Lasser beschermt zichzelf met persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vonken en spatten

Lassen

Laswerkzaamheden brengen de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals huidaandoeningen en oogletsel. Daarnaast is er altijd een explosiegevaar aanwezig. Veilig lassen kan alleen als je goede persoonlijke beschermingsmiddelen toepast. Wij helpen met het selecteren van de juiste PBM.

Oog- en gelaatsbescherming

Om jezelf adequaat te beschermen tegen de gevaren die het lassen met zich mee kan brengen, dien je een bril, kap of schild te dragen.

Lasbrillen

Een lasbril, zoals de Uvex I-Vo 9160 045, dient ter bescherming van de ogen tijdens het autogeen lassen. Bij elektrisch lassen wordt doorgaans een laskap gebruikt. 

Laskappen

Met een laskap bescherm je niet alleen je ogen, maar ook het gelaat. In onze webshop vind je lashelmen van Honeywell en Bollé.

Adembescherming

De rook die vrijkomt bij het lassen kan onherstelbare schade aan de luchtwegen veroorzaken. Dit maakt adembescherming een belangrijk onderdeel van de PBM-uitrusting. Afhankelijk van jouw wensen en situatie, zijn er verschillende opties. Op deze pagina lees je welke mondkapjes en ademhalingssystemen geschikt zijn voor lassers. We hebben ook een blog geschreven over adembescherming tegen lasrook.

Lasrookmaskers

In ons assortiment vind je mondkapjes die speciaal ontworpen zijn voor lastoepassingen, zoals de 3M 9928 en 3M 9922. Deze kapjes beschermen met een minimale efficiëntie van 92% (FFP2-norm) tegen ozon- en lasdampen en bieden verlichting bij hinderlijke geuren. Daarnaast minimaliseert de brandvertragende buitenschaal de risico’s van lasspetters. De lasrookmaskers zijn compatibel met 3M oog- en gehoorbescherming en de Speedglas hoofdkappen.

Ademhalingssystemen

Voor lassers die behoefte hebben aan comfortabele, betrouwbare en geïntegreerde bescherming is een ademhalingssysteem ideaal. Wij verkopen diverse startpakketten, bestaande uit een:

 • Laskap
 • Ademslang
 • Motorunit of regelventiel
 • Optioneel: lasfilter (X, XX, XXi)

Een lasfilter zorgt voor minder belasting van de ogen tijdens langdurige werkzaamheden. De X en XX filters zijn te vergrendelen in iedere tint, hebben een comfortmodus en een vertragingsfunctie (voor het verzetten van de openingstijd donker-licht). Een XXi filter laat meer contrast en natuurlijke kleuren zien. De X heeft een zichtveld van 54 x 107 millimeter. Het zichtveld van de XX en XXi is groter: 73 x 107 millimeter.

Motoraangedreven ademhalingssystemen

Geïnteresseerd in een laskap met motorblok? Dan kan je een van onderstaande pakketten kiezen:

Je maakt het systeem compleet met een filter, voorfilter, batterij en lader.

Luchtaangedreven ademhalingsystemen

Wie op zoek is naar een lashelm met luchttoevoer kan een van de volgende pakketten kiezen:

 • 3M Speedglas 9100 MP en 3M V-500
 • 3M Speedglas 9100 Air en 3M V-500
 • 3M Speedglas 9100 FX Air en 3M V-500

Hieronder de aanvullende benodigdheden:

 • Een persluchtaansluiting met lucht afkomstig van een compressor
 • Filterunit
 • Slang naar de filterunit
 • Slang naar de gordel

Lashandschoenen en lasmouwen

Lashandschoenen en -mouwen bieden bescherming tegen mechanische gevaren, spatten gesmolten metaal en contacthitte. Daarnaast verkleinen ze de kans op blootstelling aan uv-straling bij elektrisch lassen. Er zijn verschillende lashandschoenen en - mouwen verkrijgbaar. Welk exemplaar je het best kan kiezen, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en het benodigde beschermingsniveau. De aard en ernst van de gevaren voor de handen en armen verschilt per toepasing. Houd er ook rekening mee dat veilig lassen alleen kan als de handschoenen goed passen.

Er zijn twee typen lashandschoenen te onderscheiden:

 • Type A: zware werkzaamheden met een geringe vingergevoeligheid
 • Type B: lichte werkzaamheden met grote vingergevoeligheid

Hieronder een greep uit ons assortiment:

Lashandschoenen

Lasmouwen

Gehoorbescherming

De 3M Peltor H505B beschermt de oren tijdens het lassen. De gehoorkap combineert goed met laskappen, in het bijzonder met de 3M Speedglas 9100.  

Laskleding

Ook het lichaam moet je natuurlijk beschermen. Wij verkopen kwalitatief hoogwaardige lasjassen, lasoveralls en lasschorten

PBM voor lassen kopen?

Wij bieden een ruim aanbod aan lasbescherming. We hopen dat je met behulp van onze tips de ideale uitrusting kan samenstellen. Mocht je nog aanvullend advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op via +31 85 065 69 29.