend advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op via +31 85 065 69 29.