Gasmaskers

Een gasmasker is noodzakelijk in situaties waar iemand te maken heeft met rook, gassen of dampen waar gevaarlijke chemische stoffen in zitten. In sommige situaties is het zelfs wettelijk verplicht om een gasmaker te dragen. Dit is vaak het geval voor brandweerlieden, militairen en werknemers in de chemische industrie. 

Lees meer
14 resultaten (1-14)
Sorteren op:

Waarom een gasmasker

Een gasmasker is vaak gemaakt van rubber en sluit haarfijn op het gezicht aan. Een gasmasker beschermt voornamelijk tegen gassen en dampen zoals onder andere lijm, verf en brandbare stoffen. Een gasmasker wordt soms ook een dampmasker genoemd aangezien het niet alleen beschermt tegen gassen. Het dragen van een gasmasker kan verschillende voordelen hebben. Zo kan het natuurlijk voorkomen dat er verschillende schadelijke stoffen de luchtwegen binnendringen. Niet alleen gassen en dampen worden gemeden maar ook stofdeeltjes of splinters. Ook kan het voorkomen dat het gezicht wordt beschermd van andere werkgevaren.

Soorten gasmaskers

Er zijn verschillende soorten gasmaskers op de markt te vinden. Het soort gasmasker dat het meeste voorkomt is een halfgelaatsmasker. Dit soort maskers bedekken alleen de neus en mond en laten de ogen compleet vrij. Dit maakt het masker comfortabel om te dragen. Echter zorgt een volgelaatmasker voor nog meer bescherming door ook de ogen te beschermen. Zo heb je niet alleen adembescherming maar ook oogbescherming. Ook zijn er genoeg filters waar gebruik van kan worden gemaakt. Een gasmasker wordt vaak gecombineerd met een gasfilter of een dampfilter. Echter kan ook worden gekozen voor een combinatiefilter. Deze combinatiefilters kan je kant en klaar kopen of zelf samenstellen. Zo kan bijvoorbeeld kiezen voor een gebruiksklaar halfgelaatsmasker met een A1-P2 filter zoals de 3M 4251. Maar je kan ook zelf een gelaatsmasker samenstellen zoals: 3M 6800 volgelaatmasker met de bijbehorende filters: 3M 6059 gas- en dampfilter, 3M 5935 stoffilter en de 3M 501 filterhouder. Deze combinatie heeft een ABEK1-P3 filtercombinatie.

Verschil gasmasker en vluchtmaskers

Er kan nog wel eens wat verwarring ontstaan over de verschillen tussen vluchtmaskers en gasmaskers. Er is een duidelijk verschil in hoelang het masker gedragen kan worden. Een vluchtmasker is een vereenvoudigde versie van een gasmasker en is alleen tijdens een kortere periode effectief in het beschermen van de drager. Deze gezichtsmaskers zijn alleen bestemd om te dragen voor kortere periodes en het wordt geadviseerd om voor langere werkzaamheden een volwaardig gasmasker te dragen.