Man draagt persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het verfspuiten van een stoel

PBM's bij verfspuiten

Werken met verfproducten kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom ten zeerste aan te raden om persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een spuitmasker en veiligheidsbril, te gebruiken. We helpen je om de juiste items te selecteren.

Oogbescherming

Draag een veiligheidsbril, zoals de Bollé Rush Plus, om te voorkomen dat er verf- of solventdeeltjes (oplosmiddelen) in de ogen terechtkomen. Als je al een correctiebril hebt, raden we een overzetbril aan (bijv. 3M 2800).

Adembescherming

Het is belangrijk om tijdens werkzaamheden als het spuiten van lak en het verwerken van verf je longen goed te beschermen tegen verfnevels en gevaarlijke dampen. Dit doe je met een spuitmasker en filter of motoraangedreven ademhalingssysteem (in een spuiterij).

Halfgelaatsmasker en filter

Een halfgelaatsmasker schermt de kin, neus en mond af en voorkomt daarmee de inademing van verontreinigingen. De meeste exemplaren zijn compatibel met een ruimzicht- of veiligheidsbril.

Het herbruikbare 3M 6002 spuitmasker is speciaal ontwikkeld voor verfspuiten en schilderen met een kwast of roller. Het heeft een geïntegreerd A2P2 filter en beschermt tegen organische gassen en dampen en schadelijke nevel op olie- en waterbasis. 

Andere halfgelaatsmaskers, mits gecombineerd met een correct filter, zijn ook geschikt voor verfspuiten. Je kan bijvoorbeeld het MSA Advantage 200 LS spuitmasker gebruiken in combinatie met het MSA Advantage 202 A-P3 filter.

Volgelaatsmasker en filter

Je kan ook een volgelaatsmasker dragen tijdens het verfspuiten. Hiermee is het volledige gezicht beschermd, dus ook de ogen. Een prima keuze zijn het Moldex 9002 spuitmasker en het Moldex 9230 A2P3 filter.

Motoraangedreven ademhalingssysteem

In een spuitcabine kan brand- of explosiegevaar ontstaan door het gebruik van machines en het werken met licht ontvlambare stoffen. Het 3M Versaflo TR-819E starterspakket is goedgekeurd voor Zone 0-eisen en dus geschikt voor omgevingen met explosiegevaar. 

Lichaamsbescherming

Een spuitoverall is ondoordringbaar en beschermt de drager tegen nevel en verf. De OXXA Cover Plus 6905 is geschikt voor lichte spuitwerkzaamheden en de DuPont Tyvek 500 Xpert is ideaal voor heavy duty toepassingen.

Handbescherming

Nitril handschoenen, zoals de OXXA Nitrile-Chem 41-200, zijn goed geschikt voor werkzaamheden met de verfspuit.