Oranje werkbak van hoogwerker met blauwe lucht als achtergrond

Hoogwerker gebruiken

Zorg tijdens het werken met de hoogwerker voor passende persoonlijke beschermingsmiddelen. Valbeveiliging is vrijwel altijd verplicht. Een helm, handschoenen en veiligheidsschoenen zijn vaak ook nodig. We benoemen veelvoorkomende PBM’s bij hoogwerker toepassingen en helpen je om de juiste producten te selecteren.

Valbeveiliging

Bij het werken in een hoogwerker met een arm of giek ontstaat het gevaar om uit de bak geslingerd te worden. Zeker tijdens het rijden is dit risico groot. Daarom is een veiligheidsgordel benodigd. De veiligheidslijn, die verbonden is aan het harnas, moet kort zijn, zodat de persoon niet uit de bak kan vallen.

Hoofdbescherming

Hoofdbescherming wordt gebruik om blessures aan het hoofd te voorkomen, door stoten of vallende voorwerpen. Deze risico’s zijn zeker aanwezig in een hoogwerker. Draag daarom een veiligheidshelm die voldoet aan de EN397 regelgeving en een CE-certificaat heeft.

Er zijn tal van veiligheidshelmen verkrijgbaar. Welk type je het best aan kan schaffen is afhankelijk van onder meer de taken die je op hoogte gaat uitvoeren en comfortwensen. De Uvex Airwing B-S-WR biedt een comfortabele, stevige pasvorm en is geschikt voor diverse toepassingen. Ga je bosbouwwerkzaamheden uitvoeren? Dan is een combinatieset, zoals de 3M Peltor G30MOR2B, ideaal. Deze beschermt niet alleen het hoofd, maar ook het gelaat en gehoor.

Handbescherming

In de hoogwerker zijn handschoenen vaak onmisbaar. Voor allround toepassingen is de Ansell Hyflex 11-800 bijvoorbeeld een goede optie. Bij werkzaamheden in de buitenlucht krijg je te maken met kou, met name in de winter. Het is dan belangrijk je handen ook te beschermen tegen lage temperaturen. Hier zijn speciale winter werkhandschoenen voor verkrijgbaar.

Voetbescherming

Om veilig te kunnen werken met de hoogwerker heb je ook speciale schoenen nodig. De voeten dienen te worden beschermd tegen eventuele zware, vallende voorwerpen en indringing van scherpe objecten. Goede werkschoenen zijn bijvoorbeeld de Redbrick Onyx.

Oogbescherming

Bestaat het risico op rondvliegende materialen die de ogen kunnen raken? Dan dien je een veiligheidsbril te dragen, zoals de OXXA Rota 8220 veiligheidsbril.

Van risico-inventarisatie naar veilige werkomgeving

Hierboven hebben we benoemd welke persoonlijke beschermingsmiddelen vaak gebruikt worden bij werkzaamheden met de hoogwerker. Op basis van de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie wordt bepaald welke specifieke PBM nodig zijn voor jouw bedrijfssituatie. Bel ons gerust (+31 85 065 69 29) voor advies op maat, dan helpen we je bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving.