Drie mannen aan het werk met doorwerkkleding aan

Aan de slag met de juiste doorwerkkleding

Doorwerkkleding beschermt de drager tegen regen, wind en/of kou en maakt het werken onder winteromstandigheden een stuk aangenamer. In dit blog vertellen we wanneer en waarom doorwerkkleding essentieel is en waar goede doorwerkkleding aan voldoet. Daarnaast hebben we van diverse kledingstukken de kenmerken en eigenschappen op een rijtje gezet. Zo selecteer je eenvoudig de beste doorwerkkleding voor jouw situatie.

Wanneer en waarom doorwerkkleding inzetten?

Wanneer een werknemer tijdens vorst direct aan de buitenlucht is blootgesteld, moet doorwerkkleding beschikbaar worden gesteld. Winter werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een warme muts, handschoenen en gevoerde werklaarzen zorgen ervoor dat de werknemer minder last heeft van de kou. Daarnaast beschikt goede doorwerkkleding over water- en winddichte eigenschappen.

Werken in zeer koude, natte of tochtige omstandigheden kan risico’s met zich meebrengen. De kans op ongevallen neemt toe; door extreme kou kunnen de gewrichten verstijven en lichaamsdelen onderkoelt raken. Natte kleding in combinatie met een sterke koude wind kan de gezondheid ook nadelig beïnvloeden. Doorwerkkleding stelt dragers in staat om langer en veilig door te werken bij winterse weersomstandigheden. Goede werkkleding betekent tevens dat de werknemers beter kunnen functioneren en dus productiever zijn.

Het dragen van doorwerkkleding is een betere oplossing dan het dragen van meerdere truien/en of jassen. Extra kleding belemmert namelijk de bewegingsvrijheid, wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

Kenmerken van goede doorwerkkleding

Werkkleding moet altijd veilig, functioneel en comfortabel zijn. De gebruikte materialen bepalen de kwaliteit van het kledingstuk. Belangrijk bij doorwerkkleding is dat het materiaal water- en windbestendig is, zodat je beschermt bent tegen regen en kou. Daarnaast beschikt goede doorwerkkleding over de volgende eigenschappen:

 • Ademende stof
 • Ergonomisch ontwerp
 • Goede pasvorm
 • Nauwsluitende mouwen/manchetten
 • Voldoet aan de normen op het gebied van werkveiligheid

Wanneer je met actieve werkzaamheden bezig bent, wilt het lichaam warmte afvoeren door te transpireren. Kleding gemaakt van een ademende stof zorgt dat transpiratie, in de vorm van verdampend vocht, wordt doorgelaten. Doordat de lichaamswarmte kan ontsnappen blijft de huid droog, wat bijdraagt aan een hoog draagcomfort.

Het is belangrijk dat er geen hinder wordt ervaren bij het dragen van beschermende kleding. De kleding dient functioneel te zijn en voldoende bewegingsvrijheid te bieden. Daarnaast is een goede pasvorm essentieel voor het draagcomfort en de veiligheid. Slecht zittende werkkleding biedt vaak onvoldoende bescherming en wordt ook niet graag gedragen.

Nauwsluitende mouwen en manchetten houden de warmte binnen en zorgen ervoor dat de kou buiten blijft.

Man met doorwerkkleding aan naast een graafmachine

Normeringen

Doorwerkkleding dient te voldoen aan de Europese normeringen. Voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn door het normalisatie-instituut ‘NEN’ voorwaarden vastgesteld welke bepalingen bevatten over o.a. de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud. Fabrikanten moeten zich aan de gestelde eisen houden. Hieronder volgt een overzicht van de normen met betrekking tot (door)werkkleding:

 • EN 340: voldoet aan de algemene vereisten voor beschermende kleding
 • EN 342: biedt bescherming tegen kou
 • EN 343: biedt bescherming tegen regen

De norm EN 340 beschrijft de algemene eisen waaraan beschermende kleding moet voldoen:

 • Pasvorm: de kleding bedekt de te beschermen lichaamsdelen correct.
 • Ontwerp: het ontwerp is gericht op functionaliteit en gebruikscomfort.
 • Materiaal: de gebruikte materialen zijn onder meer vormvast, sterk en duurzaam.
 • Markering: de kleding is voorzien van etiketten met daarop informatie als de maatvoering, wasvoorschriften en samenstelling van de stof.
 • Maatvoering: maten zijn volgens het Europese maatsysteem.

De norm EN 342 geeft aan dat de werkkleding bescherming biedt tegen kou. Koude omstandigheden worden gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een temperatuur lager dan -5 graden Celsius. De norm EN 343 staat voor waterdichtheid en waterdampweerstand.

