Man draagt een witte werkoverall en blauwe handschoenen en maakt zijn veiligheidsbril schoon met een blauwe microvezel doek

Veiligheidsbril schoonmaken in 8 stappen

Veiligheidsbrillen worden vies tijdens het dragen. Voor de levensduur en de werkveiligheid is het belangrijk om je bril regelmatig en goed schoon te maken. Daarnaast wil je natuurlijk ook goed zicht behouden. Wij raden aan om de bril na elke werkdag te reinigen om krassen en andere schade te voorkomen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Met onderstaande stappen maak je jouw veiligheidsbril perfect schoon.

1: Handen wassen

Zorg dat je handen vrij zijn van vuil en stof zodat dit niet op de veiligheidsbril terecht kan komen. Gebruik een milde zeep en een schone, niet-pluizende doek voor het drogen.

Handen wassen met zeep bij gootsteen

2: Veiligheidsbril afspoelen

Spoel vervolgens de bril af onder een zachte stroom van lauw kraanwater om vuil en stof te verwijderen. Zo voorkom je dat er tijdens het reinigingsproces krassen ontstaan.

Gebruik nooit heet water. Dit kan de werking van de coating (antikras, antidamp etc.) verminderen of beschadigen.

3: Glazen en montuur reinigen

Maak de lenzen voorzichtig schoon met een speciale brillenreiniger. Wrijf gedurende enkele seconden het glas en montuur in met je vingertoppen. Maak cirkelvormige bewegingen en neem elk onderdeel mee, dus ook de neusbrug en oortips. Op de pootjes kunnen namelijk resten van bijvoorbeeld make-up en haarproducten terechtkomen. Daarnaast worden de zijkant van de veiligheidsbril en neusbrug bevuild door zweet, huidschilfers en nog veel meer. Hieronder vind je wat producten om de brillen te reinigen:

Tips

  • Blijf weg van andere schoonmaakproducten, zoals afwasmiddel. De ingrediënten kunnen de coating van de glazen beschadigen.
  • Ook speeksel en uitgeademde lucht wordt volledig afgeraden voor het reinigen van de bril.
  • Oefen niet te veel druk uit tijdens het reinigen want daarmee kan het montuur verbuigen of de coating beschadigd raken.

4: Afspoelen

Na het reinigen is het tijd om beide zijden van de glazen en het montuur grondig af te spoelen. Zorg ervoor dat alle zeepresten verwijderd zijn.

5.     Water afschudden

Vervolgens is het belangrijk om het grootste deel van het water te verwijderen door de veiligheidsbril zachtjes te schudden. Controleer goed of de bril volledig schoon is.

6: Afdrogen

Droog de veiligheidsbril af met een schoon, zacht microfiber doekje.

Gebruik geen kleding, zakdoek, keukenpapier of handdoek. Dit lijkt onschuldig, maar zorgt voor krassen.

Blauw microfiber doekje om veiligheidsbril mee schoon te maken

7: Controleren

De ene-laatste stap is het nogmaals inspecteren van de veiligheidsbril. Is hij volledig schoon? Let dan goed op dat je de glazen niet meer aanraakt want zo komt er weer snel vuil op terecht.

8: Opbergen

Bewaar je veiligheidsbril in een etui of zakje. Deze moet natuurlijk ook schoon zijn. Leg je bril altijd op de beugels en nooit op de glazen, dit veroorzaakt krassen en beschadigingen.

Instructies van de fabrikant

In dit artikel hebben wij algemeen advies gegeven over het schoonmaken van veiligheidsbrillen. Er zijn verschillende reinigingsproducten speciaal voor veiligheidsbrillen verkrijgbaar. Raadpleeg dus ook zeker de handleiding van de fabrikant.

Veiligheidsbril vervangen

Goed onderhoud verlengt de levensduur van de veiligheidsbril. Maar tijdens het werken kan er natuurlijk schade ontstaan. Vervang de bril zodra de glazen gekrast zijn en/of het frame beschadigd is. In onze webshop tref je een ruim aanbod aan kwalitatief hoogwaardige veiligheidsbrillen aan.