Man werkt op hoogte met valbeveiliging

Valbeveiliging: vier belangrijke beginnersvragen

Een aanzienlijk deel van de bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door valincidenten. Valbeveiliging is gericht op de preventie van valincidenten en op het beperken van de gevolgen van een eventuele val. Valbeveiligingssystemen hebben de mogelijkheid om de positie van de werknemer aan te passen en zo te voorkomen dat hij of zij zich op een plek bevindt met groot valgevaar. Daarnaast kan het beschermingsmiddel een eventuele val op veilige wijze stoppen en de krachten die vrijkomen op het lichaam beperken. Maar wanneer is valbeveiliging nou precies verplicht? En welke onderdelen heeft u eigenlijk nodig? In dit artikel worden belangrijke vragen over valbeveiliging beantwoord.

Wanneer zet ik valbeveiliging in?

Werken op hoogte brengt valgevaar met zich mee en daarom dienen veiligheidsmaatregelen te worden getroffen. Volgens de Arbeidshygiënische strategie (een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s), die is vastgelegd in de Arbowet, moet allereerst de bron van het gevaar worden aangepakt. Indien dit niet mogelijk is of niet voor voldoende bescherming zorgt, moet er gekeken worden naar collectieve maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van hekwerken, leuningen of balustrades. Kunnen dit soort toepassingen niet gerealiseerd worden? Dan moet worden overgegaan op individuele maatregelen. Mocht dit ook geen optie zijn, dan dient valbeveiliging ingezet te worden.

Vrouw met valbeveiliging dozen aan het verplaatsen in een magazijn

Vanaf welke hoogte moet ik valbeveiliging gebruiken?

Vanaf welke hoogte valbeveiliging gebruikt moet worden, is wettelijk vastgelegd. De wet schrijft voor dat vanaf een hoogte van 2,5 meter valgevaar ontstaat. Vanaf deze hoogte is het gebruik van valbescherming dus verplicht. Ook als er sprake is van risico verhogende omstandigheden, zoals het risico om door een val in het water terecht te komen, moet valbeveiliging worden ingezet.

Uit welke onderdelen bestaat een valbeveiligingssysteem?

Een valbeveiligingssysteem bestaat uit drie onderdelen; een ankerpunt, veiligheidsharnas en een connectie-element. Het ankerpunt is het punt op de constructie of het gebouw waar u de valbeveiliging gaat gebruiken waaraan het beschermingsmiddel bevestigd kan worden. Ankerpunten dienen aan een stabiele en vaste constructie vastgemaakt te worden die de uitgeoefende krachten kan weerstaan. Een veiligheidsharnas trek je over je kleding aan en zorgt ervoor dat je bij een eventuele val wordt opgevangen en dat de krachten die vrijkomen goed worden verdeeld. Het harnas is via een connectie-element verbonden met het ankerpunt. Verbindingsmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Voorbeelden zijn: veiligheidslijnen met geïntegreerde schokdemper, lijnklemsystemen en automatische valstopapparaten. Lijnklemsystemen en automatische valstopapparaten zijn goede oplossingen voor werkzaamheden op grote hoogte. De belangrijkste functie van de verbinding tussen het ankerpunt en het harnas is zorgen dat de val zodanig wordt afgeremd dat de krachten die vrijkomen op het lichaam kleiner zijn dan 6kN.

man op hoogte aan het werk met valbeveiliging

Welk valbeveiligingsharnas heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten veiligheidsharnassen te verkrijgen. Welk harnas voor jouw het meest geschikt is, is afhankelijk van de werksituatie. Ga je werken op een plat of licht hellend dak, op een steiger of in een andere redelijk horizontale omgeving? Dan biedt een harnas met een enkel bevestigingspunt op de rug voldoende bescherming. Een harnas met een bevestigingspunt op de rug én op de borst is geschikt voor werk waarbij meer flexibiliteit gewenst is, zoals werkzaamheden op een schuin dak. Een veiligheidsharnas met vier bevestigingspunten is uitgerust met een positioneringsgordel, met twee extra bevestigingspunten ter hoogte van de heupen. Dit harnas is ideaal voor situaties waarin je gefixeerd op één plek wil blijven werken, maar ook je handen vrij wil kunnen gebruiken. Denk hierbij aan verticaal werk aan bijvoorbeeld zendpalen of elektriciteitsmasten. Het meest veelzijdige harnas is die met vijf bevestigingspunten. Dit veiligheidsharnas is geschikt voor alle voorgenoemde werkzaamheden inclusief abseilen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor reddingswerkzaamheden.

Valbeveiliging kopen?

Ben je op zoek naar beschermingmiddelen waarmee je valincidenten kanvoorkomen? In onze webshop vind je een ruim aanbod aan valbeveiliging. Bestellen bij PBM discounter is snel en eenvoudig.