Doorwerkjassen

Wij leveren diverse winter doorwerkjassen. Hieronder de toppers uit de collectie met de bijhorende kenmerken en eigenschappen.

Sioen 4899 Amsterdam winter regenparka

De Sioen 4899 Amsterdam is een klassieker onder de winter regenparka’s. De rechtopstaande kraag, vaste gewatteerde voering en gebreide windvangers in de mouwen zorgen voor extra bescherming tegen de snijdende wind. Het jack is niet alleen 100% water- en winddicht, maar dankzij de Flexothane stof ook bestand tegen ruwe behandeling. Daarnaast is Flexothane zeer soepel voor optimale bewegingsvrijheid. De Sioen 4899 Amsterdam is bovendien voorzien van een opgevouwen capuchon in de kraag en diverse handige zakken.

OXXA Enrique 6100 softshell jas

De OXXA Enrique 6100 softshell jas heeft een vaste fleecevoering en afritsbare mouwen, waardoor het ook als bodywarmer gedragen kan worden. De reflecterende bies zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent en de diverse zakken zijn handig voor het meenemen van kleine accessoires. Bovendien is de jas voorzien van een taillekoord, aantrekkoord in de kraag, elleboogversteviging en mouwvernauwing met velcrosluiting.

Sioen 611Z Durango fleece jas

De Sioen 611Z Durango is vervaardigd van een zachte fleece stof en heeft een geïntegreerde windbreker aan de voor- en achterzijde voor goede bescherming tegen wind en kou. Het elastiek in de mouwuiteinden en de rechtopstaande kraag zorgen voor extra bescherming. Dit jack is bovendien te combineren (inritsbaar) met de Sioen Tornhill (608Z) en Cumbria (603Z).

Man is aan het sneeuwscheppen met doorwerkbroek aan

Doorwerkpakken

In ons assortiment van doorwerkkleding vind je ook doorwerkpakken, ofwel doorwerkoveralls. Van een aantal modellen hebben we de kenmerken en eigenschappen op een rijtje gezet.

OXXA 5470 Wali doorwerkoverall

Het modieuze OXXA 5470 Wali doorwerkpak is waterdicht en voorzien van een vaste matelassé-voering die je lekker warm houdt. Onder meer de rechtopstaande kraag, dubbele stormflap, en windvangers in de mouwen zorgen voor optimale bescherming tegen de wind. Daarnaast heeft deze doorwerkoverall een capuchon met aantreklussen in de kraag en diverse zakken, waaronder een portofoonzak en dubbele duimstofzak.

Sioen 4990 Lillehammer winter regenoverall

De Sioen 4990 Lillehammer winter regenoverall is vervaardigd van Flexothane en daardoor 100% water- en winddicht én soepel. De rechtopstaande kraag, vaste gewatteerde voering en gebreide windvangers in de mouwen bieden extra bescherming tegen de snijdende wind. Met dit pak kan je dus in de slechtste weersomstandigheden zonder hinder bewegen. De doorwerkoverall beschikt ook over een aantal zakken voor klein gereedschap en persoonlijke spullen.

Thermokleding

Voor extra warmte en een comfortabel gevoel kan je een extra laag aan je outfit toevoegen; thermokleding. Thermokleding wordt direct op de huid gedragen en zorgt dat het transpiratievocht wordt afgevoerd en je lichaam op temperatuur blijft. Voor een optimale afvoer van het zweet is het belangrijk dat de overige kleding ook ademende eigenschappen heeft.

Bescherming van hoofd, oren en handen

Werken in winteromstandigheden vraagt niet alleen om bescherming van het lichaam, maar ook om bescherming van overige ledematen. Je hoofd, oren en handen kunnen tijdens strenge vorst in combinatie met harde wind namelijk ook onderkoeld raken. Het hoofd en de oren kunnen beschermd worden door het dragen van warme werkmutsen, zoals de OXXA Errol 2547 commandomuts en de OXXA General 2470 bivakmuts. Je vind de artikelen hieronder.

Voetbescherming

Veiligheidsschoenen en -laarzen kunnen uitkomst bieden bij werkzaamheden op een natte of beijzelde ondergrond en uitglijden voorkomen. Daarnaast kan je je voeten warm en droog houden met speciale winter werkschoenen, zoals de Jallatte Jalartic SAS veiligheidslaarzen.

Man met doorwerkkleding en valbeveiliging op hoogte aan het werk

Doorwerkkleding kopen?

Ben je op zoek naar doorwerkkleding? In onze webshop verkopen wij diverse kledingstukken waarmee je tijdens de winterperiode comfortabel kan werken. Het plaatsen van een bestelling kan snel en eenvoudig. Neem voor maatwerkadvies gerust contact met ons op via +31 85 065 69 29.