Man draagt persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens werkzaamheden met glaswol

Glaswol verwerken

Glaswol wordt veel toegepast als isolatie- en bouwmateriaal. Bij de (her)verwerking komen minuscule splinters vrij die mogelijk in de huid blijven steken of in de longen terechtkomen. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken. Veilig werken met glaswol doe je daarom met persoonlijke beschermingsmiddelen. Wij vertellen welke producten je precies nodig hebt. 

Adembescherming

Glaswolvezels zijn klein (4-5micrometer) en kunnen makkelijk worden ingeademd. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, een ontsteking van de neusslijmvliezen en zelfs longfibrose. Met professionele adembescherming zijn deze risico’s te voorkomen. Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.

Lichaamsbescherming

Glaswolvezels die in de huid blijven steken kunnen onder meer intense jeuk veroorzaken. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog en ontstaan blaren en kloven. In vochtige en warme omstandigheden zal deze irritatie verergeren. Bescherm het lichaam daarom met een overall, zoals de OXXA Cover Plus 6905.

Handbescherming

Om aanraking met de splinters te voorkomen zijn glaswol handschoenen ten zeerste aangeraden. De OXXA X-Pro-Flex 51-290 werkhandschoenen zijn een goede optie.

Oogbescherming

Werken met glaswol kan ook irritatie veroorzaken bij de ogen. Draag daarom een veiligheidsbril, zoals de OXXA Nila 8215. Draag je een correctiebril? Kies dan voor een overzetbril, zoals de 3M 2800.