Kennisbank Werkschoenen

Algemeen

Het belangrijkste verschil is dat een werkschoen geen veiligheidsneus heeft en niet beschermt tegen objecten die op je voeten vallen.

Vaak wordt de verkeerde maat gedragen. Hierdoor ontstaan problemen met de pasvorm. Dat zit niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte en hoogte. Hoe een maat uitvalt, verschilt per merk. Het is raadzaam om je voeten op te (laten) meten en goed advies in te winnen.

Dit is een speciale tussenzool in een S3 schoen die voorkomt dat er scherpe voorwerpen in de voet dringen.

Een bescherm- en veiligheidsneus zijn hetzelfde. Deze beschermt de voorvoet.

Een overneus beschermt tegen slijtage rondom de neus van de schoen. Dit is handig voor als iemand veel op zijn knieën moet werken. Dan slijten de neuzen vaak sneller dan derest van de schoenen.

Goede werkschoenen gaan gemiddeld 1,5 jaar mee. Dit geldt voor schoenen van hoge kwaliteit en voor intensief gebruik. De weersomstandigheden en slecht onderhoud kunnen de levensduur verkorten.

Zweetvoeten kunnen ontstaan als de werkschoenen niet ademend genoeg zijn. Let dus goed op het materiaal. Leer is ademend, maar rubber bijvoorbeeld totaal niet. Ook de voering is belangrijk. Er zijn speciale voeringen ontwikkeld, zoals Gore-Tex, die een hoge vochtdoorvoer hebben. Daarnaast is het belangrijk om sokken te dragen van natuurlijk materiaal als katoen of wol. Trek elke dag een schoon paar aan en was je voeten twee keer per dag voor een goede hygiëne. Een andere tip is om meerdere werkschoenen aan te schaffen zodat je kan wisselen. Hierdoor kunnen ze luchten en kan het zweet verdampen.

Werkschoenen zijn belangrijk voor de persoonlijke veiligheid, maar niet altijd verplicht. In de bouw moeten ze vaak wel gedragen worden omdat het risico op ongevallen in deze sector heel groot is.

In de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) staat beschreven welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn.


Veiligheidslaarzen

Wat de beste keuze is ligt aan de situatie. Rubber isoleert goed waardoor je ook bij koud weer warme voeten hebt. Daarnaast is het licht in gewicht, wat fijn is als je lange afstanden moet afleggen. Leren werklaarzen zijn zwaarder en duurder in aanschaf, maar gaan wel langer mee. Daarnaast is leer ademend materiaal, wat prettig is bij warm weer en lange werkdagen.