Drie mannen met veiligheidsbrillen en helmen op

Welke veiligheidsbril moet ik kiezen?

Jaarlijks worden veel werknemers slachtoffer van een bedrijfsongeval met permanente schade aan het gezichtsvermogen als gevolg. Het is daarom erg belangrijk, en in sommige situaties zelfs verplicht, om een veiligheidsbril te dragen. Bij het selecteren van een veiligheidsbril dien je rekening te houden met de aard en duur van de werkzaamheden. Met de informatie in dit blog kies je eenvoudig de beste veiligheidsbril voor jouw situatie.    

Soorten risico’s

Jouw werkzaamheden kunnen drie soorten gevaar met zich meebrengen voor de ogen: mechanisch gevaar, chemisch gevaar en stralingsgevaar.

 • Mechanisch gevaar: wordt veroorzaakt door stofdeeltjes of splinters.
 • Chemisch gevaar: wanneer schadelijke vloeistoffen, gassen of dampen in het oog terecht komen.
 • Stralingsgevaar: als de ogen worden blootgesteld aan ultraviolette of infrarode straling.

Wanneer is een veiligheidsbril verplicht?

In eerste instantie moet in kaart worden gebracht welke maatregelen oogbescherming overbodig kunnen maken. Als deze acties het gevaar niet wegnemen, dient de blootstellingstijd te worden verkort. Is het risico op oogschade nog steeds aanwezig? Dan is de werkgever verplicht veiligheidsbrillen beschikbaar te stellen. 

Welke soorten veiligheidsbrillen zijn er?

Een standaard veiligheidsbril beschermt de ogen tegen mechanische, chemische en optische gevaren. Omdat de bril niet volledig op het gezicht aansluit, is de bescherming alleen optimaal bij lichte werkzaamheden. De term ‘veiligheidsbril’ wordt ook wel als verzamelnaam gebruikt voor verschillende typen brillen die de ogen beschermen, zoals:

 • Overzetbril: een veiligheidsbril voor brildragers. Geschikt voor lichte werkzaamheden.
 • Ruimzichtbril: omvat beide ogen volledig en sluit aan op het gezicht. Kan over een bril worden gedragen en is geschikt voor gemiddelde tot zware werkzaamheden. Wordt doorgaans door laboranten gedragen.
 • Lasbril: beschermt tegen ultraviolet licht dat tijdens het lassen vrijkomt en tegen rondvliegende vonken en gloeiende metaalspetters.
Vrouw in lab draagt ruimzichtbril

Normeringen

De basiseisen waaraan veiligheidsbrillen wettelijk moeten voldoen zijn vastgelegd in de NEN-EN 166 normering. In deze norm staat onder meer beschreven dat een veiligheidsbril geen vermoeidheid of hoofdpijn mag veroorzaken (optisch neutraal). Daarnaast dient de bril een goede weerstand tegen algemene gevaren, mechanische risico’s en schokken/botsingen te bieden. Er bestaan ook nog enkele specifieke veiligheidsnormen, zoals:

 • EN 169 (filters voor lassen en aanverwante technieken)
 • EN 170 (UV-filters)
 • EN 171 (infrarood-filters)
 • EN 172 (zonlichtfilters voor industrieel gebruik)

Duur van de werkzaamheden

De optische klasse (1, 2 of 3) geeft aan hoelang je een veiligheidsbril comfortabel kan dragen.

 • Klasse 1: geschikt voor een hele werkdag.
 • Klasse 2: voldoende voor periodiek gebruik.
 • Klasse 3: voor incidentele gevallen.

Materiaal van de lens

Lenzen worden voornamelijk gemaakt van mineraal glas (thermisch of chemisch gehard) of van speciaal kunststof (polycarbonaat of cellulose acetaat). Kunststof lenzen zijn door het lichte gewicht, de bijzondere slagvastheid en de krasbestendige laag geschikt voor bijna alle omgevingen. Wanneer je werkt met (agressieve) chemicaliën, kan je beter kiezen voor het materiaal ‘cellulose acetaat’. Minerale glazen zijn relatief zwaar en gevoelig voor het inbranden van las- en slijpvonken. Ze hebben wel een goede kasbestendigheid en slagvastheid. Mineraal glas is goed geschikt voor stoffige omgevingen waarbij krasbestendigheid doorslaggevend is.    

Kleur van de lens

Veiligheidsbrillen zijn verkrijgbaar met verschillende lenskleuren. Welke kleur ingezet dient te worden, is afhankelijk van de werkzaamheden. We bespreken de meest voorkomende soorten.

Heldere lens

Veiligheidsbrillen met heldere lenzen, met uitzondering van CR39 lenzen, beschermen tegen impact van hoge snelheidsdeeltjes en uv-straling. Ze zijn geschikt voor algemene werkzaamheden en geven een natuurlijk kleurbeeld. Ontdek de beste veiligheidsbrillen in deze categorie. Hieronder zie je vast de top 3:

Amberkleurige/gele lens

Een amberkleurige of gele lens zorgt voor een verhoogd contrast en beschermt tegen ultraviolette straling, impact en blauw licht. Populaire veiligheidsbrillen met dit soort lenzen zijn:

Oranjekleurige lens

Oranje lenzen zijn bestand tegen impact, ultraviolet licht en blauw licht. Ze zorgen voor meer contrast, een scherper zicht en minder vermoeidheid.

Coatings

De meeste lenzen zijn voorzien van een coating voor extra bescherming. Veelvoorkomende coatings zijn:

 • Antikras (AS): voor extreme krasbestendigheid. 
 • Antidamp (AF): gaat condens tegen. 
 • Spiegelend: kaatst schadelijk licht terug.
Vrouw poseert voor camera met spiegelende veiligheidsbril

Veiligheidsbril kopen?

Wij verkopen veiligheidsbrillen van topmerken als, Bollé, Uvex, 3M, Honeywell, Univet en OXXA. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met onze productspecialist via +31 85 065 69 29. Wij helpen je graag de beste veiligheidsbril te selecteren.