Wegwerkers in RWS kleding voor verhoogde zichtbaarheid

RWS kleding

RWS kleding is hoge zichtbaarheidskleding die voldoet aan de eisen gesteld door Rijkswaterstaat. Dit soort kleding bied extra zichtbaarheid bij donkere werkzaamheden of slecht weer. Dit soort kleding wordt ook signaalkleding, reflectiekleding of high visibility kleding genoemd. Wanneer je werkzaam bent in een omgeving waar rijdende voertuigen te vinden zijn (zoals treinen, auto’s of heftrucks) kun of moet je RWS kleding inzetten.  

In dit blog leggen we uit wat RWS kleding is waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste kledingstuk.

Wat is RWS kleding?

RWS kleding moet als eerst voldoen aan de internationale normering die geldt voor ‘normale’ reflectiekleding, de EN ISO 2047. In deze norm is vastgesteld welke kleuren er mogen worden gebruikt, en hoeveel reflecterend materiaal er minimaal op de kleding aanwezig dient te zijn. Ook de plaatsing van het reflecterend materiaal is hierin vastgelegd. 

Daarnaast moet RWS kleding aan een aantal extra eisen voldoen. Rijkswaterstaat heeft deze extra eisen in 1995 doorgevoerd. De RWS normen hebben specifiek betrekking op werkzaamheden op of naast de weg en het spoor. 

De extra eisen van RWS hebben vooral betrekking op het onderstaande:

  • Uniforme kleur: De werkkleding mag maar uit 1 kleur bestaan. 
  • Jassen, T-shirts en truien: Deze kledingstukken moeten zijn voorzien van twee verticale reflecterende strepen, een horizontale streep die over de schouders doorloopt. In feite vormen deze strepen de letter H. 
  • Plaatsing reflecterend materiaal: De strepen moeten aan de buitenzijde van de mouwen en broekspijpen worden geplaatst. Zo is de drager goed zichtbaar vanuit verschillende hoeken. 
  • Draagwijze: De kleding moet altijd gesloten worden gedragen

Kleur RWS werkkleding

RWS kleding dient fluorescerend te zijn. Deze fluorescerende stof valt uitsluitend extra op in het daglicht. Sinds 2019 mag in Nederland enkel oranje veiligheidskleding worden gedragen bij spoor- en wegwerkzaamheden. Daarvoor mocht ook gele veiligheidskleding worden gedragen. Voor andere werkzaamheden is het wel toegestaan om andere kleuren te dragen. Daarnaast zijn buiten Nederland ook andere kleuren toegestaan. 

Reflecterend materiaal

RWS kleding dient ook altijd retroreflecterend te zijn. Het retroreflecterende materiaal licht enkel op indien er een kunstmatige lichtbron op schijnt, zoals de koplampen van het verkeer of de trein. Sommige RWS kleding straalt zelfs actief licht uit in het donker zodat de drager nog beter zichtbaar is. 

Bij RWS kleding dienen de reflecterende strepen te zijn aangebracht in de vorm van het  Romeinse cijfer II. Daarbij moeten de verticale strepen over de schouder doorlopen. De reflecterende strepen moeten aan de buitenzijde van de kleding worden geplaatst. Hierdoor is de drager vanuit alle hoeken goed zichtbaar. 

Verschillende klasse EN 20471

RWS kleding is opgedeeld in verschillende klassen van zichtbaarheid. Bij het uitzoeken van goede zichtbaarheidskleding is het belangrijk dat je goed let op de normering en de klasse van het kledingstuk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende klassen: 

  • Klasse 1: Laagste zichtbaarheid.
  • Klasse 2: Wegwerkzaamheden met een maximumsnelheid tot 50 km per uur. 
  • Klasse 3: Wegwerkzaamheden bij hogere snelheden. 

De hoeveelheid fluorescerende en reflecterende stof op de kleding bepaalt in welke klasse het valt. 

  • Klasse 1: 0,14 m2 fluorescerend materiaal en 0,10 m2 retro-reflecterend materiaal
  • Klasse 2: 0,50 m2 fluorescerend materiaal en 0,13 m2 retro-reflecterend materiaal
  • Klasse 3: 0,80 m2 fluorescerend materiaal en 0,20 m2 retro-reflecterend materiaal

Welke klasse kleding heb je nodig

Zoals hierboven aangegeven geeft klasse 1 de laagste zichtbaarheid. Deze kleding is te gebruiken wanneer er een laag botsing risico is en een kleine kans op ongelukken. De kleding is bijvoorbeeld te gebruiken op een bedrijfsterrein of overzichtelijke verkeerssituaties waarbij het verkeer niet harder rijdt dan 30 km/uur. 

RWS kleding in klasse 2 kan worden gebruikt voor verkeerssituaties die minder overzichtelijk zijn, en waarbij het verkeer niet harder rijdt dan 50 km/uur. De kleding in klasse 2 is vooral geschikt voor werk aan of langs wegen binnen de bebouwde kom.

RWS kleding in klasse 3 is in te zetten voor werk langs de openbare weg, inclusief snelwegen, waarbij het verkeer harder mag dan 50 km/uur. De kleding biedt de hoogste mate van zichtbaarheid en is aan te bevelen voor werk in het donker. Daarnaast is het noodzakelijk om kleding uit klasse 3 te dragen bij werkzaamheden op of langs drukke wegen waarbij er niet binnen een volwaardige wegafzetting wordt gewerkt. 

Verschillende typen RWS kleding

Er is niet maar een specifiek type kleding dat kan voldoen aan de RWS normen. Zie hieronder de uitgebreide lijst van de kleding vinden die wij in ons assortiment hebben:

Bestel jouw RWS kleding online bij PBM discounter

Bezoek onze webshop voor een uitgebreid assortiment aan RWS kleding. Indien je meer informatie wilt over bepaalde kleding, of hulp nodig hebt met het uitzoeken van de juiste maten, dan kan je ons altijd bereiken op +31 85 065 69 29.